Ericsson’dan Dünyanın En Kapsamlı 5G Araştırması

Ericsson’dan Dünyanın En Kapsamlı 5G Araştırması

5G Teknolojisi Metaverse İçin Zemin Hazırlıyor

 

  • Ericsson ConsumerLab’in yayınladığı 5G: The Next Wave (5G: Yeni Dalga) raporu, 5G üzerine şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı tüketici araştırması.
  • 5G kullanıcıları, sanal dünyalardaki oyunlar ve artırılmış gerçeklik (AR) gibi metaverse hizmetlerine, 4G kullanıcılarına kıyasla haftada ortalama bir saat daha fazla vakit ayırıyor.
  • Halihazırda genişletilmiş gerçeklik (XR) hizmetleri kullanan 5G tüketicilerinin yarısı, AR uygulamalarının iki yıl içinde akıllı telefonlardan XR gözlüklerine taşınacağına inanıyor.

Ericsson’un küresel çapta, bu alanda  şimdiye kadar yapılan en kapsamlı  araştırması, tüketicilerin 5G’ye artan bağlılığını ve yeni nesil kullanım örnekleri hakkındaki beklentilerini gözler önüne seriyor. Ericsson ConsumerLab’in, 5G: The Next Wave (5G: Yeni Dalga) isimli raporu, çeşitli ülkelerde 5G teknolojisinin ilk kullanıcılar üzerinde bıraktığı etkiyi ele alıyor, aynı zamanda 5G abonesi olmayan kişilerin teknolojiye  ilgi duyup duymadıklarını ve bu konudaki beklentilerini de araştırıyor. Rapora göre, akıllı telefon kullanıcılarının en az yüzde 30’unun önümüzdeki yılda 5G’ye abone olacağı tahmin ediliyor.

Rapor, iletişim hizmeti sağlayıcılarının (telekom operatörlerinin) dijital hizmetleri 5G tarifeleriyle birleştirmeleri sonucunda, özellikle gelişmiş video ile artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalarının daha fazla kullanılması olmak üzere, ortaya çıkan davranış değişikliklerine ışık tutuyor.

5G: The Next Wave (5G: Yeni Dalga), aynı zamanda 5G’nin ana akımda benimsenme hızını, tüketici taleplerinin karşılanıp karşılanmadığını, akıllı telefon davranışlarındaki 5G kaynaklı değişimleri ve tüm bunların ağ trafiği üzerindeki etkisini de ele alıyor.

5G alanında sektördeki en büyük küresel tüketici anketi olan araştırma kapsamında, 37 ülkede 49.000’den fazla tüketiciyle görüşüldü. Aynı zamanda Ericsson’un herhangi bir konu üzerine gerçekleştirdiği en kapsamlı tüketici anketi olma niteliği de taşıyan anketin kapsamı, 430 milyon 5G abonesi de dahil olmak üzere, dünya çapında yaklaşık 1,7 milyar tüketicinin görüşlerini temsil ediyor.

Ericsson’dan Dünyanın En Kapsamlı 5G Araştırması

Ericsson ConsumerLab’in Başkanı Jasmeet Singh Sethi, şu ifadeleri kullandı: “Araştırmanın ölçeği, tüketicilerin 5G ile ilgili gerçek görüşlerini ve tutumlarını anlamamızı sağlıyor. Rapora göre yeni potansiyel 5G kullanıcılarının, ilk kullanıcılara göre teknolojiden farklı beklentileri bulunuyor. Genel olarak tüketiciler, 5G kullanmanın gelecekteki yaşam tarzlarının önemli bir parçası olacağını düşünüyor.”

Sethi, ek olarak, “5G’nin, ilk benimseyenleri için, etkileşimli üç boyutlu sanal oyun platformlarında sosyalleşme, oyun oynama ve dijital eşya satın alma gibi, metaverse hizmetlerinin kullanımında önemli bir faktör olarak öne çıkmasını görmek enteresan oldu. 5G kullanıcılarının artırılmış gerçeklik uygulamalarında geçirdikleri süre, 4G kullanıcılarına kıyasla, son iki yılda ikiye katlandı” dedi.

Rapora göre, genişletilmiş gerçeklik (XR) özelliğini kullanma konusunda deneyim sahibi olan 5G tüketicileri, karma gerçeklik gözlüklerinin potansiyeli konusunda daha iyimser oldukları için, gelecekteki cihazları da ilk benimseyenler muhtemelen bu tüketiciler olacak. XR hizmetlerini halihazırda her hafta kullanan 5G tüketicilerinin yarısı, AR uygulamalarının önümüzdeki iki yılda akıllı telefonlardan XR gözlüklere taşınacağına inanıyor. Bu görüşte olan 4G tüketicilerinin oranı ise üçte bir.

5G – Yeni Dalga (5G – the Next Wave) Raporuna göre 6 önemli trend:

  1. 5G’ye geçiş, enflasyona direnç gösterecek: 2023 yılında, 37 pazarda en az 510 milyon tüketicinin 5G’ye geçiş yapması bekleniyor.
  2. Yeni kullanıcı dalgası yüksek beklentilerle geliyor: 5G teknolojisini yeni benimseyecek olan kullanıcıların, bu teknolojiyi yeni ve inovatif hizmetleri mümkün kıldığı için tercih etmiş ilk kullanıcılara nazaran, özellikle kapsama alanı gibi konularda 5G performansından büyük beklentileri var.
  3. Algılanan 5G kapsamı, tüketicilerin yeni memnuniyet kıstası olarak öne çıkıyor. Coğrafi kapsama, kapalı/açık alandaki kapsama ve toplu alanlardaki kapsama noktaları, kullanıcı algısı oluşturma noktasında teknolojiyi kullanan kişi sayısından daha önemli.
  4. 5G, gelişmiş video ve artırılmış gerçeklik kullanımını artırıyor. Geçtiğimiz iki yılda, 5G kullanıcılarının AR uygulamalarında geçirdiği süre ikiye katlanarak haftada iki saate ulaştı.
  5. 5G’yi gelire dönüştürme modellerinin gelişmesi bekleniyor: 10 tüketiciden 6’sı, 5G’nin yalnızca veri hacmi ve hıza odaklanmayıp, belirli ihtiyaçlar için talebe göre özel ağ özellikleri sunmasını bekliyor.
  6. 5G’ye geçiş, metaverse için zemin hazırlıyor. 5G kullanıcıları, 4G kullanıcılarına kıyasla metaverse hizmetlerine şimdiden haftada bir saat daha fazla vakit ayırıyor. 2025 yılına kadar, 1,5 saati AR/VR gözlüklerinde olmak üzere, mobil cihazlarda 2 saat daha fazla video içeriği tüketilmesi bekleniyor.

 

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.