Elon Musk: Başarıya Giden Yol

14 Aralık Çarşamba Neler Oldu? 📢

Elon MuskPayPal, Tesla ve SpaceX gibi son teknoloji şirketlerinin sorumlu ortak kurucularından biri, milyarder girişimci ve iş adamıdır . Yıllar boyunca, Steve Jobs ve Henry Ford ve hatta Iron Man gibi isimlerle karşılaştırıldı; aktör Robert Downey Jr’un, Tony Stark’ı SpaceX ve Tesla CEO’sundan esinlendiği iddiaları da etrafta dolaşmaktadır.

Bu yılın Eylül ayında Musk , 200 milyar dolarlık bir servete ulaşan dünyadaki üçüncü kişi oldu. Anlaşılacağı gibi, Musk dünya çapında birçok iş liderinin ve girişimcinin idolü ve ilham kaynağı durumunda. Peki, Elon Musk nasıl bu kadar başarılı oldu?

elon musk

“Sıradan insanların sıra dışı olmayı seçmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum.” – Elon Musk

Elon Musk, 1970’lerin başında Güney Afrika‘da beslenme uzmanı bir anne ve mühendis bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Rolling Stone ile yaptığı bir röportajda Musk, çocukken anne ve babasını çok az gördüğünü ve boş zamanlarının çoğunu okuyarak ve projelerle uğraşarak geçirdiğini söyledi: “ Gerçekten bir dadı veya başka bir şeye sahip değildim ”. diyor. “ Hiçbir şeyi kırmadığımdan emin olmak için yanımda olan bir hizmetçi vardı. Sanki beni izlemiyordu. Patlayıcı yapmaya, kitap okumaya, roket yapmaya ve beni öldürebilecek şeyler yapmaya gidiyordum. Bütün parmaklarıma hala sahip olduğum için şaşkınım. Kitaplarla büyütüldüm. Kitaplar ve sonra ailem .”

Musk, küçük yaşlardan itibaren Isacc Asimov’un kitaplarının hayranı oldu. Babasının kariyer yolu, tasarım yönünü geliştirirken, yavaş yavaş fütürizme olan ilgisine de ilham verdi.

1997’de Musk , Kingston, Ontario’daki Queen’s Üniversitesi’nden Pennsylvania Üniversitesi‘ne geçiş yaptıktan sonra ekonomi alanında lisans derecesi ve fizik alanında lisans derecesi ile mezun oldu. Musk kendi üniversite eğitimini burslar, krediler ve çalışmalarının yanı sıra iki işte çalışarak finanse etti.

Mezun olduktan sonra Musk, Stanford’da doktora programına devam etti, ancak programın girişimci vizyonlarını sürdürmeye başlamasından sadece iki gün sonra bırakma kararı aldı.

Musk’ın İlk Başlangıcı: Zip2

Zip2, Musk, kardeşi ve bir arkadaşı tarafından kurulan gazetelere çevrimiçi şehir rehberi yazılımı sağlayan bir şirketti. Nihai başarısına rağmen, şirketin yerden kalkması zaman aldı ve bu arada Musk finansal olarak mücadele etti. Kendini yeni kurulan şirketin ofisinde kanepede uyurken buldu ve yerel YMCA(Genç Hristiyan Erkekler Birliği)’da duş almak ve tuvaleti kullanmak zorunda kaldı.

zip2

Bununla birlikte, Zip2 girişiminin düşük seviyelerine rağmen, üçlü kısa sürede hem şirkete hem de şehirdeki müşterilere destek olan melek yatırımcıları buldu. New York Times ve Chicago Tribune gibi çeşitli büyük haber yayıncılığı şirketleri, başlangıçta ve kullanışlı şehir rehberi haritalama yazılımında umut vaat etti.

Elon Musk’ın ilk girişimci girişimi 1999’da 307 milyon dolara satıldı ve 27 yaşındayken şirketteki %7′lik hissesi ona 22 milyon dolar kazandırdı.

