Sürdürülebilir Bir Dünya : Ekolojik Sürdürülebilirlik Nedir ?

Sürdürülebilir Bir Dünya : Ekolojik Sürdürülebilirlik Nedir ?

Ekolojik Sürdürülebilirlik nedir , neden önemlidir ve bunun için neler yapılabilir ? Bugünkü yazıda bunu irdeliyor olacağız , hazırsanız başlayalım.

Sürdürülebilir Bir Dünya : Ekolojik Sürdürülebilirlik Nedir ?

Geçtiğimiz günlerde ‘Sürdürülebilir Bir Dünya ‘ konseptini açmıştık ve ilk anlatılan şey haliyle ‘ Sürdürülebilirlik Nedir ? ‘ olmuştu. Eğer yazıyı okuduysanız ya da linke basıp tıkladıysanız veya hiçbiri değilse bile şu an öğreneceğiniz şekilde Sürdürülebilirlik 3 kategoride inceleniyor , bunlar ;

  • Ekolojik Sürdürülebilirlik
  • Sosyal Sürdürülebilirlik
  • Ekonomik Sürdürülebilirlik

Ekolojik Sürdürülebilirlik ifadesini anlamamız için ekolojinin bir tanımını yapmamız ve neden sürdürülebilir olması gerektiğini düşünüyor olmamız gerekir.

Ekoloji basitçe ; canlıların beslenme , barınma ve yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmelerini  sağlayacak her türlü koşulun bulunduğu bir bütündür. Bunun neden sürdürülebilir olması gerektiğini tartışmaya gerek yok diye düşünüyorum çünkü bu tanımlamadan da anlaşılacağı üzere temelde bizi var eden sistem kendisi. Canlının  bulunduğu doğa ile arasındaki ilişkiyi anlamlandıran Ekoloji , Dünya’ya karşı birçok kişisel sorumluluğu yerine getirmek adına incelenmesi gereken ve anlaşılması gereken bir adım.

Girişim Haberleri Kimdir? Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz. Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz. İlginizi Çekebilecek Diğer Sürdürülebilirlik Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız

 

Ekoloji bir sistem , haliyle  tüm sistemlerde olduğu gibi belli başlı çalışma prensipleri bulunmakta. Buradaki gereklilik ise biyolojik çeşitliliğin sağlanması. Başka bir deyişle , işleyen bir sistem olması isteniyorsa çeşitlilik bir zorunluluk bunun için. Tam da bu noktada bir kırılma gerçekleşiyor ve sürdürülebilir olması zorunlu hale geliyor çünkü bu sistem etkiye ve bozulmalara oldukça açık.

Bozulan her ekosistem iklim  değişimini tetikliyor . Hava kirliliği , sanayileşme , çevre kirliliği , çarpık kentleşmeler ve daha nicesi iklim değişikliğine sebep oluyor çünkü bunlar temelde özellikle insanoğlunun bulunduğu dalı kesme şekilleri.

Geldiğimiz bu son noktada  Sürdürülebilirlik kavramı , düzeni ve ekosistemi bulunduğu noktadan daha kötü hale getirmemek adına ortaya konulmuş bir kavram. En azından ekolojik kısmı için.

Orman yangınları , dengesiz ağaç kesimleri ,artan avlanmalar (türü tehlikede olsun ya da olmasın) , toprağın yanlış işlenmesi , toprağın kirletilmesi , denizlerin, göllerin ve hatta okyanusların kirletilmesi , uzay ve gökyüzünün kirletilmesi , dengesiz nüfus artışı ekosistemin işleyişini bozan ve ilerisi için işleyişi engelleyen sorunlar. Bu sorunların belli başlı çözümleri bulunmakta . Mesela ; yenilenebilir enerji kullanılması , dengeli nüfus artışı , kömür ve doğalgaz atıklarının değerlendirilmesi ve tüm bunlardan en önemlisi insanoğlunun temelde eğitilmesi.

Sürdürülebilir Bir Dünya : Ekolojik Sürdürülebilirlik Nedir ?

Peki bugüne kadar verilmiş zarar onarılabilir mi ?

Tam da bu noktada Ekolojik Sürdürülebilirliğin amacı ortaya çıkıyor. Devletlerin , sivil toplum örgütlerinin , aktivistlerin ve bilinçli her insan tarafından yürütülen ekolojik projeler Ekosistemi onarmak yönünde. Bunun için atılması gereken önemli adım ise çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması.

Başka bir yol ise ‘Restorasyon Ekolojisi’ adı altındaki bir terime başvurmak. Bu terime göre , toksik maddeler bitkiler kullanılarak toprak ve suyun kirlilikten arındırılması ve bunu da bitkilerin depo etme gücünden yararlanarak yapmak.

Sürdürülebilir Bir Dünya : Ekolojik Sürdürülebilirlik Nedir ?

 

Bugün yaptığımız her dikkatsiz şey , yarınımızdan bir eksiltiyor . Dünya’yı sevmiyor olmadığımız için değil tüm yaptıklarımız , aksine hiç olmadığı kadar bize cömert davranan gezegenimizin sonsuz olduğunu ve hep şefkatli olacağını düşündüğümüzden. Ya da belki de bunlardan hiçbiri , genel olarak umursamazlığımızdan oluyor tüm olanlar. Bireysel farkındalığınızı artırarak buna dur diyebilirsiniz, ne değişir demeyin en azından orada olmaması gereken bir şey olmamaya devam edecek. Bunun gücünü hafife almayın. Dengeli ve bilinçli kaldığınız ve bunu yaydığınız günlere . Bir dahaki yazılarda görüşmek üzere, bilgiyle kalın.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Sürdürülebilirlik Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız

Fatma Koyun

Güncellenen dünyayı kendi değerlerim etrafında dizayn ederek her gün deneyim kazanmaya çalışan bir üniversite öğrencisiyim. Asıl maharetin bilmekten geldiğine inanırım ve buna paralel olarak da bir öğrenme hevesine sahibim . Ayrıca gözlemlemeyi , yazmayı , insanlarla konuşmayı ve araştırmayı da çok severim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.