Girişimciler İçin Finans Rehberi: Arz Talep Yasası Nedir?

Girişimciler İçin Finans Rehberi: Arz Talep Yasası Nedir?

Girişimciler için arz talep yasası nedir? Arz nedir? Talep nedir? Gelin hep birlikte bu konuyu bir inceleyelim.

 

Arz yasası Nedir?

Arz, belli bir dönem veya piyasada, belirli bir fiyattan satılmak istenen mal veya hizmet miktarına denir.

 

Talep yasası Nedir?

Talep ise piyasalarda belirli bir mal ve hizmete yönelen satın alma isteğidir.

 

Arz ve Talep Kanunu Nedir?

Arz ve talep kanunu, bir malın veya hizmetin satıcıları ile o mal ve hizmetin alıcıları arasındaki etkileşimi açıklayan teoridir. Bu teori sayesinde belirli bir ürünün miktarı ile talebi arasındaki ilişkinin fiyata etkisi anlaşılabilir.

Girişimciler İçin Finans Rehberi: Arz Talep Yasası Nedir?

Talep yasası, diğer faktörler eşit olduğunda bir malın veya hizmetin fiyatı ne kadar yüksek olursa talebin de o kadar düşük olacağını belirtir. Yani fiyatın yüksek olması fırsat fiyatını da yükseltir. Peki bahsettiğimiz bu diğer faktörler nelerdir?

 

  1. Mevcut ikamelerin sayısı= İkame dediğimiz şey ise birbirinin yerine geçen mallara denir. Yani bir ürünün farklı çeşitleri olması gibi.
  2. Tüketici tercihleri
  3. Tamamlayıcı ürünlerin fiyatındaki değişimler= Tamamlayıcı ürünlerin fiyatındaki değişimlere ise şöyle örnek verelim: Mesela araba fiyatlarındaki düşüş sebebiyle insanlar araba alma talebi artacak ve bunun sonucu olarak benzine olan talepte aratacak

 

Arz yasası, ise talep yasasının aksine yukarı yönlü bir eğim sergiler. Fiyat ne kadar yüksek olursa sağlanan ürün miktarının da bir o kadar çok olacağını anlatır. Üreticiler yüksek fiyatlı ürünlerden daha fazla tedarik sağlarlar çünkü daha yüksek fiyat, daha yüksek miktarda satış anlamına gelir. Bu da geliri artırır. Ancak talebe göre etkisinde zaman önemli bir faktördür çünkü tedarikçiler talep veya fiyat değişikliğine hızlı bir şekilde tepki vermek zorundadır. Fakat tedarikçiler her zaman hızlı olamayabilirler. Bu nedenle, talebin neden olduğu bir fiyat değişikliğinin geçici mi yoksa kalıcı mı olacağını belirlemek ve analiz etmek oldukça önemlidir. Peki başka ne etkilidir?

 

  1. Ürün kapasitesi
  2. -İşgücü
  3. -Üretim Maliyetleri (Malzeme, lojistik vs.)
  4. -Rakip sayısı

 

Bu konuyu bir de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın hazırladığı videodan öğrenebilirsiniz:

Arz Talep Kanuna Örnekle Açıklayalım

 

Ani yaşanan bir mevsim değişikliği sebebiyle kar yağışlarının arttığını düşünelim. Bunun sonucunda eldivene olan talep artacaktır. Bu durumda eldiven fiyatları artacaktır. Tedarikçiler bu durumda yoğun bir çalışma ve hızla talebi karşılamaya çalışabilirler. Fakat bununla birlikte iklim değişikliği söz konusuysa ve bölge nüfusu sürekli şemsiyeye ihtiyaç duyuyorsa talep ve fiyat değişikliği uzun vadeli gerçekleşecektir. Tedarikçiler de bu uzun vadeli talebi karşılamak adına ekipman ve belki de üretim tesislerini değiştirmek zorunda kalabilirler.

 

Bu arada, bir malın talep veya arz miktarı fiyat aynı kalsa bile değiştiğinde, talep veya arz eğrisinde değişiklik meydana gelir. Örneğin, bir adet beyaz ekmek için fiyat 1 TL ve talep edilen çavdarlı ekmek miktarı ilk çeyreğe göre ikinci çeyrekte yükseliş yaşarsa, beyaz ekmek talebinde bir değişiklik olur. Talep eğrisindeki değişimler, orijinal talep ilişkisinin değiştiğini, yani miktar talebinin fiyattan farklı bir faktörden etkilendiğini gösterir. Örneğin, beyaz ekmek aniden tüketim için mevcut olan tek unlu mamül haline gelirse, talep ilişkisinde bir değişiklik meydana gelecektir.

 

Tersine, bir beyaz ekmek için fiyat 1 TL ise ve tedarik edilen miktar ikinci çeyrekte düşüş gösterirse, o zaman beyaz ekmek arzında bir değişiklik görülecektir. Talep eğrisindeki bir değişim gibi, arz eğrisinde görülen bir değişiklik de arz edilen miktarın fiyattan farklı bir durumdan etkilendiği anlamına gelir. Örneğin, bir doğal felaket beyaz ekmek tedariğini etkilerse arz eğrisinde değişim görülecektir. Yani üreticiler aynı fiyata daha az beyaz ekmek tedarik etmek zorunda kalacaktır.

 

Arz ve Talep Dengeli midir?

Girişimciler İçin Finans Rehberi: Arz Talep Yasası Nedir?

Piyasa denge fiyatı, üreticinin üretmek istediği ürünlerin tamamını satabileceği ve müşterilerinde istediği tüm ürünleri alabileceği fiyattır. Herhangi bir zamanda piyasaya sunulan malın arzı sabittir. Ancak talep eğrisi azalan marjinal fayda kanunu nedeniyle daima aşağı doğru eğimlidir. Satıcılar, o sırada tüketici talebine bağlı olarak piyasanın taşıyacağından fazlasını talep edemezler. Bununla beraber tedarikçiler zamana göre piyasaya arz ettirdikleri malzemeyi aşağı ya da yukarı çekebilir. Böylece zamanla arz eğrisi yukarı doğru eğim yapar; tedarikçiler ne kadar fazla ücret talep ederse, o kadar çok üretmeye ve pazara sunmaya istekli olurlar.

Yukarı doğru eğimli arz eğrisi ve aşağı doğru eğimli talep eğrisi ile, bir noktada ikisinin kesişeceğini görselleştirmek aslında kolaydır. Bu noktada piyasa fiyatı, tedarikçileri tüketicilerin bu fiyattan ödeme yapmak istemelerine ve aynı miktardaki ürünü piyasaya sürmeye teşvik etmede yeterlidir. Yani kısaca dengelidir.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.