/

Elon Musk, 12 Yaşında İlk Parasını Kazanan Büyük Girişimci

Elon Musk’ın başarılarıyla, yenilgileriyle, özverisiyle dolu ilham verici yaşamı ve başarılarının olduğu başarı hikayesi. Keyifli okumalar!

Elon Reeve Musk, 28 Haziran 1971 tarihinde Pretoria, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde dünyaya gözlerini açtı. Güney Afrika Cumhuriyeti, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olan Elon Musk, bir manken ve diyetisyen olan annesi Maye Musk, denizci ve pilot olan babası Errol Graham Musk’ın ilk çocuğuydu. Kimbal Musk adında bir erkek, Tosca Musk adında bir kız kardeşten oluşan 5 kişilik bir aileye sahipti.

Henüz 9 yaşındayken annesi ve babası boşanan Elon Musk, kardeşleriyle beraber annesinin yanında kalmayı tercih etti. 2 yıl sonra ise babasının çok yalnız kaldığını düşünüp onun yanına taşınmaya karar verdi. Daha sonradan bu kararın aptallık olduğunu ve çok pişman olduğunu söyledi.

 

Elon Musk

 

İlk parasını 12 yaşındayken kazanmasını sağlayan oyun: Blastar

Bu yaşlarda programcılık ve bilgisayara çok fazla ilgi duyan Musk, 12 yaşındayken kendi tasarlayıp geliştirdiği “Basit bir oyundu ama Flappy Bird’den daha iyiydi” dediği

Blastar adlı uzay oyununu yaklaşık 500 dolara satarak ilk satışını gerçekleştirdi. Bu oyunu merak ediyorsanız HTML5 ile bugünlere gelen haline buradan göz atabilirsiniz.

 

 

 

Elon Musk’ın Eğitim Hayatı

Bryanston High School’da öğrenim görmeye başladıktan sonra Pretoria Boys High School’a geçip buradan diplomasını aldı. 17 yaşındayken Güney Afrika’da zorunlu askerlik görevini yapmamak ve eğitimini sürdürmek için Kanada’ya taşındı.

 

1992 yılında Kanada vatandaşlığı sayesinde Ontario’daki Queen’s University’de üniversite hayatına başlayıp 2 yıl devam ettikten sonra University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için Amerika’ya giderek Kanada’dan ayrıldı. Buradan mezun olduktan sonra 24 yaşında fizik alanındaki doktorası için Silikon Vadisi’ne taşınan Musk, sadece 2 gün süren doktora hayatına girişimciliği sayesinde devam etmedi.

 

 

 

Zip2 Adlı İlk Web Yazılım Firması!

2 gün sonra okulu bırakıp, 1995 yılında erkek kardeşi Kimbal ile birlikte Zip2 adlı ilk web yazılım firmasını 28.000 dolar sermaye ile kurdu. Tüm birikmiş paralarını bu işe yatıran Kimbal ve Elon, geceleri ofiste kalıyor duş ve bazı ihtiyaçları için yardım derkenlerinin çadırlarını kullanıyorlardı.

 

 

4 yıl sonunda varını yoğunu bu şirkete yatıran kardeşler karşılığını aldı ve Zip2 büyümüş, diğer şirketlerin radarına çoktan girmişti. Daha sonra röportajında Zip2 için konuşan Musk, gündüz web sitesini geliştirmekle gece ise kodlamayla uğraştıklarını, boş bir an bile geçirmediklerini söyledi. “Uyanık olduğumuz her an çalışıyoruz.” diyen Musk, bugünlere geleceğinden habersiz sadece çabalayıp pes etmeden yoluna devam ediyordu.

 

 

 

X.com ve PayPal’ın Temelleri

1999 yılında Compaq isimli şirket yaklaşık 300 milyon dolarlık bir anlaşma ile Zip2’yi satın aldı. Buradan kendi payına 22 milyon dolar düştü ve bu paranın 10 milyon dolarıyla çevrimiçi finans ve ödeme servisi olan X.com’u kurdu. 1 yıl sonra Confinity isimli şirket X.com’un bünyesine katıldı ve PayPal’ın temeli atılmaya başlandı.

 

 

 

Peter Thiel ile Elon Musk çok iyi arkadaş ve ortak olmasına rağmen aralarında PayPal’ın ismi ve altyapısı yüzünden çıkan küçük gerginlikler yerini büyük tartışmalara bıraktı ve araları açıldı.

 

 

PayPal 2002 yılında eBay tarafından 1,5 milyar dolarlık bir anlaşma ile satın alındı. Elon Musk, yüzde 11,7’lik hissesi sayesinde bu satıştan 165 milyon dolar kazandı. X.com ismi de eBay bünyesinde kaldığından Musk bunu unutmayıp 17 yıl sonra X.com ismini tekrardan eBay’den satın aldı.

 

 

SpaceX’in Kuruluşu

Elon Musk, 2002 yılının haziran ayında hala CEO’luğunu ve CTO’luğunu yaptığı SpaceX’i (Space Exploration Technologies) kurdu. Musk’ın şirketin kurmasındaki hedefi Mars’ın kolonileştirilmesini sağlamak üzere uzay taşımacılığının maliyetini düşürmekti ve Musk diyor ki: “Hayatı er ya da geç mavi-yeşil topun ötesine doğru genişletmek zorunda kalacağız. Veya soyumuz tükenecek.”

