/

Freelance Çalışma Platformlarının En Popüleri: Armut

Armut nedir ?

Armut, “Hizmet piş ağzıma düş” sloganıyla hayatımıza giren,  hizmet almak isteyen kişilerle hizmeti sağlayan profesyonelleri kaliteli ve güvenli bir şekilde buluşturmayı amaç edinmiş bir platformdur.

Armut Hangi Hizmetleri Verir?

Ağırlıklı olarak ev içi tadilat, temizlik ve nakliye konularında hizmet verseler de, Armut üzerinden köpek gezdiricisinden pilates hocasına kadar 2000’i aşkın farklı alanda hizmet almak mümkün. Özellikle bu günlerde çalışmaya devam eden iş yerlerinin talep ettiği dezenfenksiyon hizmetleri ve evden çalışan insanların online psikolog ,yaşam koçu ve diyetisyen gibi hizmetlere yoğun ilgisi dikkatlerden kaçmıyor.

Türkiye’nin de  en yaygın Freelance platformlarından biri olan Armut, Ekim ayı itibarıyla ‘HomeRun’ markasıyla Polonya, Çekya ve Macaristan’da da faaliyetlerine başladı. Şirket, Türkiye de dahil olmak üzere toplamda  faaliyet gösterdiği ülke sayısını sekize çıkardı. Geçen yıl bu markayla talepleri %253 büyürken, hizmet sayısı 13 kat arttı ve toplamda 669 farklı serviste hizmet verebilir duruma geldi.

En çok büyüyen ülke: Romanya

2019’da yüzde 65 büyüme kaydeden şirketin kurucu ortağı Başak Taşpınar Değim, bu ülkeler arasında en çok büyüyen ülkenin yüzde 220’lik oranla Romanya olduğunu belirtti. Bunun nedeni ile ilgili açıklamaları ise şu şekilde:

Çünkü Romanya’daki piyasanın dinamikleriyle ilgili bir şey. Ürün aynı ama ülkedeki adaptasyonuyla ilgili pek çok kriter olabilir. Her şey birleştiğinde en hızlı büyüme gösteren ülke oldu. Diğer ülkelerde büyümeye devam ediyor. Bu yüzden burada tek kazanan ülke yok. Bu yıl içinde de büyüme grafiğimiz yükselerek devam etti. Geçen seneye göre Romanya yüzde 223, Suudi Arabistan’da yüzde 111, Mısır’da yüzde 78, İngiltere’de yüzde 86 oldu. HomeRun 2018 yılından beri yurtdışında yüzde 2093 oranında büyüdü. 

Değim, Armut’un 2021’de bölgesel açılımına devam etmeyi hedeflediğini  ve en büyük hedeflerinden birinin farklı ülkelerde bir Türk teknoloji markasıyla yer almak olduğunu belirtti ardından  sözlerine şöyle devam etti: Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda ve yaptığımız fizibilite çalışmaları neticesinde Polonya, Çekya ve Macaristan pazarına girmeye karar verdik. Bundan sonra aynı bölgede girebileceğimiz ülkeleri tespit ederek bu ülkelerdeki açılımlara devam edeceğiz. Ama bunlar fazlarla olacak. Geliştirdiğimiz ürünün ve ekibimizin dünya standartlarında olduğunu görüyor ve bu hedeflerimizi buna göre yüksek koyuyoruz” diyerek yurt dışına açılım konusundaki stratejilerini ortaya koyuyor ve ekliyor: “Bölgede deneyimimiz arttıkça oradaki diğer ülkelere açılmak daha kolay oluyor. Orta vadede EMEA bölgesinde kendi sektörümüzde liderliği hedefliyoruz. Bu nedenle bu yeni ülkeler bizim için çok kritik.”

Beş Ülke Stratejisi

Değim, Portföydeki ilk beş ülkeyi teknolojilerini test etme amacıyla seçtiklerini ve bunlardan birinin bile başarılı olmasının çok büyük bir bir başarı olarak görüldüğünü belirtiyor . Bu beş ülkenin seçilme nedenlerini ise şöyle açıklıyor: “Bunlardan ikisi gelişmiş pazarlardan ABD ve İngiltere idi. Diğerleri de gelecek vadeden ama daha küçük pazarlar olan Romanya, Suudi Arabistan ve Mısır idi. Armut, sonuçta bir teknoloji şirketi… Şu an dört tanesi devam ediyor. ABD ve İngiltere beklediğimiz gibi rekabetinde sıkı olduğu bölgeler olduğu için oraya yapılan yatırımın dönüşü de buna göre değişiyor. ABD’ye ara verip, diğer ülkelerle devam etme kararı aldık. Geliştirdiğimiz ürünün ve ekibimizin dünya standartlarında olduğunu görüyor ve bu hedeflerimizi buna göre yüksek koyuyoruz” diye konuşuyor.

Pandemiyle ilgili görüşleri…

Bütün dünya daha önce geçmediği ve görmediği bir tecrübe yaşadığını kaydeden Değim, sözlerine şöyle devam ediyor:

Hem Türkiye’de hem de yurtdışında büyümemizi tetikleyen en önemli neden ihtiyaç duyulan hizmetleri teknolojiyi kullanarak kolayca ve en iyi şekilde ilgili hizmet verenlerle buluşturabilmemiz. Ürünümüzü sürekli geliştirerek, kullanıcıların minimum çabayla en kaliteli ve güvenilir hizmet verenlere ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz. Tüm planlarımızı HomeRun ile Avrupa ve Orta Doğu’da sektörümüzün liderliğini olarak hedeflediğimizden tüm planlamamızı da bu doğrultuda yapıyor ve adımlarımızı buna uygun olarak atıyoruz. Bu dönemi hep birlikte yaşıyoruz. Dolayısıyla burada birçok bilinmeyen şey var. Hepimiz için farklı, enteresan aynı zamanda zor günler bunlar. Bütün ülkeler ekonomileriyle sağlığı dengelemeye çalışıyor.

“Dünya’yı Saran Yemek Sektörü” 

Karantina koşullarının etkisiyle Yemek siparişi işi her geçen gün daha popüler bir hale geliyor. Geçtiğimiz aylarda Hepsiexpress’in McDonald’s iş birliği ile yemek teslimatına başladığını ve Zomato’nun online yemek siparişi servisini Türkiye’de açtığı duyurulmuştu , hatta e-ticaret pazarının önemli oyuncularından olan Trendyol,’un yemek siparişi işine adım attığını daha önce bizde yazmıştık.

Başak Değim ise Armut’un kısa vadede böyle bir işe girmek gibi bir planının olmadığını söylüyor, “Temelinde kullanıcılara kaliteli ve güvenilir hizmet vermek için kurulmuş bir platformuz. Amacımız hizmet sektöründe en iyi tecrübeyi yaşatmak. Dolayısıyla kısa vade içinde kendi alanımız dışında kalan yemek kategorisine girmek gibi bir niyetimiz yok. Çünkü öncelikli amacımız kendi platformumuzdaki deneyimi iyileştirme ve hizmet alanını geliştirmek ve genişletmek. Bu amaca doğru giderken stratejik noktalarda yan alanlar olursa, o alanlara girmek söz konusu olabilir ama yemek o alanlardan birisi değil” diyerek konuşmasını sonlandırıyor.

Ayrıca siz değerli okurlarımız da online platformlardan ek gelir sağlamak istiyorsanız Freelance çalışma platformlarından bahsettiğimiz yazımızın linkini bırakıyoruz iyi okumalar

https://www.internhaber.com/turkiyedeki-en-yaygin-freelance-calisma-platformlari/

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.