Sürdürülebilir Bir Dünya : Ekonomik Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilir Bir Dünya : Sosyal Sürdürülebilirlik

Bir önceki yazıda Sürdürülebilirliğin çeşitlerinden Ekolojik Sürdürülebilirlik konusunu ele almıştık . Bugün ise başka bir adım olan ‘Ekonomik Sürdürülebilirlik’ başlığını tartışıyor olacağız , hazırsanız başlayalım.

Sürdürülebilir Bir Dünya : Ekonomik Sürdürülebilirlik

Bildiğiniz gibi insanoğlu refah seviyesini yükseltmek için pek çok sistem inşa etmiştir. Ekonomi , bu sistemlerin en büyüğü ve mihenk taşıdır. İnsanın yaşamak için bir ekosisteme ihtiyacı olduğunu ve bunun vazgeçilmez olduğunu bir önceki yazımda tartışmıştık hatırlarsanız. Elbette ekonomi burada kısaca anlatılamayacak kadar geniş kapsamlı bir kavram fakat bir şeyleri anlaşılır kılmak için en basit haliyle anlatmam gerekiyor.

Ekonomi , yaşanılan ekosistemde üretme ve  bölüşme üzerine dayalı ilişkilerin bütünüdür diye kısaca tanımlayabiliriz. Burada üretmek veya dağıtmak sorun değil , üretim ya da dağıtım yapılacak kaynağın sınırlı ve insan ihtiyacının ise sınırsız olması asıl sorun. Bu aynı zamanda , birçok bilimi (iktisat gibi) ortaya çıkardığı gibi pek çok sorunun kaynağı.

Sorunları bitirip refaha kavuşma ihtiyacı , insanları daha çok üretmeye teşvik ediyor. Üretilenlerin herkese aynı oranda dağıtılmaması tüketimdeki israf veya kıtlığa sebep oluyor. Bu noktada şunu düşünün , sistemde hala yokluk çeken insanların bulunması sizi üretmede dengeye mi götürür yoksa hala daha çok üretim yapmaya mı ? Temelde üretimin herkese yetecek ölçüde olması beklenir ve bu karşılanmaya çalışır ama dağıtımdaki bozukluklar eşitliği bozarak öyle değilmiş gibi gösterir. Böylece Sürdürülebilir olan sistem dengeden çıkar ve yeni arayışlar başlar.

Sürdürülebilir Bir Dünya : Ekonomik Sürdürülebilirlik

Nüfusların dengesiz artması , kaynakların hor kullanılması , gelir eşitsizlikleri , çevre dostu olmayan sistemlerin inşa edilmesi belli başlı ekonomik trajedilerin sonuçlarındandır. Bunlar sadece insan hayatını refah olarak değil , yaşadığı ekosistemin de dengesini bozuyor aynı zamanda .Ekonomik Sürdürülebilirlikte amaç , ekosistemin dengesini bozmadan bir ekonomi inşa etmektir. İnşa edilen ekonominin toplumun refah düzeyini yükseltecek ölçüde olması beklenir.

UNEP (United Nations Environment Programme Finance Initiative) yayınladığı bir raporda tüm bu ilişkiyi ‘Yeşil Ekonomi ‘ olarak adlandırmaktadır. Yeşil Ekonomi , Ekonomik Sürdürülebilirlik için temeldir. Çevresel riskler göz önüne alınarak ekonomik kalkınma hedeflenmektedir. Bu tarz bir ekonominin var olduğu yerde , kamu ve özel sektör yatırımlarıyla istihdamın yükselmesi  ve enerji-kaynak verimliliğinin artması beklenir. Yeşil Ekonomide;

  • Yenilenebilir enerji.
  • Yeşil binalar.
  • Sürdürülebilir ulaşım.
  • Su yönetimi.
  • Atık yönetimi.
  • Arazi yönetimi

gibi alt hizmetler ile sağlanır.

Sürdürülebilir Bir Dünya : Ekonomik Sürdürülebilirlik

Bir önceki yazıyla bağlantı kurup Sürdürülebilir Dünyamızı inşa edelim. Orada , yaratılması  gereken  her sistemin çevre dostu olması gerekiyordu hatırlarsanız . Buraya insan ihtiyaçlarını eklediğimizde ekonomi gibi bir kavram çıkıyor. Ekonomiyi sürdürülebilir kılmak istediğimizi ve yapılacak sistemin çevre dostu olduğunu düşünürseniz ortada bir sorun kalmıyor gibi gözüküyor. Söylemesi ve yazması benim için kolay biliyorum , pratikte gerçekleşmesi uzun sürecek olaylar bunlar ama hala imkansız olmadığını ve  bu ‘uzun sürecek’ olayın ne kadar uzayacağını yine bizlerin belirlediğini unutmayın . Refah seviyenizin yüksek ama çevre dostu olduğu günlere . Bir sonraki yazıda görüşmek üzere ,bilgiyle kalın.

Sürdürülebilir Bir Dünya : Ekonomik Sürdürülebilirlik

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Sürdürülebilirlik Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız

Fatma Koyun

Güncellenen dünyayı kendi değerlerim etrafında dizayn ederek her gün deneyim kazanmaya çalışan bir üniversite öğrencisiyim. Asıl maharetin bilmekten geldiğine inanırım ve buna paralel olarak da bir öğrenme hevesine sahibim . Ayrıca gözlemlemeyi , yazmayı , insanlarla konuşmayı ve araştırmayı da çok severim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.