/

Future Healtcare İstanbul’un Kurucusu ve CEO’su Çağlar Gözüaçık’la Röportaj

"The Future Healthcare İstanbul 2022 Uluslararası Konferansı" yaklaşıyor

Sayın Gözüaçık, FHI’nın diğer etkinlik ve konferanslardan farkı nedir?

Future Healthcare İstanbul, sağlık ve sağlık teknolojileri alanlarında farklı branşlardan uzmanların, bugünün ve geleceğin sağlık sistemine yön veren, vermeyi hedefleyen çalışmalarını paylaştıkları özgün bir platform. Her yıl, sektörden ve akademiden fikir önderlerinin yer aldığı bir danışma komitesi ile yola çıkılıyor. Bu danışma komitesi ve organizasyonu düzenleyen ekip ara ara görüşmeler yaparak farklı alanlardan konu ve konuşmacıları belirliyor ve ilgili kişilere davetler gidiyor. Bu konuşmacı ya da panelistlerden ortak belirlenen konu çerçevesinde mümkünse bugüne kadar hiç konuşmadıkları bir şekilde konuşmaları isteniyor. Yani içeriklerimizin büyük bir çoğunluğu FHI’a özel diyebiliriz. Bunlar ve daha pek çok sebepten ötürü, FHI’un farklı bir organizasyon olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

Peki sağlık sektörü ve ülkemiz için neden önemli?

 FHI elbette bizler için çok önemli. Çünkü her yıl, yaklaşık 25 kişilik bir ekip 8 ay boyunca, binlerce saat bu organizasyon için emek veriyor. Ama bunun ötesinde dünyada sağlık ve sağlık teknolojileri alanı, maddi anlamda en büyük harcama yapılan yerlerden biri. Bu kadar büyük bir sektör, çoğu zaman uzmanlık etkinlikleriyle gelişim gösteriyor. Bu gelişim sağlık eğitimini ve sistemini bugün bulunduğumuz ileri aşamaya taşımayı başardı. Ancak bundan sonra konuya çok daha geniş bir perspektiften bakmak ve multidisipliner yaklaşımlarla ilerlemek gerektiğini düşünüyoruz. Tıpta multidisipliner denildiğinde farklı branşlardaki hekimlerin konuyu beraber ele almaları, tartışmaları, çözümler getirmeleri anlaşılır. Oysa bizim baktığımız noktadan multidisipliner denildiğinde mühendislik, iletişim, endüstriyel tasarım, yazılım, yapay zeka, sosyoloji hatta ekonomi bile kapsamımıza giriyor. Bizce bundan sonra kronikleşmiş mevcut sorunlarımızı çözmek; mega trendlerin başında gelen artan nüfus, uzayan ömür, azalan gıda kaynakları ve temiz yaşam alanları gibi zorlaşan koşullarda sürdürülebilir sağlık çözümleri geliştirebilmek için, konulara daha geniş perspektiflerden bakmak gerekiyor. FHI, sağlığı sadece sağlık üzerinden ele almadığı için önemli.

 

Konferansın bu yıl kaçıncısı düzenleniyor?

FHI’un bu yıl üçüncüsü düzenleniyor. İlk ikisinde pek çok tecrübe edindik. Bu yıl edindiğimiz bilgilerle üst düzey bir içerik ve organizasyon hazırladık. Önümüzdeki yıllarda daha da ileriye gideceğimizi, FHI’u globale açma konusunda daha çok yol kat edeceğimizi düşünüyoruz. Bu konuda Türkiye’nin bilim insanlarının ve bu alanda çalışanların, eğitim görenlerin ne kadar önemli bir ekosistemde olduklarını görebilmeleri için FHI gibi organizasyonlarla desteklenmeleri gerekiyor. FHI’a da destek vermek, hayallerine ortak olmak isteyen kurum ve kuruluşları bekliyoruz.

 

 

FHI’un katılımcıları kimler?

