Girişimcilik günümüz dünyasında gittikçe daha da ilgilenilen bir seçenek olmaya başladı. Sanırım bu durum girişimciliğin insanların aklında nasıl canlandığıyla da alakalı. İnsanlar girişimcilik denilince genel olarak daha rahat çalışma saatleri, kendine ait bir iş, kendini garantiye almak gibi düşünseler de, durum bunun tam tersi; bunu belirtmem gerek. Yine de girişimcilikle ilgileniyorum diyorsanız, GirişimPedia’nın bu yazısında girişimci olmak isteyen ‘küçük’ insanlara destek olan kurumlardan bahsedeceğim… Konuyu biraz daha özelleştirecek olursak, girişimcilikle ilgilenen liseli gençlerin kendilerini geliştirmek için neler yapabileceklerinden bahsedeceğim. Zira özellikle küçük yerlerde yaşayan liseliler için kendilerini geliştirmek diğerleri kadar kolay olmayabiliyor, hayalleri takip etmek için gerekli ayakkabıları, güzel patikalarla bezeli yolları olmayabiliyor… Bir zamanlar sizlerden olan birisi olarak bugün sizlerleyim gençler!

Girişimcilik Nedir?
Girişimcilik, yeni işletmeler veya projeler başlatma sürecini ifade eden; yenilik, risk alma ve başarı için çaba harcama ile ilişkili bir süreçtir. Girişimciler, iş dünyasında yeni fırsatlar gören, bu fırsatları değerlendiren ve yeni bir iş girişimini başlatan bireylerdir. Kâr amacı güden işletmelerin yanı sıra, sosyal ve çevresel sorunlara çözüm bulmayı amaçlayan girişimler de vardır.
Bir girişimci nelere dikkat etmelidir, kendini hangi alanlarda geliştirmelidir?
- Fırsatları fark etme,
- Risk alma ve yeniliklere açık olma,
- Problem çözme,
- Adaptasyon ve öğrenme,
- İş geliştirme stratejileri…
Bunlar da kendinizi geliştirmeniz gereken birkaç temel dinamik.

İşe ilk olarak kendimizi geliştirebileceğimiz, hayata bakış açımızı genişletecek, bizi heveslendirecek kursları almakla başlayabiliriz. Almak kelimesi bazen korkutucu olabilir, özellikle de lise gibi çok fazla finansmana sahip olunmayan hayat dönemlerinde. Ücretsiz kurslardan fazlasıyla faydalanmış biri olarak size en güzel ve ücretsiz seçeneklerden bahsedeceğim.
- YetGen,
- Instagram’dan bulabilirsiniz, bazı belediyeler ve üniversite kulüpleri eğitimlerini herkese açık yapıyor ve sosyal medyada reklamını yapıyor; ben bu tarz kurslardan çok fazla fayda gördüm,
- Bazı kulüp/kursların Udemy gibi ücretli kurs platformlarından kursları satın alıp çekilişle ücretsiz hediye ettiği oluyor, bu tarz çekilişler, (Kısaca Instagram’da üniversite kulüplerini takip edin, geleceğin üniversitelileri olarak işlerin nasıl ilerlediğiyle alakalı tanışıklık da olur hem.)
- LinkedIn Learning’in ücretsiz deneme üyeliği hakkını da kullanabilirsiniz,
- Üretken Akademi’nin girişimcilik ve yazılım eğitim&kampları,
- Youthall, TopTalent, Microfon gibi sayfalardan kariyer etkinlikleri haberlerini alabilirsiniz.
Bu kursların en güzel yanlarından bahsedecek olursak, ipin hangi ucundan tutarsanız tutun; illaki diğer ucu elinize gelecektir. Bu yüzden bildiğinizi düşündüğünüz bir etkinliğe dahi -alanınız dahilinde- katılın, özellikle de ilk zamanlarda; en kötü ihtimalle yeni bir bakış açısı kazandırır.
Arkadaşlarınızın/bu konuda iyi gördüğünüz insanların LinkedIn’inde sertifikalar kısmını arada bir karıştırın, güzel şeyler çıkıyor.

Tutkularınızı ve araştırma merakınızı etrafınız ve öğretmenlerinizle paylaşmaktan çekinmeyin çünkü o konuda bireysel olarak pek bilgileri olmasa bile bilen birisine aktarabiliyorlar.
Peki proje tasarladınız, bunun üzerinde çalışmaya ihtiyacınız var; ne yapabilirsiniz?
İlk olarak birçok dernek, vakıf vb kuruluşun yaptığı Ideathon’lar oluyor, bunlara katılımanızı öneririm. Sosyal medyada bu tarz şeylerin haberlerine kolayca ulaşabilirsiniz. Eğer sosyal medyada yakalamak zor geliyorsa; markaların mail bültenlerine üye olabilir yahut bizim GHKampüs Instagram sayfamız ve WhatsApp kanallarımıza katılabilirsiniz! Aynı zamanda GH mailing servisimizde de her hafta pazartesi ve perşembe 09.13’te teknoloji ve girişim haberlerinin yanı sıra etkinlikleri de paylaşıyoruz! Mailing sistemi demişken, girişimci olmak istiyorsanız muhakkak güncelde kalmanız gerek ve alın size tamamen ücretsiz bir kaynak daha!

Yakınlarınızda bulunan üniversitelerin kuluçka merkezlerine ve girişim derneklerine başvurabilirsiniz.
Proje fikrinizi etrafınızdaki insanlarla paylaşmaktan çekinmeyin, size projeyi daha geliştirecek bir fikir veremeseler bile işleyiş süreciyle alakalı destek olabilirler.
Yolunuz açık olsun, ne olursa olsun sevdiğiniz şeyleri takip etmeyi ve gençliğinizin tadını çıkarmayı unutmayın!
Girişim Haberleri Kimdir?
Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Diğer #GirişimPedia Yazılarımız İçin Tıklayınız.
Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.