/

Google Analytics Nedir?

Google Analytics Nedir?

Google Analytics, Google üzerinde web sitesine sahip olan şirketler veya şahısların web sitelerinin analizini yapan, müşteri kitlelerinin hareketlerini inceleyen, şirkete ait lokasyonları belirleyen, e ticaret için kullanılan web sitelerinin görünürlüğünü arttıran, günlük haftalık ve aylık hedef kitlelerine ait hareketleri raporlayan, şirkete gelen aramaları ve yorumları analiz eden ve izleme verisi altyapılı web sitenizi hedef kitlenizden daha geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlayan bir araçtır. Kısa tanımı ile Google Analytics, web siteniz üzerindeki hareketlerin detaylarını incelemenize yardımcı olan ücretsiz raporlama platformudur.

 

Google Analytics Nasıl Kullanılır?

Google Analytics, satıcı ve müşteri arasında köprü oluşturan ve web sitenize ait trafiği gözlemlemenize yarayan Google’nın kullanıcılara sunduğu hizmettir. Google üzerinde web sitesi kullanan site yöneticileri, web sitelerine gelen trafiğin kaynaklarından organik trafik, sosyal trafik, yönlendirme trafiği ve ücretli trafik gibi hareketleri detaylı inceleyebilirler. Google Analytics ile web sitenizde gerçekleşen incelemelerin; görünürlük sayısından şirket içine gelen aramalara, şirket paylaşımlarının ziyaretinden en fazla hangi paylaşıma yoğunluk gösterildiğine kadar detaylı analizlere ulaşmanızda etkin role sahiptir. Müşterileriniz göz attığı paylaşımlarınızdan daha ilgi çekici olanlar ve daha fazla görüntülenme alanlar üzerinden çalışmalar yürütebilir ve bu sayede daha geniş kitlelere ulaşma hedefinizi kolaylaştırabilirsiniz.

 

Google Analytics’i Neden Kullanmalısınız?

Google Analytics’i kullananız, web sitenizin doğru adımlarla kullanmanıza olanak verir. Google Analytics; şirketler arası pazarlama ve satış uygulamalarına verilen isim olan B2B potansiyel kilit müşterilerinizi oluşturmanıza öncü olur. Google Analytics ile aşağıda belirtilen maddelere raporlama dosyaları ile ulaşabilirsiniz. Google Analiytics’in sunduğu avantajlar;

 

  • Web sitenize günlük haftalık ve aylık kaç müşterinin giriş sağladığını görebilirsiniz.
  • Müşterilerinizi web sitenizi hangi kanallardan bulduğunu analiz edebilirsiniz.
  • Sosyal medyadaki hesaplarınızdan web sitenize olan trafiği inceleyebilirsiniz.
  • Hangi içeriklerinizin ne kadar görüntülendiğini ve incelendiğini kolayca analiz edebilirsiniz.
  • Ziyaretçilerinizin web siteniz üzerinde yayınladığınız içerik yazılarınızın kaç sayfasına göz attığına dair incelemeler yapabilirsiniz.
  • Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların coğrafi konumunu görebilirsiniz.
  • Pazarlama kampanyalarınıza katılım oranını incelemenizi sağlar.
  • Şirketinize gelen aramaların sayısını raporlar.
  • Şirketinize ait web sitenizin reklamını oluşturmanız için sizlere avantajlı reklam paketleri sunar.
  • Bir önceki aylar ile bulunduğunuz ayın trafik analizini sizlere oranlar ile raporlar.
  • Kısa bir kod ile web sitenizi entegre ettiğiniz anda Google Analytics, web sitenizi daha geniş kitlelere ulaştırmaya yardımcı olur. Google Analytics ile web sitenizin veya e ticaret sitenizin hareketlerini raporlu halde incelemenizin yanı sıra daha geniş müşteri portföyüne ulaşmanızda etkili bir uygulamadır. Uygulamanın ücretsiz olması en büyük avantajlarından biridir.

 

Google Analytics Nasıl Kurulur?

 

Web sitenizdeki hareketleri incelemenizde kolay ve anlaşılır bir arayüze sahip olan Google Analytics size özel JavaScript kodu belirler. Bu kodu web sitenize entegre ederek detaylı hareketleri kullanmaya başlayabilirsiniz. Google hesabınızla oturum açabileceğiniz Google Analytics işlemleri oldukça basit ilerler. Tarafınıza verilen izleme kodu ile hesabınızı kolayca aktif olarak analiz edebilirsiniz. Peki Google Analytics nasıl kurulur? Sorusuna maddeler halinde göz atalım.

