GİRİŞİMCİLİK MOTİVASYONU HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZ…

Girişimci kimdir? Girişimcilik motivasyonuna geçmeden önce girişimcilerin taşıdığı özelliklerden bahsetmemek olmaz elbette girişimcilik motivasyonu

Girişimcilik kelimesini belirli tanımların içine sokmak zor olsa da en bilinen tabiriyle; kar amacı güderek ya da gütmeden (örneğin sosyal girişimler), belirli mal ve hizmetlerin üretilip halka sunulmasında riski üzerine alınan kişi veya kişilerdir. Girişimci, bu mal ve hizmetleri ilgilisine sunarken oldukça çetin ve riskli yollardan geçer. Hal böyleyken bir Girişimcinin bu yola girerken en yüksek seviyede tutması gereken yegane unsurlardan birisi motivasyonudur.

 

Girişimcilik motivasyonu

Motivasyon kısaca; yapılan bir işin en verimli düzeyin ulaşma isteğidir. Motivasyon her insan için önemli bir araçtır fakat durum girişimciliğe geldiğinde önemi oldukça artıyor. Girişimci, çoğu zaman gücünü motivasyondan alır. Ortaya bir iş koyan girişimci, zamanını, sermayesini, enerjisini tümüyle ortaya serer. Risk alır ve aklındaki iş fikrini maksimum verimlilikle hayata geçiren bir kişi olarak girişimci, motivasyonunu daima en yüksek seviyede tutmalıdır. Bu riskli işin içindeyken veya hazırlık aşamasındayken, karşısına çıkabilecek her türden güçlüğü bilmeli ve bu güçlüklere karşı motivasyonunu kaybetmemelidir. Bunun için de farklı kaynaklara ihtiyaç duyar.

 

Girişimcilik motivasyonunun kaynaklarıgirişimcilik motivasonu

Girişimciler için motivasyonun öneminden bahsetmiştik. Uzmanlar, girişimcinin bu motivasyonun kaynağını iç faktörler ve dış faktörler olarak değerlendiriyor.

İç kaynaklar; girişimcinin kişiliğiyle paralel olan, onun özünden gelen özellikleriyle doğru orantılıdır. Girişimcilik dünyasının özünde olan risklere karşı ayakta durabilecek motivasyonu özünde bulabilmelidir. Olumlu-olumsuz her durumda iyimserliği, coşkusu, inancı sayesinde motivasyonunu kaybetmemelidir.  Örnek verecek olursak; Girişimci optimist olmalıdır ve yarattığı işe karşı olumlu tavırda olmalıdır. Kendi kendine motive olabilmelidir. Öz motivasyonuna güvenebilmelidir. Tüm bu içsel kaynakların yanında, girişimcinin eğitimi de motivasyonunu etkileyen önemli bir iç faktördür. Eğitimli bir girişimci, zaman içinde edindiği bilgileri de arkasına alarak ulaştırmak istediği mal ve hizmetleri yaratma konusunda daha motive bir hale gelecektir. Eğitimin girişimci bünyesindeki etkisi sadece motivasyonunu değil yenilikçiliğini, özgünlüğünü ve daha bir çok önemli unsurunu da etkiler, yüceltir.

Dış kaynaklar dediğimizde ise; bireyin motivasyonunu etkileyen en önemli unsurlardan birisi ailesi ve yakın çevresi aklımıza gelir. Birey bu çevrenin olumlu- olumsuz, yararlı- yararsız tüm sözlerinden etkilenmeye oldukça açıktır. Bu da toplumu aslında en önemli dış faktör yapar. Bununla birlikte içinde bulunulan ülke ve ülkenin devleti de önemli bir unsurdur. Ülkenin sağladığı,  sağlamadığı veya sağlayamadığı tüm olanaklar, girişimcinin motivasyonuna önemli ölçüde etki edecektir. Teknoloji de etkisi olan bir dış faktördür. Teknolojik gelişmeler, yenilikler, değişimler zamanımızın en hızlı ve önü alınamaz aktörüdür. Bütün bu değişimler karşısında girişimci sürekli oyunun içinde kalmalıdır. Ve tabi ki yaratılan hizmete olan talep. Yaratılan hizmete olan talebin miktarı belki de girişimci için en önemli unsurlardan biridir. Kar amacı güden girişimci talebin grafiği karşısında motivasyon aksiyonu gösterir.

Girişimcilik motivasyonu neden önemlidir?

Ülkemizde ve Dünya’da sayısız girişimcilik örnekleri gün geçtikçe fazlalaşıyor. Gelişen bu arenada tabi ki her örnek hayatta kalamıyor. Gerek karşılaşılan riskler gerek yetersizlikler bu girişimlerin sonu oluyor. Karşılaşılan riskler ve yetersizlikler karşısında motivasyonunu en yüksek seviyede tutan ve bu sayede de pes etmeyen girişimciler de günümüzde bu arenada ismini duyurup gelişmeye devam ediyor. Girişimcilik motivasyonu girişimcileri gün geçtikçe onları önce yerel sonra da global alanda gelişmiş seviyelere getiriyor.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Elon Musk Mars İçin Hazır

Whatsapp Fotoğraf ve Videolar İçin “View Once” Bir Kez Görüntüle Özelliğini Duyurdu!

Twitter Fleets Özelliğini 3 Ağustos’tan İtibaren Kullanıma Kapattı!

 

Girişim Haberleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler 

 

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz. 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

INSTAGRAM

TWİTTER

LINKEDIN

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.