 

 

SpaceX’in yakın tarihte yaptığı başarılardan bazıları;

  • 28 Eylül 2008’de, özel sektör tarafından finanse edilen ve yörüngeye ulaşan ilk sını yakıtlı roket: Falcon 1
  • 9 Aralık 2010’da, bir uzay aracını fırlatan, yörüngeye oturtan ve bu uzay aracını (Dragon) başarılı bir şekilde Dünya’ya getiren ilk özel şirket.
  • 25 Mayıs 2012’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na bir uzay aracı (Dragon) yollayan ilk özel şirket.

 

Tesla Motors’un Kuruluşu

Silikon Vadisi merkezli bir otomotiv firması olan Tesla Motors, 2003 yılında Martin Eberhard ve Marc Tarpenning tarafından kurulmuştu. 2004 yılında Elon Musk da bu projeye katıldı. Her zamanki gibi özverisi ve çalışmaya durmadan devam etmesi sayesinde bu şirketi çok yüksek yerlere getirmeyi başardı.

 

 

SolarCity’nin Kuruluşu

2006 yılında Peter ve Lyndon Rive kardeşler tarafından SolarCity adlı şirket kuruldu. Bu kardeşlerin kuzeni olan Musk, bu şirket için başlangıç konsepti önerdi ve şirketin kurulmasına yardımcı olduğu için SolarCity’nin yönetim kurulu başkanı oldu. Şu anda 15 bin çalışanıyla oldukça büyük bir şirket konumunda bulunan SolarCity, güneş panellerinden şarj istasyonuna kadar çeşitli amaçlar için kullanılıyor. Ayrıca SolarCity şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük güneş enerji sistemi sağlayıcısı konumunda bulunuyor. 2016 yılında şirket Tesla Motors ile birleşti ve git gide büyümeye devam ediyor.

 

 

The Boring Company’in Kuruluşu

Elon Musk tarafından 2016 yılında aşırı trafiği önlemek ve ortadan kaldırmak için kurulan The Boring Company; Hawthorne, Kaliforniya merkezlidir.

 

 

Elon Musk’ın Özel Hayatı

Elon Musk, ilk eşi fantastik kitap yazarı Justine Musk ile Kanada’da üniversitedeyken tanıştı. 2000 yılında evlenen çiftin ilk çocukları henüz 10 haftalıkken ani bebek ölümü sendromu yüzünden yaşamını yitirdi. 2008 yılında boşanan çiftin ikiz ve üçüz erkek çocukları bulunuyor.

 

 

2008 yılında İngiliz oyuncu Talulah Riley ile flört etmeye başladı. 2010 yılında evlenen çift, 2012 yılında boşandı.

 

 

Boşandıktan sonra 2013 Temmuz’da Railey ve Musk tekrar evlendiler ancak sonu aynı oldu. 2016 yılında boşandılar. 7 Mayıs 2018’de Musk ve Kanadalı müzisyen Grimes, çıkmaya başladıklarını açıkladı. Grimes 4 Mayıs 2020’de doğum yaptığını açıkladı ve Musk, çocuklarına “X Æ A-12” adını verdiğini iddia etti.

Forbes’e göre Aralık 2018’de yayımladığı “Dünya’nın En Güçlü İnsanları”  listesinde Elon Musk 25. sırada, 2019’da, yine Forbes‘un yayımladığı “Dünya’nın En Yenilikçi İnsanları” listesinde ise Jeff Bezos ile beraber listenin ilk sırasında yer aldılar. Dilerseniz Jeff Bezos başarı hikayesine buradan göz atabilirsiniz.

Uzay Araştırmaları Teknolojileri’nin gerçekleştirdiği bağış toplama faaliyetinin ardından SpaceX, dünyanın en değerli 5. kuruluşu oldu. Tesla Motors hissesi de 800 milyon dolar artış gösterdi. Elon Musk’ın son durumda servetinin 20 milyar doların üzerine çıktığı biliniyor.

Elon Musk
“Başarısız olmak da seçeneklerimizden biri. Başarısız olmadıysanız henüz yeterince yenilikçi değilsiniz.” – Elon Musk

Elon Musk’ı ne kadar tanıdığını bize kanıtlamak ister misin? ELON MUSK’I NE KADAR TANIYORSUN? testi gerçek Musk hayranları için! Bakalım gerçekten ne kadar tanıyorsun?

İlginizi çekebilecek yazdığım diğer başarı hikayeleri

Jeff Bezos, 113 Milyar Dolarlık Servetiyle Dünyanın En Zengin Adamı

Mark Zuckerberg, 12 Yaşında Bile Girişimci!

Sinoplu iş adamı, araba tutkunu ve hayatı boyunca tutkusunun peşinden giden Vural Ak

Sanders İntihar Eşiğindeyken Onu Hayata Döndüren KFC

Tadını Damağımızda Bırakan Subway Sandviçlerinin Yaratıcısı: Fred DeLuca

Adi ve Rudi Kardeşlerin Kavgasından Doğan Markalar: Adidas ve Puma

Sadece 500 Dolarla Nike’ı Yaratan Phil Knight

Büyülü Dünyamızın Kurucusu Walt Disney

 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.