Google’a 296 Milyon TL Para Cezası Verildi!

Google, bir çoğumuzun bilip duyduğu ve arama motoru olarak da kullandığı, ayrıca kullanıcı sayısının her gün çoğaldığı bir tarayıcı olmasına rağmen sık bir şekilde de ceza yemeye devam ediyor. Bu sefer yediği cezanın miktarı ise 296 milyon TL.

Bu Sefer Rekabet Kurulu’ndan 296 Milyon TL Değerinde Ceza Yedi!

Rekabet Kurulu, şirkete bir haksızlıktan dolayı bu cezayı verdi. Rekabet Kurulu’nun bir haksızlık yüzünden verdiği cezanın nedeni ise bu arama motorunun kendi yerel arama ve konaklama, otel fiyatları karşılaştırma hizmetlerini haksız yere öne çıkartmasıydı. Kendi rakiplerini haksız bir şekilde dışlayarak kendini öne çıkartması sonucunda Rekabet Kurulu’ndan 296 milyon 84 bin 899 lira 49 kuruş ceza verildi.

Arama motorunun bu hatasını fark eden Rekabet Kurulu, arama motorunun kendi hizmet pazarındaki mevcut durumunu haksız yere kötüye kullanmaktan ve kendi yerel arama ve konaklama, otel fiyatları karşılaştırma hizmetlerini haksız yere öne çıkartmasından dolayı soruşturma açtı.

Soruşturma açıklamasında ise “Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc.’ten oluşan ekonomik bütünlüğün (Google) genel arama hizmetleri pazarındaki hâkim durumunu kötüye kullanarak kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerini rakiplerini dışlayacak şekilde öne çıkardığı iddiasına yönelik olarak yürütülen soruşturma tamamlandı.

08.04.2021 tarihinde Rekabet Kurulunca dosyanın müzakeresi sonucunda Google’ın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine, dolayısıyla adı geçen ekonomik bütünlüğe idari para cezası verilmesine karar verildi.” cümleleri yer aldı.

2020 Yılından Beri Google Arama Motoru’nun Aldığı Ceza Miktarı 590 Milyonu Geçti!

Şirket sürekli ceza almaya devam ediyor demiştik. Rekabet Kurulu’nun 296 milyon TL cezasından önce 2020 yılının kasım ayında bu arama motoruna 196 milyon 708 bin 54 lira 78 kuruş idari para cezası, bu cezadan önce ise 14 Şubat 2020 tarihinde 98 milyon TL’lik bir ceza daha kesilmişti.

Şirket tarafından yapılan açıklama ise, “Seyahat veya yerel hizmetler özelinde aramalar söz konusu olduğunda, kullanıcıların başka bir web sayfasına verilen sadece bir linkten ziyade kendilerine yardımcı olacak bilgileri almak istediği, yapılan testlerde de tutarlı şekilde ortaya konuyor. Biz de, bu nedenle bilgi gösteriminin rezervasyon seçenekleri, haritalar, fiyatlar veya fotoğrafları içeren yeni yollarını geliştirdik. Bu gibi ilgili sonuçların sunulması, daha fazla seçenek ve rekabet yaratırken, bir yandan da web’deki sitelere ve işletmelere her gün milyarlarca ücretsiz ziyaretin gerçekleşmesini mümkün kılıyor. Kararı inceleyip her zamanki yapıcı yaklaşımımızı sürdürerek Rekabet Kurumu ile çalışmaya devam edeceğiz.” cümleleriyle yapıldı.

Ayrıca bu arama motorunun nasıl kurulduğunu ve şirketin kurucusu Larry Page’in ilham veren başarı öyküsünü merak ediyorsanız, 23 Yaşında Google’ı Kuran Larry Page yazımıza göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

13 Soruda Kiralabunu ve Simon Sinan Ventura & Mehmet Cenk Yılmaz

NextGen Dijital Transformation Leaders’ın 17.04.2021 Webinarına Davetlisiniz!

Mobil TAKITAK İle Güvenli ve Kolay Bir Şekilde Takı tak!

Mars İmparatoru Elon Musk

University4Society Bootcamp İztech 16-17 Nisan Tarihlerinde Gerçekleşecek!

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.