Girişimciler İçin Kitap Tavsiyesi : Mor İnek

Seth Godin Mor İnek tabirini şu şekilde açıklar:
Dağlarda yürüyüşe çıktığınızı ve bir sürü ineği otladığını seyrettiğinizi hayal edin. Ne kadar sevimli ne kadar sakin ne pastoral bir manzara.

 Ama aniden sürünün ortasında mor bir inek görürseniz ne olur? 

Belli bir zaman izlemekten şaşkına döneceksiniz. Ayrıca arkadaşlarına göstermek için bir resim çekeceksiniz:

Bak ne gördüm, mor bir inek!”

 

 Bugün Seth Godin’in yazdığı Mor İnek kitanın analiziyle karşınızdayız! Keyifli okumalar!

 

 

Seth Godin’e göre normal olan her şey bizi bir noktadan sonra sıkar ve bir süre sonra hepsi aynı gelmeye başlar. Akılda kalmak için farklı, sıra dışı olmamız gerekir. Bu yüzden Seth Godin mor inek metaforundan bahsediyor. Mor bir inek şaşırtıcı, olağanüstü ve sadece çekici olması nedeniyle ilginç bir tanımlamadır. Kahverengi inekse, her zaman herkesin denk gelebileceği olağan bir durumdur; değil mi? Peki günümüzdeki rekabet ortamının içinde, müşterileriniz bu kadar çok uyarana maruz kalırken kahverengi bir ineğin kolayca dikkat çekmesi mümkün mü?

Seth Godin mor inek olmak için size geleneksel iş modelinin üstesinden gelmeniz gerektiğini söyler. Yani işleri “iyi” ya da “doğru” yapmaktan ziyade “farklı” yapmayı öğütler ve bunu yanındaki dükkanla aynı şekilde rahat, konforlu ayakkabılar satan mağazanın eğer fiyatları yarı yarıya indirirse yan dükkana göre daha kolay müşteri trafiği çekeceğini söyleyerek örnekler.

Godin aynı şekilde Apple ve Dell üzerinden de örnekleme yapar. Dell’i insanlar bilir, “iyi” bir şirkettir ancak Apple’ı herkes bilir çünkü Iphone, Ipad, Macbook… Apple ürettiği ürünlere kendi imzasını atıp farklılaşarak Amerika’daki en karlı teknoloji şirketi konumuna gelmiştir. Bu durumda Apple aslında mor inek kavramına bir örnektir.

Godin, kitabı yazma amacıyla ilgili olarak, “Mor İnek’teki amacım risk almanın daha güvenli olduğunu açığa kavuşturmak ve gerçekten şaşırtıcı şeyler ortaya koyma isteğinizi arttırmaktır. ” ifadelerini kullanıyor.

Seth Godin’in öğütlediği birkaç pazarlama kuralı vardır:

  • Herkese satamazsın.

Hedef kitleye pazarlama yapmanın önemini, kaynak tasarrufunu anlatır. Eğer bir ürünün pazarlamasını yaparken topluluğun tamamını değil, doğrudan o ürüne talip olacak olan kitleyi hedefler ve buna yönelik çalışırsan kaynaklarını bilinçli kullanmış ve karlı olursun.

  • Anlatmaya değer bir şey yarat.

Bunu kısaca günümüzdeki viral sosyal medya videoları ile bile anlatabiliriz. Godin insanların izlemekten ve parçası olmaktan zevk alacağı içerikler üretmenin önemini vurgular. Ürettiğiniz ürün, karşınızdaki kişiyi kendine çekmelidir.

  • Mükemmel olanın zıttı iyidir.

Mükemmelin zıttı “kötü” olsa bu da akılda kalıcı bir olay olurdu ve bir ders alabilirdin. Halbuki mükemmelin zıttı “iyi”dir. Senin olaydan bir ders çıkarmanı engeller, konfor alanından çıkmamanı sağlar; böylece akılda kalmazsın.

  • Sır cesaret etmektir.

İnsanlar eğer sizin hakkınızda konuşmuyorlarsa bu sizin farklı olan bir tarafınız olmadığından olabilir, yani bir mor inek değilsinizdir. Sadece cesaret edin ve söylentilere kulak asmadan fark yaratın! Tebrikler, artık mor ineksiniz!

 

– Şirketlerin büyük kısmı kışkırtıcı olmaktan, gülünç görünmekten çok çekinir ve kendilerini sakınmak için gayret sarf eder. Netice, can sıkıcı ve risksiz bir üründür. (Alıntı)

“Amerikan şirketlerinin yönetim kurulu odalarında niye hiç Mor İnek yok? Seth Godin, küçük ölçekli girişimcilerin, kitapta anlattığı mor yolu izleyerek büyük başlar arasında kendisine nasıl yer bulabileceğini, onları nasıl geçeceğini eğlenceli bir dille anlatıyor.”
–Al Rie

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #GirişimPedia Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.