 

  • Google arama motorunuzdan https://google.com/analytics adresine giriş yapınız.
  • Üst kısımda yer alan Oturum Aç seçeneğine tıklayıp Analytics’i seçiniz.
  • Google Analytics uygulamasını kullanabilmeniz için Google hesabınızın olması gerekir. Google hesabınız varsa Giriş Yap kısmından bilgilerinizi giriniz. Ancak Google hesabınız yoksa alt kısımda yer alan Diğer Seçenekler kısmından yeni Google hesabı oluşturunuz.
  • Oluşturduğunuz hesabın kullanıcı adı ve şifre bilgilerini kaydediniz.
  • Google Analytics hesabı için giriş yaptığınız bilgiler sonrasında Kaydol butonuna tıklayıp kayıt işleminizi sağlayınız.
  • Google Analytics paneline giriş sağladıktan sonra Kişisel Bilgiler kısmından şirket adınızı, şirket konumunuzu, şirket iletişim bilgilerinizi ve varsa web sitenizin linkini giriniz.
  • Panelinizin alt kısmında bulunan İzleme Kimliği Al seçeneğine tıklayıp Hizmet ve Şartlar Sözleşmesini okuduktan sora kabul ediniz.
  • Karşınıza çıkan ekranda izleme komut dosyasını alabileceğiniz Google Analytics inceleme sayfasında bulunan kodları web sitenize eklemeniz gerekir. Bu kodlar Google Analytics komut dosyası ve UA kodlarıdır.
  • Son olarak almış olduğunuz kodları web sitenize ekleyiniz.

Google Analytics’e Kaydından Sonra Ne Yapılmalıdır?

 

Google Analytics uygulamasının web sitenizi doğru bilgiler ile detaylı analiz edebilmesi için kayıt aşamasında aldığınız kodları web sitenize tanımlamanız oldukça önemlidir. Bu kodlar ile web sitenize ait gerçek verileri kolayca görüntüleyebilirsiniz. Google Analytics ile aldığınız kodları web sitenize ekleme kısmını Google Analytics Yardım bölümünden detaylıca öğrenebilirsiniz.

 

Google Analytics Özelleştirme Nasıl Yapılır?

 

Google Analytics önemli avantajlarından bir diğeri ise uygulamanın arayüzünü kendinize göre özelleştirerek ayarlayabiliyor olmanızdır. Panelin arayüzünden görmek istediğiniz verileri, verilerin sıralamasını kendinize uygun olarak yönlendirebilirsiniz. Aynı zamanda Google Analytics özelleştirdiğiniz panelinizde oluşan trafiklerin detaylı raporlarını düzenli olarak belirttiğiniz e-postalara gönderim sağlamaktadır.

 

Google Analytics Raporlama

 

Google Analytics Raporlama aşaması web sitesi yöneticisi ile müşteri kitlesi arasında oluşan etkileşimlerin detaylı görüntülenme aşamasıdır.

Google Analytics panelinizin sol üst kısmında yer alan ana sayfa, raporlama, özelleştirme (raporlar) ve yönetici bölümü arasında hareket etmenizi sağlayan Google Analytics araç çubuğundan raporlarınıza kolayca ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda tek panelden birçok web sitenizin kontrolünü gerçekleştirmenizde mümkündür.

Google uygulaması Google’nın kullanıcılarına ücretsiz olarak sunduğu site içi trafik analiz platformudur. Web sitesine sahip olan kullanıcıların bu platformu kullanmaları avantajlı olacaktır. Düzenli olarak web sitesi hareketlerinizi incelemeniz ve bu doğrultuda çalışmalar yürütmeniz sizleri rakip firmalardan daha öne çıkaracaktır. Müşterilerinizi daha iyi tanımanız ve hizmetler sağlamanız ürün veya hizmetlerinizin bilinirliğini arttırmaya yarayacaktır. Markanızın bilinir olması, müşterilerinizde güven oluşturacaktır. Bu doğrultuda şirketiniz paralel olarak büyümeye gidecektir. Google Analytics uygulamasının sunduğu avantajlar ile şirketiniz prestij kazanacaktır.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.