Getir Nasıl Decacorn Oldu?

Getir Nasıl Decacorn Oldu?

Geçtiğimiz günlerde pek çok haber başlığında gözlerimizi dolduran, gururumuzu kabartan bir başarıya denk geldik : “Getir Decacorn Oldu!”. Bunun için sayfalarca tebrik yazıları yazılabilir ya da bugün yapacağımız gibi, küçük bir çocuğun sihir gösterisini izledikten sonra “Aa, nasıl yaptı ya?” merakı ve hayranlığıyla soru sorulabilir. Hazırsanız başlayalım: Getir Nasıl Decacorn oldu?

Getir Nasıl Decacorn Oldu?

 

 

Getir’in hikayesine bakmamız için bir adım geriye gidip Bitaksi’nin hikayesini incelememiz gerekiyor. 2013 yılında Bitaksi’nin kurucularından olan Nazım Salur, bilgisayar başında verileri incelerken orada sağladıkları hizmetin başka hangi alanlarda kullanılabileceğini sorgulamasıyla başlamış her şey. Bitaksi, 3 dakika gibi kısa sürede hizmet verebilen bir platform ve insanlar zamana ihtiyaç duyduğundan buna oldukça talep geliyordu. Bunu fark eden Nazım Salur “Getir” için ilk fikir tohumlarını ekti. Tabii bunu gerçekleştirmek düşünüldüğü kadar kolay olmadı çünkü ortada gerçekten bir fikir vardı ama bir sermaye yoktu. Getir konsept itibariyle küçük bir miktarla kurulamayacağından Nazım Salur’un fikrini anlatması ve diğer insanların da buna inanması gerekiyordu. Ortağını çok da uzakta aramayan Salur, Bitaksi’de kurucu ortağı Serkan Borançılı’ ya fikrini anlatarak bugünkü serüvenin ateşini 2015’te yaktı.

İlk başladığında 300 kurye ile başlayan Getir, ülkedeki birkaç olumsuz olayın gerçekleşmesiyle yatırımcılarını ve bilinirliğini istediği gibi sağlayamasa da 2019 yılındaki tüm dünyayı etkileyen olumsuz bir olay olan pandemi dönemi ile de en tepeye ulaştı.

Getir Nasıl Decacorn Oldu?

2019 yılında Getir, Sequoia Capital şirketinin önemli isimlerinden olan yatırımcı Michael Moritz’in dikkatini çekti ve 25 milyon dolarlık teklif aldı. Daha sonra Ocak 2020’de bu yatırım 38 milyon dolara ulaştı. 2021 yılının Ocak ayında ise şirket, Michael Moritz liderliğindeki yatırımcılarla 850 milyon dolar değerleme üzerinden 128 milyon dolar yatırım aldı. Tarihler 2021 Mart’ını gösterdiğinde Getir, 300 milyon dolar yatırım alarak 2,6 milyon değerleme ile resmen unicorn olmuştu. Bir yatırım bir diğerini izledi ve Haziran 2021’de 555 milyon dolarlık yatırımla 7 milyar 555 milyon değere kadar tırmandı değerleme. Bir Mart ayında unicorn olan şirket, 2022 Mart ayında 11.8 milyar dolar değerleme üzerinden 800 milyon dolar yatırım alarak  decacorn oldu.

 

Değerlemesi bu denli yüksek olan şirket haliyle geniş bir yayılım izlemekte. Getir’in şu an için hizmet verdiği ülkeler ise şu şekilde:

Türkiye’nin 81 ili
Birleşik Krallık: Londra, Birmingham, Manchester, Cardiff, Liverpool, Brighton, Bristol, -Southampton, Portsmouth, Sheffield
-Hollanda: Amsterdam, The Hague, Leiden, Amstelveen, Rotterdam
Fransa: Paris, Lille, Marseille
İspanya: Madrid, Barcelona, Valencia
Almanya: Berlin, Hamburg
İtalya: Milano
Amerika Birleşik Devletleri: Chicago, New York, Boston
Portekiz: Lizbon

Buraya kadar formal bilgiler araştırıldığı gibi. Peki ya nedir bu başarının kaynağı, nasıl mümkün oldu bu yolculuk? Hikâyenin başında Nazım Salur, “Ekranda verileri izlediğim bir pazar günü aklıma bu fikir geldi” cümlesini kurmuştu. Öğrenebileceğimiz birkaç temel şey burada saklı aslında.

İlk olarak “veri” kelimesine odaklanın. İnternette aratacağınız neredeyse her videoda Nazım Salur, verinin önemini vurgulamakta. Veri size müşteriyi tanıtır ve sizin iyi tarafınızı da kötü tarafınızı da ikinci bir aracı olmadan aktarır. Yani kısaca, veriler size olaylara iki adım geriden bakıp, büyük çerçevede olanları gösterir. İkinci söylemek istediğimse bir “pazar” günü aklına gelmesi. Elbette fikirler zamansız gelir ama bunu bilmeyenimiz de yoktur ki, pazarları genellikle tatildir. Ben buna çok çalışmanın mükemmel zamanlaması derim.

Getir Nasıl Decacorn Oldu?

Şimdi biraz da çalışanlara odaklanalım, Getir’in ikonik renklerini taşıyan kıyafetleri giyerler mesela. Bunlar, onlara özel tasarlanmış ve belli özelliklere sahip giysilerdir. Bunun yanı sıra, Getir kuryeleri için belli saatler dışında taşımacılık yapmak yasak ve şirketin Türkiye’ye getirdiği çalışana özel sağlık sigortası bulunmakta. Ayrıca Getir, bulundurduğu standartları anlaştığı bayiliklere de uygulattırıyor ve bu konuda belli başlı prensiplere sahip. Buraya kadar bunların zaten sağlanması gereken hizmetler olduğunu düşünebilirsiniz ve çoğunlukla da haklısınız. Gelin bunun getirdiği başka bir şeye bakalım:128 Milyon doların 6 Milyonu Getir çalışanlarına ait. Şirketin çalışanına verdiği önem ve sağladığı güvenin, ona yatırım olarak geri döndüğünü çok net görebilirsiniz.

Son değinmek istediğim nokta ise neredeyse her yazımda vurguladığım bir durum: Akıllıca yapılmış bir stratejiye sahip olmak. Bize nerelerde ihtiyaç var ve bu ihtiyaçlar neye göre belirleniyor? Bunlar için basit bir bakış açısı gerektiğini ve asıl zor olanın da basit bir bakış açısına sahip olmak olduğunu vurgulayan Nazım Salur, izlediği yolda; sabırlı, tamamen odaklı ve akılcı bir sistemle çalışmış. Deyim yerindeyse ilmek ilmek işleyerek, geniş zamanlı ve aynı oranda yüksek getirili bir strateji izlemiş.

Tüm bunların sonucunda en son geldikleri başarı noktası ise bir tweetle özetlenmiş halde:

 

Çocuk merakı ve hayranlığıyla izlediğimiz bu sihir gösterisinin arkasındaki gerçekler; analiz etmek, odaklanmak ve sabretmek. Günün birinde sizi hayranlıkla ve merakla izleyen milyonlarca insanla buluşmanız dileğiyle. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, bilgiyle kalın.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Fatma Koyun

Güncellenen dünyayı kendi değerlerim etrafında dizayn ederek her gün deneyim kazanmaya çalışan bir üniversite öğrencisiyim. Asıl maharetin bilmekten geldiğine inanırım ve buna paralel olarak da bir öğrenme hevesine sahibim . Ayrıca gözlemlemeyi , yazmayı , insanlarla konuşmayı ve araştırmayı da çok severim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.