İkinci Girişim: X.com

Zip2‘nin başarısının ardından Musk, kazancının büyük kısmını 1999’da Harris Fricker, Ed Ho ve Christopher Payne ile birlikte kurduğu bir sonraki girişimi olan finansal hizmetler şirketi X.com’a yatırmaya devam etti.

xcom

X.com dünyanın ilk çevrimiçi bankalarından biriydi ve mevduatlar Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından sigortalandı. 2000 yılına gelindiğinde X.com, Silikon Vadisi merkezli bir yazılım şirketi olan Confinity Inc ile birleşti. Birleşen şirket adını PayPal olarak değiştirdi ve eBay 2002’de 1,5 milyar dolara satın aldı .

Tesla Motors ve SpaceX

eBay’in PayPal’ı satın almasıyla Musk kolayca emekli olmayı seçebilirdi, ancak bunun yerine yeni keşfettiği milyonların çoğunu iki büyük ayrı girişime yatırmayı seçti.

tesla

“PayPal satın alımından elde ettiğim gelir 180 milyon dolardı. SpaceX’e 100 milyon dolar, Tesla’ya 70 milyon dolar koydum. Kiralamak için borç almak zorunda kaldım.” – Elon Musk

İlk girişim, Musk’ın 2003 yılının Temmuz ayında Martin Eberhard ve Marc Tarpenning ile birlikte kurduğu bir elektrikli araç ve temiz enerji şirketi olan Tesla Motors‘du. 2004 yılında Musk, şirkete 6.5 milyon dolarlık bir yatırım yaparak en büyük hissedarı ve başkanı oldu. 2008 yılında Musk, Tesla’nın CEO’su oldu ve ertesi yıl şirket ilk otomobil modeli Roadster’ın üretimine başladı .

Musk’ın 2000’lerin başındaki ikinci büyük girişimi, roket mühendisi Tom Mueller’in desteğiyle kurduğu uzay şirketi SpaceX‘ti. Başlangıçta, SpaceX’in merkezi El Segundo, California’daki bir depodaydı. 2005 yılına gelindiğinde, şirketin her biri Musk tarafından kişisel olarak görüşülen ve onaylanan 160 çalışanı vardı. Amaç, insan yaşamını çok gezegenli hale getirme nihai hedefi ile uzay taşımacılığında devrim yapmaktı. 2005 ve 2009 yılları arasında bir dizi roket fırlatma başarısızlığına rağmen, 2010’da SpaceX, yörüngeye bir uzay aracı gönderen ve onu güvenli bir şekilde Dünya’ya geri getiren ilk ticari şirket oldu .

Eylül 2021’e hızlı ilerleyen SpaceX, tamamen özel bir mürettebatın ilk yörüngesel fırlatmasını başarıyla tamamladı. Bu arada Tesla’nın Model 3’ü dünya çapında 1 milyon adet satan ilk elektrikli otomobil oldu ve şirketin üç aylık karı ilk kez 1 milyar doları aştı . Forbes’a göre , Musk şu anda 201,2 milyar dolarlık net değeriyle dünyanın en zengin ikinci adamı .

Elon Musk’ın Kalıcı Başarısı

Muazzam zenginliğine ve küresel şöhretine rağmen Elon Musk, sürekli olarak daha fazlası, daha büyüğü ve daha iyisi için çabalayan bir adamdır. SpaceX vizyonuna keskin bir şekilde odaklanmış durumda hedefleri ise, insanlığı Starship roketleriyle Mars’a adım attırmak ve kalıcı bir insan uygarlığı kurmak.

spacex

“Sabahları uyanmak ve geleceğin harika olacağını düşünmek istiyorsunuz – ve uzayda yolculuk eden bir medeniyet olmanın anlamı da bu. Geleceğe inanmak ve geleceğin geçmişten daha iyi olacağını düşünmekle ilgilidir. Dışarı çıkıp yıldızların arasında olmaktan daha heyecan verici bir şey düşünemiyorum.” – Elon Musk

Ve Musk’ın Tesla için hedefleriyle ilgili olarak, gözlerini 2030 yılına kadar 20 milyon araç üretmeye dikti ve önümüzdeki on yıl içinde Tesla talebinin %10’una ulaşabilecek gibi görünüyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri Yazılarımız İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.