Evden Çalışmak için 6 Faydalı İpucu

Evden Çalışmak için 6 Faydalı İpucu

Koronavirüs salgınından dolayı bu zamanlarda birçok şirket, gönüllü veya zorunlu evden çalışma politikaları uyguluyor. Salgından önce birçok insan evden çalışıyor olsa da birçoğumuz ilk kez tam zamanlı olarak evden çalışmaya başladı. Bu değişim, çoğumuz için alışılmadık bir durum ve eğer bu değişime uyum sağlayamazsak motivasyonumuz, iş verimimiz, planlarımızın gerçekleşme olasılığı düşebilir.

Eğer ilk kez evden çalışmaya başladıysanız, bu duruma uyum sağlamakta zorlanabilirsiniz. Üstelik bu durumun daha ne kadar devam edeceğini bilmiyorsanız…

Burada bulacağınız ipuçları, hem evden çalışma sürecinizde başarınızı arttırmaya ve zihinsel sağlığınızı korumaya destek olmanıza yardımcı olacak.

 

1. Kıyafetlerinizi Değiştirin

Evden çalışanların sıklıkla yaptıkları bir hata, evde eşofmanlarla ve hatta pijamalarla çalışmalarıdır. Oysa her sabah, sanki ofise gidiyormuşsunuz gibi kıyafet değiştirip giyinmek, basit bir ipucu gibi görünse de iş başarınıza inanılmaz bir katkı sağlayacak ipuçlarından biridir.

Deneyin! Her gün masanızın başına oturmadan önce sanki ofise gidiyormuş gibi giyinin. Bu küçük ve basit ayrıntı, daha fazla üretken olmanızı sağlayacak, daha az zamanda daha fazla çalışmanıza yardımcı olacak ve hatta dış dünyadan kopuk hissetmeye engel olacaktır.

 

2. Bir Çalışma Alanı Oluşturun

Evden Çalışmak için 6 Faydalı İpucu

Evden çalışmanın en büyük zorluklarından biri, iş ve ev hayatınızı ayırma güçlüğüdür. Bu güçlüğün üstesinden, evinizde yatak odanızdan farklı bir alanda bir çalışma alanı oluşturarak gelebilirsiniz. Eğer farklı bir odada çalışma imkânınız yoksa, odanızın içinde bir çalışma köşesi de oluşturabilirsiniz.

 

3. Çalışma Saatlerinizi Belirleyin

Çalışma alanınızı belirlediğiniz gibi, ne zaman çalışıp ne zaman çalışmayacağınızı da belirlemelisiniz. Ünlü kariyer danışmanı Heather Yurovski, evden çalışırken başarılı olabilmek için kendinize bir çalışan gibi davranmanız gerektiğini söylüyor. Çünkü aslında evden çalışırken, çalışan da sizsiniz, yönetici de… Sizi denetleyecek sizden başka kimse olmadığı için evde zamanınızı yönetebilmelisiniz. Yemek saatlerinizi, dinlenme saatlerinizi, uyku saatlerinizi de belirlemeli, evle ilgili yapılması gereken işler için de belli bir zaman ayırmalısınız. Bu belirlemeyi yapamazsanız kısa zamanda kendinizi işinizi yetiştirmek için gece yarılarına kadar çalışırken bulabilirsiniz, uyku saatleriniz aksamaya başlar, düzeniniz bozulur, en sonunda veriminiz ciddi oranda düşer.

 

4. Çalışmaya Hazırlık Yapın

Evden Çalışmak için 6 Faydalı İpucu

Normal zamanlarda evden çıkıp ofise giderken yaşadığımız her şey, farkında olmasak da, bizi çalışmaya hazırlar. İşe giderken yürümemiz ya da arabaya binmemiz, yolculuk sırasında müzik dinleyip kitap okumamız, ofise vardığımızda kendimize bir kahve alıp diğer insanlarla yaptığımız kısa sohbetler, beynimizi çalışmaya hazırlar. Siz de evde çalışırken, bu hazırlık sürecine benzer bir süreç yaratabilirsiniz.

Bunun için, çalışmaya başlamadan önce beş, on sayfa kitap okuyabilir, biraz müzik dinleyebilir, pencereden dışarıyı izleyebilirsiniz.

 

5. Haber İzlemeye Sınır Getirin

Evden çalışmanın en büyük zorluklarından biri dikkat dağınıklığıdır. Bu zamanlarda en fazla dikkatimizi dağıtan şey ise haberler… Malum korona salgını ile ilgili ister istemez sürekli haberleri takip etmek istiyoruz. Ancak sürekli haber izlemek, endişemizi arttırarak dikkatimizi dağıtabilir. Salgınla ilgili gelişmeleri takip edip bilgi sahibi olmak elbette önemli, ancak bunun sizi endişeye kapılmanıza sebep olmasına, sizi hayattan ve işinizden alıkoymasına izin vermemeniz de çok önemli.

Haberleri izlemeye bir sınır getirmek, hem kaygı ve stresinizi azaltacak hem de işinize daha iyi konsantre olmanızı sağlayacaktır. Bunun için günün belli bir saatinde 5-10 dakikalık bir zamanı, haberleri izlemeye ayırabilirsiniz. Ayıracağınız bu zamanı, o günkü çalışmanızın sona erdikten sonrasına denk getirebilirseniz, dikkat dağınıklığının önüne de geçmiş olursunuz.

 

6. Sosyalleşin

Evden çalışmanın en büyük zorluklarından biri, insanın sosyalleşmeyi unutarak iletişim ihtiyacını karşılayamamasıdır. Bu zorluk, zamanla insanda iş motivasyonunun düşmesine, karamsarlığa, yalnızlık hissine yol açıyor. Bunun olmasını engellemek için evden çalışırken sosyalleşmeye ayrı bir önem göstermelisiniz.

Salgın koşulları nedeniyle dışarıda sosyalleşmek zor görünüyor olsa da internet üzerinden iş arkadaşlarınızla görüşmeli, çevrenizle bağlantı kurmalı, arkadaşlarınızla iletişimi koparmamalı, her gün mutlaka sosyalleşmeye zaman ayırmalısınız. Böylece evden çalıştığınız süre boyunca sosyalleşmeyi sürdürerek, hem iş veriminizi artırabilir hem de zihinsel sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Girişimcilikte Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Melek Yatırımcı Nedir?

2021 Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Startup Nedir?

2021’DE YAPILACAKLAR LİSTESİ

Instagram Hesabımız

Twitter Hesabımız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.