//

Eramusgram Kurucusu Fatih Öncebe, Erasmusgram’ın Hikayesini Anlattı

Sevgili Girişim Haberleri okurları;

Bu hafta instagram, web sitesi, youtube ve telegram olmak üzere dört farklı platformda hizmet veren, insanların yerelde, ulusal ve uluslararası projeleri,yurt dışı staj fırsatlarını, seyahate dair fırsatlar ve notları, uygun bilet fırsatlarını, kariyer planlamanıza katkı sağlayacak fırsatları bizlere ulaştıran Erasmusgram, platformunun kurucusu Girişimci Fatih Öncebe.

Erasmusgram hakkında merak edilenleri sorduğumuz yazımız sizlerle keyifli okumalar 🙂

  • Bize biraz Erasmusgram’dan bahseder misiniz? En önemli misyonunuz nedir, okurlarımıza kendinizi tanıtabilir misiniz?

Erasmusgram ;  kişilerin yerelde, ulusal ve uluslararası  projeleri, yurtdışı staj fırsatlarını, seyahate dair haberleri, kişisel gelişimleri için ihtiyaç duydukları ücretsiz eğitim/kursları ,  uygun bilet fırsatlarını, kariyer planlamalarına katkı sağlayacak fırsatları hedef kitlesine ulaştıran platformdur.
Erasmusgram’ın en önemli misyonu, fırsat eşitliğini sağlamaktır. Değerlendirilmesi gereken o kadar fazla fırsat var ki, doğruluğunu kontrol ettiğimiz fırsatları olabildiğince çok fazla kişiyle buluşturmayı ilke ediniyoruz. Sadece fırsatlar değil, blog yazılarımız ile okurlarımıza farklı pencereler de açıyoruz. Ayrıca sosyal sorumluluk alanında yaptıklarımız ile  güzel mesajlar da vermeye çalışıyoruz . Sadece sosyal medya değil, gençlik kampları düzenleyerek bu etkileşimimizi devam ettirdik.  Erasmusgram Organizasyon olarak da bir oluşuma girdik. Ekibimiz var, Ekibimizi de ayrıca teşekkür etmek isterim çok büyük emekleri var. Youtube’da Erasmusgram TV kanalımız mevcut. Erasmus, Work and Travel ve diğer fırsatlardan yararlanan takipçilerimiz deneyimlerini paylaşıyor. Sadece ben değil aslında Erasmusgram’a emek veren o kadar çok kişi var ki.
Erasmusgram’ın oluşturduğu samimiyet kendi içimizde yarattığımız enerjiden ortaya çıkıyor.

  • Bu fikir ve macera nasıl başladı? Kendinizi bir girişim olarak tanımlar mısınız? Bu noktaya gelme adımlarınız nelerdi?

2015’ten bu yana gençlik çalışmalarında  yer alıyordum. Toplumsal fayda sağlayacak yerel/ulusal/uluslararası gönüllülük faaliyetlerinde yer  alıyordum. İnsanlara yardımcı oldukça hem katkı sağlıyor  hem keyif alıyordum. Bu fırsatlar, fonlanmış yani masrafları karşılanan fırsatlardı.
Fakat gençler için çok fazla fırsatın olduğunu fakat pek bilinmediğini ve çok daha fazla insanın bu fırsatlardan haberdar olmasını ve gerçekten hak edenin bu fırsatlardan faydalanması gerektiğini düşünüyordum.
İmkansız olarak tanımlanan hayallerin gerçeğe dönüştüğü yerdir Erasmusgram. Bu gerçekliğe giden yolda atılması gereken adımları da anlatıyoruz.
Çok fazla araştıran, bilginin doğruluğunu kontrol eden bir platformuz. Hedef kitlemize karşı dürüst tutumumuz bu noktaya gelme konusunda en büyük güven oluşturan nokta oldu.  Bu yönümüzle tüm fırsat sağlayıcılarla kurduğumuz ilişkiler ve sivil toplum kuruluşlarla olan bağımız fırsatları gençlere ulaştırmamız konusunda en önemli köprü.

