Genç Girişimciler ve Ülkemiz İçin Doğru Rol Modelinin Önemi

girişim

Türkiye’de girişimlerin sayıları ve yapılan yatırım oranları her geçen gün artıyor. 2020 yılında 194 girişime 146 milyon dolar yatırım yapılırken, 2021 yılının ilk 3 çeyreğinde ise 206 girişim, 1 milyar 411 milyon dolar yatırım aldı. Genç Başarı Eğitim Vakfı Başkanı Çelik Ören, sadece girişimci sayısının artışına, ”exit” denilen şirket satışlarına odaklanılmamasına ve ekosistemde girişimciler için doğru örnekleri daha fazla göz önüne çıkarmak gerektiğine dikkat çekti.

Genç Başarı Eğitim Vakfı Başkanı Çelik Ören, 2021 yılının ilk üç çeyreğinde gerçekleşen yatırımlarda 3 büyük girişimin toplam yatırımın 978 milyon dolarını aldığını ve 226 milyon doların ise oyun girişimlerine yönelik yapıldığını ifade etti. Ören, yatırımların teknoloji alanında yoğunlaştığını da belirterek,

Ülkemizde sadece genç girişimci ya da girişimci sayısının artışının desteklenmesinin yanında girişimcilerin vizyon ve rol model eksikliğinin önüne geçilmesi için doğru örnekleri daha fazla ekosistemde göz önüne çıkarmalıyız. Türkiye’de girişimcilik ekosisteminde, yatırımlar rakamsal açıdan incelendiğinde artış gösterse de ekosistemin aktif ve etkin bir şekilde genişlemesi, ülke içerisinde kadın girişimcilerin güçlenmesi ve girişimciliğin katma değeri yüksek ürün ve hizmetler geliştirmedeki etkisinin yeterli seviyede artmadığını görüyoruz.

girişim

 

Doğru rol modeller konusunda kısır bir döngü var

Ören, Türkiye’nin ilerisini hedefleyerek girişimciliği İngiltere, Almanya, Fransa ve Hollanda seviyesine çıkartmasının çok önemli olduğunu da sözlerine ekleyerek şöyle devam etti:

Girişimcilik ülkemizde popülerlik kazandı ve özellikle gençler arasında bir kariyer seçeneği olarak görülüyor. Üniversite çağında gençlere yönelik özel sektör, üniversite ve sivil toplum örgütlerinin yürüttüğü birçok girişimcilik programı düzenlenmekte ve gençlere girişimci olmaları yönünde yoğun bir çağrı ve yönlendirme yapılmaktadır.  Girişimcilik yaşı da bu sebeple erken yaşlara indi. Gençler girişimciliğe adım atma noktasında birçok alternatif programa ve fon kaynağına erişim imkanına sahipler fakat onlara yol gösterecek doğru rol modeller konusunda maalesef kısır bir döngünün içindeler.

 

Kurulan işleri nesiller boyunca geliştirerek büyütecek vizyona ihtiyaç var

Bir girişimcinin işini kurarken sahip olduğu vizyonu, işinden beklentisi ve birçok girişimcilik konuşmasında da duyabildiğimiz tutkusu, girişimin ömrünü ve yarattığı değeri belirliyor.  Gençler yanlış rol modelleri benimsediklerinde ise hedefleri yüksek bir yatırım ile işe başlamak, işi büyütmek ve satmak olarak şekilleniyor. Bu bakış açısını girişimcilik ekosistemi kadar ülkemiz açısından da büyük bir tehdit olarak görüyorum. Çünkü ülkemizde kurulan işleri nesiller boyunca geliştirerek büyütecek, yaygınlaştıracak vizyona ihtiyaç var. Ülkemizde sadece başarılı şirket satışları ve bu satışlardan yüksek getiri elde eden girişimler ön plana çıkartılmakta ve başarı göstergesi olarak ‘işini kur, yatırımcıyı etkileyecek kadar büyüt, şirketini sat’ sıralaması gösterilmekte. Biz de bu süreç sonunda ülkemizde birçok başarılı ve umut vadeden girişimin uluslararası şirketlere satışını izlemekteyiz. Bu duruma üzüleceğimize, ülkemizde yaratılan değerlerin, farklı ülkelerde başarılar gösteremeden yine güçlü ülkelere değer üretmek için gidişini alkışlıyor ve bir de gençlerimize örnek gösteriyoruz.

Bu nedenle ülke ekonomimizin güçlenmesi, istihdamın artması için gençlerimize tutkularının peşinden gidip iş fikirlerini büyütme ve global bir şirket haline gelebilmenin örneklerini ve motivasyonunu vermeliyiz.

 

girişim

 

Genç Başarı Eğitim Vakfı Kimdir?

1999 yılında kurulan Genç Başarı Eğitim Vakfı, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Genç Başarı Eğitim Vakfı, gençlerin girişimci zihin yapısına sahip olması ve iş yaşamına aktif katılımlarını sağlamak amacıyla, iş dünyası ile eğitim arasında köprü kurmaktadır. Vakıf, ilköğretimden üniversite son sınıfa kadar farklı yaş gruplarına yönelik, yaparak öğrenme temelli eğitim programları tasarlamakta ve uygulamaktadır. İş Dünyası, Genç Başarı Eğitim Vakfı tarafından geliştirilen ve uygulanan programlar içerisinde yer almakta, yapılandırılmış çalışmalar doğrultusunda öğrencilerle tecrübelerini, bilgilerini paylaşmakta ve öğrencilere mentorluk yapmaktadır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Gündem #14 – Genç Başarı Eğitim Vakfı, Mobil Uygulamamız, Arya, TechOne, Endeksa, Getir/N11

2022 Future Unicorn Ödülüne Türkiye’den Tek Aday Fazla Gıda Oldu!

Keyif Al #3: Şehirden Kaçamak: Kemerburgaz Kent Ormanı

C2C (Costumer To Customer) İş Yönetimi Nedir?

Cue Taksicilerin Alkol Seviyesini Gösteren Akıllı Yüzük

Çocuk Üniversitesi İlk Mezunlarını Verdi!

Temassız Ekonomi 2022’de Ön Plana Çıkıyor!

Grammarly Nasıl Kullanılır?

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.