Feynman Tekniği; 4 Adımda Kolay Öğrenme

feynman tekniği

Feynman tekniği ismini tüm zamanların en etkileyici ve tanınmış fizikçilerinden biri olan Richard Feynman’dan almıştır. Bu tekniği hayatımıza entegre ettiğimiz zaman “Bir fikri gerçekten anlıyor musunuz yoksa bu fikrin sadece tanımını mı biliyorsunuz?” sorusuna doğrucu bir cevap vermiş oluyoruz.

 

Feynman Tekniği 20. yüzyılın en önemli fizikçilerinden Nobel Ödüllü Richard Feynman, yaşam boyu öğrenme konusundaki ünüyle de bilinen bir deha. Feynman’ın derinlemesine ve özenle öğrenme üzerine önerdiği bu teknikler ve yöntemler ile, okulda, işte ya da hayatta herhangi bir konuyu öğrenmenize mutlaka yardımcı olacaktır.

feynman tekniği

İki tip bilgi vardır. Bir şeyin adını bilmeye yönelik olan bilgi ve o şeyi bilmeyi temel alan bilgi. Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman aralarındaki farkı şu çarpıcı anekdotta anlatır: “Şu kuşu görüyor musun? Bu bir kahverengi gerdanlı ardıç kuşu, ona Almanya’da halzenfugel ve Çin’de ise chung ling denir. Ona verilen tüm bu adları bilsen bile yine de bu kuş hakkında hiçbir şey bilmiyor olursun. Bildiğin sadece insanlar hakkında bir şey olur, yani kuşa ne ad verdikleri. Şimdi bu kuş ötüyor, yavrularına uçmayı öğretiyor ve yazın ülkenin bir ucundan diğer ucuna kilometrelerce uçuyor ve kimse yolunu nasıl bulduğunu bilmiyor.”

Buradan da anlayabileceğiniz gibi bir şeyin adını/tanımını bilmek onu anladığınız anlamına hiçbir zaman gelmez. Bir fikri gerçekten anlıyor musunuz yoksa bu fikrin tanımını biliyorsunuz, bunu sınamanın bir yolu var. Buna Feynman Tekniği deniyor. Bu yöntemi kullanarak bir fikri uzun yıllar hatırınızdan çıkmayacak şekilde, kısa sürede derinlemesine kavrayabileceksiniz.

Feynman Tekniği

feynman tekniği

1.Adım: Konuyu Belirleyin

Boş bir kağıt alın. Önce, kağıdın en üstüne öğrenmek istediğiniz konunun başlığını yazın. Daha sonra konu hakkında bildiğiniz her şeyi altına yazmaya çalışın.

2.Adım: Konuyu Bilmeyen Birine Anlatır gibi Anlatın

Kağıdın geri kalanına konuyu hiç bilmeyen birine anlatıyormuşçasına, mümkün olduğunca karmaşık ifadeler kullanmaktan kaçınarak öğrendiklerinizi yazın. Bir çocuğun bile anlayabileceği kadar basit bir dil kullandığınızda kendinizi de konuyu daha derin bir seviyede anlamaya ve konular arasındaki ilişki ve bağlantıları basitleştirmeye zorlamış olursunuz. Aynı zamanda yazdığınızı sesli olarak tekrar etmek çok daha etkili olacaktır.

3.Adım: Takıldığınız Noktada, Kaynağa Geri Dönün

2. adımda hatırlamakta ya da anlatmakta zorlandığınız yerler olduğunu fark ettiğinizde konu hakkında çalıştığınız kaynaklara geri dönün. Öğrendiklerinizi kağıda aktarabilecek hâle gelinceye kadar tekrar tekrar okuyun ve çalışın. Sözgelimi biyolojiden yazılınız var ve evrimi basit cümlelerle açıklamakta zorlanıyorsunuz. Biyoloji kitabınızı açın ve evrimle ilgili kısmı yeniden okuyun. Şimdi kitabı kapatın. Yeni bir boş kağıt alarak öğrenmiş olduklarınızı yazın. Bu aşamayı sorunsuzca hâletiyseniz, asıl çalışma kağıdınıza dönerek çalışmaya devam edebilirsiniz.

4.Adım: Basitleştirin ve Benzerlikler Kurun

Artık kağıda döktüklerimizi gözden geçirebiliriz. Einstein’ın “Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir” sözünden de anlayabileceğimiz gibi karmaşık bir jargon kullanıp kafa karıştırıcı açıklamalar yapmak yerine, dilimizi basitleştirmek ve benzerlikler kurmak anlamayı kolaylaştıracaktır. Opsiyonel olarak: 6 yaşında birini bulup, öğrendiklerinizi ona anlatmayı deneyin. Sorunsuz bir şekilde anlıyorsa, siz de gerçekten anlamışsınız demektir.

feynman tekniği

Bu dört adım, herhangi bir yeni kavramı hızlı bir şekilde öğrenmek veya önceden öğrenilmiş kavramları güçlendirmenizi sağlamak açısından güçlü ve etkili bir tekniği temsil eder.

 

Feynman Tekniği’ni Neden Kullanmalıyız?

 

Öğrenme, bir kitabı gözden geçirmekle veya bir testi geçmek için yeteri kadar hatırlamakla gerçekleşmez. Bilgi, açıklayabileceğiniz ve çok çeşitli durumlarda kullanabileceğiniz zaman öğrenilir.

Hayatımızın çoğunda sadece ihtiyacımız olan bilgileri, ihtiyacımızın olacağı süre zarfında hatırlayacak şekilde öğreniyoruz. Çoğumuz kasıtlı olarak bir şey öğrenmek için zahmet etmiyoruz. Okul için ihtiyacımız olanı hatırlıyor, sonra çoğunu unutuyoruz.

Gerçekten bir şey öğrendiğinizde, kendinize hayatınızın geri kalanında kullanmak için bir araç verirsiniz. Ne kadar çok şey bilirseniz karşılaşacağınız sürprizler o kadar az olur, çünkü çoğu yeni şey zaten anladığınız bir şeye bağlanacaktır. Feynman Tekniği kendimizi geliştirmek, başka bir deyişle “kendimize yatırımda bulunmak” için kullanabileceğimiz bir yöntem.

feynman tekniği

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Kişisel Gelişim Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.