FHI yapıldığı ilk yıldan beri, katılımcı kitlesini doğru kurgulamayı başardı. Sadece ilaç sektöründen ya da hastanecilik alanından katılımcılara yönelik bir organizasyon olmak yerine, akademiyi, tıp alanında alın teri döken aktif hekimlik, diş hekimliği yapan sağlık profesyonellerini, eczacılarımızı, diyetisyenlerimizi, sağlıklı yaşam için çaba harcayan spor eğitmenlerimizi, gıda uzmanlarımızı, tıbbi mühendislik alanında çalışan mühendislerimizi, yazılımcılarımızı, start uplarımızı, melek yatırımcılarımızı, ve sağlık, sağlık teknolojileri alanlarından eğitim gören öğrencilerimizi konuya dahil ettik.Öğrencilerimize özellikle belirli imkanlar çerçevesinde ücretsiz katılım olanakları sağladık. Geçtiğimiz yıl, covid’in de etkisiyle hem fiziksel hem de online olarak gerçekleştirdik.

Ve gördük ki dijital imkanlarla yapılan organiasyonlar çok daha geniş kitlelere ulaşabiliyor. Sınırlı fiziksel katılımcı sayımız 1.350 kişi olurken, online yayınlarımızı izleyenlerin sayısı 26.150’ye ulaştı. Yani fiziksel olarak katılan 1 kişiye online’da takip eden 20 kişi gibi düşünebiliriz.Bu yıl da aynı şekilde hem fisiksel hem de online olarak gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

 

Siz aynı zamanda Metaverse alanında da çalışıyorsunuz. Hatta FHI’da da Metahealth isimli bir sonumunuz bulunuyor.

 Metaverse kavramı, bu konuyla özel olarak ilgilenmeyen çoğunluğun yaklaşık bir yıl önce duyduğu bir konu. Bunu da dünyaya duyuran Facebook’un kurucusu oldu. Yıllar içerisinde itibar kaybeden şirketine yeni bir başlangıç ve vizyon tasarlayarak hem yatırımlarını bu alana kaydırdığını açıkladı hem de firmanın adını Meta olarak değiştirdi.Devamında konuya ilgi duyan, takip eden, bu alanda çalışmalar yapan insanlar gördü ki Meta isimli şirket, aslında Metaverse’ün çok küçük bir parçası. Bu konuyla ilgili dünyada çalışmalar yürüten, geçmiş projelerini web 3.0 ve blockchain konularıyla birleştirip yeni rotalar çizen binlerce firma ve kişi var.Ardından pek çok alanda olduğu gibi, markalar devreye girdi. Pazarlama İletişimi faaliyetlerine metaverse’ü dahil etmeye başladı. Kimisi bunu uzun soluklu projelerle yapmaya karar verdi. Kimisi kısa dönemli kazanımlara odaklandı. Bazıları da mevcut platformların içerisinde denemeler ve yatırımlar yaptı. Endüstriyel alanda metaverse’ü (ya da onunla birlikte hayatımıza daha fazla giren dijital ikiz gibi kavramları) kullanan firmalar biraz daha hızlı yol almaya başladı. Sağlık ve sağlık tekonolojileri alanlarında da metaverse konuşulmaya ve çeşitli denemeler yapılmaya başlandı. Pandemiyle birlikte tüm dünyada çok hızlı bir şekilde yaygınlaşan tele health konusu, metaverse’e en hızlı taşınacak alanlardan biri. Bizim FHI’da olduğu gibi Sağlık ve Sağlık Teknolojilerine çok daha geniş bir perspektiften bakan, konuyu bütüncül ele alan sağlıkta metaverse projerinin lansmanlarının yapılması birkaç yılı bulacaktır. Bu alanda bizim de çok geniş çaplı bir proje yürüttüğümüzü söylemiş olayım. Detayları ilerleyen zamanlarda paylaşacağız.

 

"The Future Healthcare İstanbul 2022 Uluslararası Konferansı" yaklaşıyor

Böyle bir organizasyon düzenlemenin bir de ekonomik boyutu var. Bu konuda nasıl ilerliyorsunuz?