Bugüne kadar bizden duyduğu fırsat ile başvurup projeye kabul alıp Balkanlardan Afrika’ya , Avrupa’ya ve nice yere giden takipçilerimiz oldu ve bunu şeffaflık ilkemiz gereği takipçilerimiz ile paylaşıyoruz. İnstagram sayfamızın “ ÖNE ÇIKANLAR “ başlığı altında dileyen herkes erişebilir.

  • Böyle büyük bir siteyi hem yönetip hem yenileyip hem ilerletmek zor olmalı. Yatırım ve sponsorluk alıyor musunuz?

Gerçekten zor. Bir çok kategoride içerik paylaşıyorum.  Kitlemize uygun olduğunu düşündüğüm bu içerikleri önce web sitemizde yayınlıyor akabinde diğer sosyal medya platformlarımızda paylaşıyorum.

Tüm bu kategorileri orantısal bir şekilde kitlemize ulaştırarak kendilerine katkı sağlayacak içeriklerle buluşturmaya çalışıyorum. Şu an devam eden bir yatırım veya sponsorluğumuz yoktur. Fakat her zaman söylerim en büyük yatırım gençlere sunduğumuz fırsatlar, en büyük sponsorluk ise onlardan aldığımız güzel tepkilerdir.

  • Bundan sonraki hedefleriniz neler? Gelecekte Erasmusgram takipçilerini neler bekliyor?

28 Ağustos ile 31 Ekim arasında 2 ay gibi bir sürede 7 tane gönüllülük ve gençlik fırsatları konseptinde kamp düzenledik.  Bu kamplarımızda aldığımız önlemler ile herhangi bir semptomla karşılaşmadığımızı da eklemek istiyorum.

Takipçilerimizle yüz yüze gelerek , Yurt dışı fırsatlarından bahsettik, aktiviteler düzenledik  hem eğlendik hem öğrendik. Etkinliklerimiz devam edecek.

Dernek kuracağız, kuracağımız Derneğin ismi Erasmusgram Gençlik Derneği olacak ve gençleri sivil toplumla buluşturup toplum için yapacağımız çalışmalarda bulunmalarını sağlayacağız. Derneğimizde gönüllü olmak isteyen herkese şimdiden kapımız açık 😊 Ayrıca birçok yenilik ve  güzel haberlerimiz için de sürpriz olsun  diyelim.

  • Yurtdışı staj, burs, eğitim gibi haberleri ilk sizden duyuyoruz. Yurtdışından aldığınız bir yatırım, bir sponsorluk veya bir reklam anlaşmanız var mı? İnstagramda paylaştığınız post ve duyurulardan gelir elde ediyor musunuz?

Yurtdışından aldığımız bir yatırım, sponsorluk yoktur. Evet gelirimiz oluyor. Gelirimizi Erasmusgram’ın gençlere daha faydalı olması için kullanıyoruz.

  • İşin biraz daha teknik kısmına girmek gerekirse, girişimimizi büyütmek için şu kadar yatırım gelse biz bir ofis açardık/ biz yatırım yapıyoruz aslında, ihtiyacımız yok gibi ifadelerle şu anki konumunuzu açıklayabilir misiniz?

Mobil olmak daha cazip geliyor. Nereye gidersem gideyim olduğum yerde, en güncel bilgileri paylaşmak, içeriklerimizi kitlemize ulaştırmak, devamlı olarak etkileşimde kalmak. Bunlar için ofise ihtiyacım yok. Tam aksine sabit bir yerde olmayı tercih etmiyorum.

  • Etkinliklerin finansını nasıl yapıyorsunuz? (Yatırımcılar/Kendi Kazancımız)

Erasmusgram Organizasyon olarak yaptığımız etkinliklerde sponsor desteği almadığımız için, kamp etkinliklerimizde kamp yeri ile görüşerek fiyatları minimize tutarak, kâr amacını ön planda tutmayarak, tamamen katılımcılarımızın finans durumunu gözeterek  etkinlik finansmanını oluşturuyoruz.

