Sürdürülebilir Bir Dünya : Elektrikli Otomobiller

Sürdürülebilir Bir Dünya : Elektrikli Araçlar

Sürdürülebilir bir dünya için bugün ele alacağımız konu ‘Elektrikli Otomobiller’ .

Sürdürülebilir Bir Dünya : Elektrikli Araçlar

Gezegenimizin geleceği için daha çok kaygılanmaya başladığımız bugünlerde , vereceğimiz zararı en aza indirgemek için uğraşıyoruz. Bulduğumuz yollardan biri de çevreye çokça zararlı ve bir o kadar da kullanışlı araçlarımız. Petrol tüketen , egzoz salınımına bağlı çevre kirliliğine sebep olan ve pek de yüksek verimle çalışmayan araçlarımız gezegenimizin yok olmasına her kullanışta atılan bir çentik gibi işliyor ve ömrünü günden güne kısaltıyor.

Bugün size örneklerini vereceğim  elektrikli otomobillerse ;  Yüksek verimle çalışan , yakıt tasarrufu yapan , sessiz ve  en önemlisi çok daha az karbondioksit salınımı yapan çevreci araçlar . Yazımın başında da belirtiğim gibi , sürdürebilirlik için aradığımız çarelerden biri de bu çevreci araçlar ve haliyle bu araçlar geleceği oluşturacağı için ona yapılan yatırımlar .  Sayısı ileride çokça artacak olan elektrikli otomobil sektörünün günümüzdeki yatırımcıları ise şunlardır ;

 

Tesla 

Sürdürülebilir Bir Dünya : Elektrikli Araçlar

Tesla, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir otomotiv ve enerji şirketidir.

Tesla en çok elektrikli otomobilleriyle tanınır ve en iyi şekilde bir pil firması olarak tanımlanır. Güneş panelleri ve Lityum-iyon pil enerji depolaması da şirketin uzmanlık alanları arasında.

2008 yılında dünyanın ilk elektrikli spor aracı olan Tesla Roadster’ın piyasaya sürülmesinin ardından firma ün kazandı. Bir sedan olan Model S, Roadster’ı takip etti ve o zamandan beri dünyanın en çok satan plug-in elektrikli otomobillerinden biri haline geldi. Gerçekte Model S, dünyanın en çok satan ikinci plug-in elektrikli otomobilidir ve sadece Nissan Leaf’ten sonra gelir.

Tesla Motors, elektrikli bir spor otomobil yaratmak amacıyla kuruldu. Tesla’nın CEO’su Eberhard ve baş finans sorumlusu Tarpenning’di. Şirket, yeni girişime 30 milyon dolardan fazla yatırım yapan ve 2004’ten itibaren yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan PayPal’ın kurucu ortağı Elon Musk da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan fon aldı.

Tesla resmi web sitesi: https://www.tesla.com/

Sürdürülebilir Bir Dünya : Elektrikli Araçlar

 

Rivian

Sürdürülebilir Bir Dünya : Elektrikli Araçlar

Robert “R.J.” tarafından yaratılan Rivian Otomotiv yüksek profilli elektrikli otomobil üreticisi Tesla Inc.’de hızla zemin kazanıyor. Lüks elektrikli spor arazi araçları ve kamyonetlerin özel sektöre ait üreticisi henüz otomotiv endüstrisinin dışında bir araç satmadı.

O zamanki kaynaklara göre şirket, 27 Ağustos 2021’de gizli bir halka arz için başvuruda bulundu ve elektrikli araç üreticisine yaklaşık 80 milyar dolar değer biçti.

Rivian, iş dünyasının en tanınmış markalarından bazılarından önemli miktarda sermaye aldı ve 2019’dan bu yana Amazon.com Inc. (AMZN), Ford Motor Co. ve T. Rowe Price gibi yatırımcılardan toplamda en az 10,5 milyar dolar topladı.

The New York Times’ın haberine göre, dönemin dünyanın en zengin insanı olan Amazon CEO’su Jeff Bezos, 2018 sonbaharında Rivian’ın Plymouth, Michigan’daki ofislerini ziyaret etmiş ve 2009’da şirketi kuran Scaringe ile tanıştığında oldukça etkilenmişti.