 

Öncelikle şunun altını çizmek lazım. Bir konferans, katılımcıları ve dinleyenleri ile varolabilir. Burada da kendine hedef koyduğu kitlelere ulaşması gerekir. Biz ilk iki yıl bunun için çok çaba gösterdik. Hala da çalışmalarımız devam ediyor. Ama geçtiğimiz yıl gördük ki, FHI 3. Hatta 4. Halkalara ulaşmayı başarmış. Yani bir konuşmacımızın ya da bizlerin uzun zamandır tanıdığı bir uzmanın tanıdıklarının, takipçilerinin, tanıdıkları gibi düşünebilirsiniz. Bu bizim için çok önemli bir gelişme. Türkiye’de Sağlık ve Sağlık teknolojileri alanında çalışan yaklaşık 1,5 milyon insan var. Elbette hepsine tek bir konferans ya da içerik setiyle ulaşamazsınız. Verimli de olmaz. Ama hedefimiz bu grup içerisinden, bir kısmı da dışından ve globalden 50 -100.000 kişiye ulaşmak ve hem ceraset hem de ilham vermek. Bu sene hedefimiz 35 bin kişinin yayınlarımızı canlı olarak izlemesi. Bu iddialı hedeflere ulaşmak için de işini çok iyi yapan, alanında uzman partnerlere ihtiyacınız var. Bunlar, On İletişim, Turkish British Magazine, Golden Pulse Awards, Menta Global, Tıbbın Ustaları gibi değerli yayıncılar ve kurumlar. Bunun dışında tabii ki konunun maddi tarafı çok önemli. Bu çapta bir konferansı organize etmek büyük bütçeler gerektiriyor. Bu noktada da değerli sponsorlarımız Bayer, Roche, GE Healthcare, TR Pharm, Lifeclub, Philips, AIdent, Doctor Follow, Metaverse HUB destek veriyor. Hepsine tek tek teşekkür ediyoruz. Bir de hem stratejik partner hem de mekan destekçimiz olarak Bahçeşehir Üniversitesi bulunuyor. Bizim için yeri ve önemi çok büyük. Çünkü Bahçeşehir Üniversitesi aynı zamanda benim 2 yıldır öğretim görevlisi olarak bir parçası olmaktan hem mutluluk hem de gurur duyduğum dev bir aile. BAU’nun vizyonu ve çalışma şekli, FHI’un vizyonu ve geleceğe bakışıyla çok örtüşüyor. Bu sebeple BAU İletişim Fakültesi’nin değerli dekanı Prof. Dr. Kemal Süher, fakültenin çok değerli akademisyenlerinden, bizim her alanda destekçimiz, hayal ortağımız olan Prof. Dr. Çisil Sohodol ve tabii ki BAU Rektörü çok değerli Prof. Dr. Şirin Karadeniz’in ve BAU’da bu konuya temas eden herkesin kıymetli katkılarıyla ilerledik.

 

Son olarak, FHI’a bu yıl katılacak olanlara mesajınız nedir?

 

Tazefikir Group olarak bugüne kadar pek çok marka yarattık, dev markaların ilerleme ve büyüme süreçlerine rehberlik ettik. FHI ile kendi bilgi ve paylaşım markamızı oluşturmuş olduk. Bu konuda benim yanımda o kadar güçlü ve yürekli bir ekip var ki, onlara ne kadar teşekkür etsem azdır. FHI, 20 yıla yakın bir süredir sağlığın iletişim tarafında yer alan bir ekip tarafından, başta Türkiye olmak üzere tüm dünyanın sağlık ve sağlık teknolojileri alanında çalışan pırıl pırıl insanlarına ilham olmak, ürettiklerini meslektaşlarıyla ve tüm paydaşlarla paylaşabilecekleri bir ekosistem oluşturmak hayaliyle yola çıktı. Bize gelen yorumlarla da gururumuz ve inancımız artıyor. Sağlık ve Sağlık Teknolojileri alanında çalışan herkesi 19, 20, 21 Ekim tarihleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde ve online’da gerçekleşecek FHI’a bekliyoruz. Harika bir program hazırladık. Sakın kaçırmasınlar.

Sizlere de bu keyifli röportaj için teşekkür ediyoruz.

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.