//

Engelsiz Çeviri: Yapay Zeka ile Web Sitenizi İşitme Engelliler İçin Erişilebilir Hale Getiriyoruz!

Günümüzde hızla gelişen ve değişen dijital dünyada bilgi ve hizmete erişim birçoğumuz için çok kolay olsa da okuma yazma bilmeyen veya okuduğunu anlamakta zorluk çeken işitme engelli bireyler, web sitelerinde bilgi ve hizmete erişimde problem yaşıyorlar.

Yapılan araştırmalara göre işitme engelli bireylerin %50’si okuduğunu anlamıyor. Engelsiz Çeviri, yapay zeka destekli geliştirdiği işaret dili çeviri sistemleri ile işitme engelli bireylerin web sitelerindeki bilgi ve hizmete kendi ana dillerinde yani işaret dilinde erişebilmeleri için dijital erişilebilirlik çözümleri geliştirmekte.

İşitme engelli bireylerin okuduklarını anlamakta zorluk yaşadığını söyleyen Engelsiz Çeviri Kurucu Ortağı ve CEO’su Özer Çelik,

İşitme engelli bireylerin ana dilinin işaret dili olması; Türkçe’nin ve Türk işaret dilinin dil bilgisi yapısının ve eğitim sistemlerinin birbirinden farklı olması; işaret dili sözlüğünün Türkçe kadar zengin olmaması ve konuşma dilinde kullandığımız bazı kelimelerin işaret dilinde bulunmaması gibi sebeplerden dolayı işitme engelli bireylerin okuduklarını tam olarak anlayamadıklarını söylüyor.

Yapay zeka destekli geliştirdikleri dijital erişilebilirlik çözümlerinden Web İşaret Dili Eklentisi ve PDF İşaret Dili Eklentisi’nde cümlelerin tıklanabilir hale gelmesini ve tıklanan cümlelerin anlık olarak işaret diline çevrilmesini sağlarken; Video İşaret Dili Eklentisi’nde alt yazıya sahip videolardaki alt yazıların senkronize şekilde işaret diline çevrilmesini sağlıyorlar.

Ayrıca Basılı Materyal Erişilebilirlik Sistemi’nde dergi, gazete, kitap, broşür vb basılı materyallere eklenen QR kodun akıllı cihazlar ile okutulmasıyla beraber içeriklerin işaret diline çevrilmesini sağlayarak erişilebilirliği artırıyorlar.

2016 yılında, işitme engelli bireylerin web sitelerindeki bilgi ve hizmete erişimini kolaylaştırmak hedefiyle çıktıkları dijital erişilebilirlik yolculuğunda, 2019 yılında yatırım alarak ulusal ve uluslararası çalışma faaliyetlerini hızlandırdıklarını söyleyen Çelik, 2023 yılında ‘SingforDeaf’ markasını kurarak, çalışmalarını globale taşıdıklarını ve bu bağlamda Amerikan işaret dili ve Fin işaret dili üzerine çalışmalarını başlattıklarını da ekliyor.

Engelsiz Çeviri’yi takip etmek, onların gelişimine şahit olmak istiyorsanız takip edebileceğiniz platformlar,

Website Linkedin Twitter Instagram 

Girişim Haberleri olarak, girişimcilik serüvenlerinde başarılar dileriz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İsmail Karaçengel

Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya
Girişim Haberleri Kurucusu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.