 

Rivian resmi web sitesi: https://rivian.com/

Sürdürülebilir Bir Dünya : Elektrikli Araçlar

 

Lucid Motors

Sürdürülebilir Bir Dünya : Elektrikli Araçlar

2022 Lucid Air, 520 mil EPA tarafından tahmin edilen tamamen elektrikli menzili ve 1111 beygir gücü ile sadece bir Tesla arabasından çok daha fazlası olmayı planlıyordu.

Lucid Motors’un ilk modeli, kullanışlı ve çekici bir aerodinamik forma sahiptir. Geniş ve lüks kabinini kaplayan kristal bir kanopiye sahiptir.

Ayrıca pratiklik ve teknolojiyi, birçok saklama seçeneği ve birçok sürücü yardım özelliği ile birleştirir. Elbette, Lucid Air lüks bir otomobilden çok eski cover gruplarına benziyor.

Sektörün en tanınmışı  Tesla olsa da, Lucid Motors en iyi Formula E yarış araçlarına pil tedarik etmesiyle tanınır. Tamamen yeni 2022 Air sedan ile yeni başlayan işletme, Model S ve Porsche Taycan gibi lüks alternatifleri üstlenmek istiyor.

 

Lucid Motors resmi web sitesi: https://www.lucidmotors.com/

Sürdürülebilir Bir Dünya : Elektrikli Araçlar

 

NIO

Sürdürülebilir Bir Dünya : Elektrikli Araçlar

Nio, ucuz versiyonlarını seri üretmeyi hedefleyen yeni bir elektrikli araç üreticisidir. Hepimiz Tesla’yı ve diğer üst düzey elektrikli araç üreticilerini duyduk, ancak bunlar her zaman ortalama bir sürücü için en uygun fiyatlı çözümler değil, bu nedenle elektrikli araçları herkes için daha erişilebilir hale getirmeye çalışan yeni şirketleri görmek cesaret verici. Nio ve neden elektrikli araçlar için ana akım pazarının peşinden gittikleri hakkında bilmeniz gerekenler şunlardır:

 

Nio, halihazırda piyasada bir dizi üst düzey modele sahip olan Çinli bir elektrikli otomobil üreticisidir. Şimdi Toyota ve Volkswagen’in mevcut teklifleriyle rekabet edebilmek için uygun fiyatlı elektrikli araçlar üretecek bir alt marka başlatmayı düşünüyorlar. Nio henüz Avrupa’nın en popüler markası değil. Gerçekte, modellerini Norveç’te bir test olarak daha yeni piyasaya sürdüler, ancak yeterince ilgi varsa, yakında İngiltere pazarına girmek istiyorlar.

 

NIO resmi web sitesi: www.nio.com

Sürdürülebilir Bir Dünya : Elektrikli Araçlar

 

XPeng

Sürdürülebilir Bir Dünya : Elektrikli Araçlar

Xpeng, Amerika Birleşik Devletleri’nde nispeten yeni bir isim, ancak Çin’de çok yeni değil. 2015 yılında eski Alibaba CEO’su Xiaopeng He ve otomobil endüstrisi emektarı Heng Xia tarafından kurulan Guangzhou merkezli otomobil üreticisi, Tesla’nın düşük fiyatlı Model 3 sedan ve Model Y crossover SUV’u ile aşağı yukarı doğrudan rekabet eden “akıllı EV’ler” üretiyor.

 

Xpeng’in G3 crossover’ı ve P7 sedanı, çok sayıda menzile ve akıllı sürücü yardım özelliklerine sahip üst sınıf elektrikli araçlar olmaları bakımından iki Tesla ile karşılaştırılabilir. Ancak, aralarında bazı önemli farklılıklar vardır. Üreticiye göre, özellikle Xpengs, daha yumuşak bir sürüş ve Çin sürüş koşullarına daha uygun olan konforlu iç mekanlarla performanstan ziyade konfor için tasarlandı.

 

XPeng resmi web sitesi: https://heyxpeng.com/

Sürdürülebilir Bir Dünya : Elektrikli Araçlar

 

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Fatma Koyun

Güncellenen dünyayı kendi değerlerim etrafında dizayn ederek her gün deneyim kazanmaya çalışan bir üniversite öğrencisiyim. Asıl maharetin bilmekten geldiğine inanırım ve buna paralel olarak da bir öğrenme hevesine sahibim . Ayrıca gözlemlemeyi , yazmayı , insanlarla konuşmayı ve araştırmayı da çok severim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.