  • Erasmusgram‘da paylaşılan duyuruların güvenilirliğini nasıl kontrol ediyorsunuz?                                                                  Öncelikle şunu belirtmek isterim ki doğruluğundan şüphe duyduğumuz hiç bir içeriği paylaşmıyoruz. Ücretsiz yurt dışı gönüllülük fırsatları için Türkiye’den gönderici kuruluşlarını yıllardır sivil toplumun içinde olduğum için tanıyorum. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora bursları için üniversitelerin kendi websitelerinden kontrol ediyorum. Staj için genel olarak UN, OECD, UNDP , devlet kurumları ve STK’lar olduğu için bilinirliği olan kurumlar.  Genel olarak içeriğin kaynağını araştırıyor ve kurumlar hakkında detaylı araştırmayı yapıyorum.
  • Erasmusgram‘ın sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışırken nelere dikkat ediyorsunuz, karşılaştığınız zorluklar neler oluyor?

Şeffaflık bizim için çok önemli. Paylaşımlarımızı tüm ayrıntılarına kadar sunuyoruz. Güvenilirlik bu konuda hassas olduğumuz noktalardan.

Yeniliklere açığız. Kendimizi geliştiriyoruz. Ücretsiz yurt dışı fırsatlarını yaygınlaştırmak için başladığımız yolda şimdi çok fazla kategoriden fırsatları duyuruyoruz. Erasmus’tan daha fazlasıyız.  Yeniliğe açık olmak ve gelişim çok önemli bir husus bizim için. Siyasi taraf ve tutumumuz yoktur. Gençlerin hakkını savunuyoruz. Dürüstlük çok önemli bizim için.

Paylaşımlarda çeşitliliklerin fazla olmasını sağlıyor bu şekilde hedef kitlemizde çok daha fazla yararlanıcı olmasını hedefliyoruz. Yaşadığımız zorluk ise astronomik sayda DM  ve e-mail geliyor. Herkese birebir olarak yardımcı olamayabiliyor soruları yanıtlamak için yeterli zamanım olamıyor. Bu konuda takipçilerimizin anlayışına sığınıyoruz.

  • Şuana kadar aldığınız en büyük yatırım/sponsorluk neydi?

Açıkçası büyük bir yatırım teklifi aldık. Fakat bu teklifin Erasmusgram’ın geleceği konusunda risk taşıdığını düşündüğüm için kabul etmedim.

  • Fatih Bey, bu soruları sizin için özel hazırladık 🙂

I. Bu noktalara gelebilmenizin en önemli etkeni sizce hangi karakter özelliğiniz?

  1. Araştırma ruhu , dürüstlük, samimiyet, pozitiflik, enerji

II. Sizce Erasmusgram’ın başarılı olmasının en büyük sebebi nedir?

  1. Erasmusgram; gençleri anlıyor ve onlarla aynı dili konuşuyor. Ne istediklerini, neye ihtiyaç duyduğunu biliyor. Erasmusgram 4 Temmuz 2019’dan itibaren çizgisini bozmadı.İnandığı doğrular ve şeffaflığı ile devam ediyor. Çok fazla kategoride fırsat sunmamız ve çeşitliliğimiz aslında bizi takip edenlerin, Erasmusgram’ın kendilerine mutlaka bir noktada bişey katacağını biliyor.

III. Girişimcilik terimini nasıl tanımalarsınız?

III. Girişimcilik terimini; fırsatları değerlendirmek, yaptığı işi severek yapmak ,  yeni fikirlere açık olmak, aldığı eleştirileri lehine kullanmak olarak tanımlayabilirim.

IV. Sizin sayfanızı takip edip yeni fikirlerle bir girişim yapmak isteyenlere bir öneri/tavsiyeniz var mı?

  1. İnansınlar ve cesaretli olsunlar. Severek yapın. Asla pes etmesinler . İlk deneme ile istedikleri olmayabilir, hata yapmaktan korkmasınlar. İnandıkları yolda devam etsinler.

V. Son olarak Girişim Haberleri okurlarına ne söylemek istersiniz?

  1. Öncelikle GirisimHaber’e bize bu fırsatı verdiği için çok teşekkür ederim. GirisimHaber okurlarına ise, umuyorum keyif alarak okudukları bir blog yazısı olmuştur. Umuyorum ki ortak bir payda da tekrar karşılaşacağız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.