Yeni Kurulan Girişimlerin Batmasının 5 Sebebi

Yapılan araştırmalara göre 11 girişimden sadece 1’i piyasada tutunabiliyor. Hiç diğer girişimlerin batmasının ardındaki etkenler neler diye düşündünüz mü? CB Insights adı şirket 101 girişimi yakından izleyerek batmalarının ardındaki sebepleri gün yüzüne çıkarmış ve bu sebepleri oranlara vurmuş. 

 

girişim

1-İhtiyaç dışı ürün sunmak/pazar araştırması

Girişimci, girişimini kurarken daha önce kendi fikri hayata geçirilmiş mi, bu ürünün türevleri var mı, piyasada bu ürüne ihtiyaç var mı? gibi soruları hiç sormuyor ve piyasa araştırması yapmıyor. CB Insights’ın verilerine göre bir girişimin batmasına sebep olan nedenlerden açık ara farkla (%42) en başta pazarın bu ürüne ihtiyacı olmaması maddesi geliyor. İş fikrinin piyasadaki arz-talep yeri ve müşteri kitlesine dikkat edilerek bir araştırma yapılmalıdır.

2-Rakip analizi

Yapılan bir diğer yanlışsa rakip analizinin yapılmaması. Rakip analizi size, rakiplerinizi gözlemleyerek onların güçlü ve güçsüz yanlarını değerlendirme şansı, karşılaştıkları kriz durumlarında aldıkları önlemlere bakarak kendi girişiminizin yedek planı için bir rota çizebilme, çalışmalarını inceleyerek pazardaki arz-talep ilişkisine ve ilgili kitlenin beklentilerine dair daha net bi fikir kazanabilmek gibi imkanlar sunar.

girişim

3-Fizibilite ve ekonomik araştırması

Ekonomik araştırma yapılırken üretilmesi planlanan mal veya hizmete ilişkin talep ve pazar payının tahmini yapılır ve kuruluş yeri belirlenir.Bu kapsamda ürüne gelecek olan talep tahminleri, geçmişte ve içinde bulunduğumuz dönemin arz durumu,üretim imkânları,iç ve dış pazar durumu ve tüketici davranışları araştırılır. Üreteceği ürüne gelecek olan talebi ve pazar durumunu bilmeyen, ekonomik araştırmayı yapmayan çoğu girişimin batma nedeni oluyor.

”Fizibilite çalışması yeni bir iş veya proje geliştirme sürecinde belirli varsayımlar ve tahminler dâhilinde girişilecek yatırımın gerçekleşmesi ve sonuçları ile ilgili tespit ve değerlendirmeleri içeren bir süreçtir.” Daha yolun başındaysanız fizibilite araştırmalarının öneminin oldukça büyük olduğunu söylemek isteriz. Önemli olan bir girişimi kurmak değil, onu sürdürülebilir kılmak.

girişim

4-Pazarlama

Ürününüz ne kadar kaliteli olursa olsun, bilinilirliğiniz ve marketteki konumunuz iyi değilse ürün satılmıyor. Konumuzu belirleyen en önemli şeylerden birisi ise pazarlama. Son zamanlarda büyük şirketlerin kullandığı taktiklerden olan ‘Influencer Marketing’ güzel pazarlama seçeneklerinden birisi. Eğer yeni bir girişim kuracaksanız pazarlamaya az para harcamayın, zira sizden önce bu konuya az para harcayan girişimlerin batmasının nedenlerinden biri de bu (%14).

girişim

5-Doğru ekip

Girişimcilik bir ekip işi. Yemeksepetinin CEO’su Nevzat Aydın’ın da dediği gibi;

“Emekleme aşamasından zirveye kadar her adımda doğru kişilerle yürümelisiniz. Yemeksepeti, ekibimizin yeteneği ve yaratıcılığı sayesinde bugün olduğu yerde. Bu yüzden şirket satışı sonrasında ekibimizle sadece mutluluğumuzu değil, kazancımızı da paylaştık.”

Ekibin aynı vizyonu paylaşması, uyumlu olması ve cross-discipline’e sahip olması yani değişik disiplin ve uzmanlıklara sahip kişilerin bir araya gelmesiyle girişim başarıya yürür. Ego savaşları dönen ve çatışan ekibin ortamında kimse mutlu olmayacağı gibi bu işe de yansır. Araştırmaya gören batan girişimlerin %23’ü doğru ekip olmamasından mütevellit yolun sonuna gelmiş.

girişim

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

Diğer yazılarımız için:

Kütüphanenizi Yanınızda Taşıyabileceğiniz 4 Uygulama

Medya Okuryazarlığınızı Geliştirecek 5 Adım

Türk Oyun Sektöründe Son 8 Ayda Neler Yaşandı?

Dinçer Lojistik’ten teknoloji tabanlı atık yönetimi firması Fazla Gıda’ya destek ‘2021’

IdeaSoft Dijital Pazarlama Müdürü Cenk Kanıkman İle E-ticaret Trendleri

 

Sosyal Medya Hesaplarımız

LinkedIn

Twitter

Instagram

 

 

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.