Dünya’nın En Kapsamlı 5 Dijital Kütüphanesi

19 Nisan Dünya Kitap Günü ve 19-25 Nisan Kütüphaneler haftası için yaşanan pandemi nedeniyle kütüphanelerden uzak kalsak da Dünya’nın en geniş kapsamlı 5 dijital kütüphanesini sizler için derledik.

  1. British Library: 170-200 milyon arası kitaba ev sahipliği yapan Dünya’nın en büyük ve geniş kapsamlı iki kütüphanesinden biri olan British Library basılı ve dijital kitapların yanı sıra el yazmaları gazeteler, dergiler, videolar, haritalar ve çizimler gibi kaynakları da bünyesinde barındırıyor. Aynı zamanda bu kütüphanenin e-arşivinde birçok başarılı üniversite akademisyeninin oluşturduğu 1 milyona yakın makale, doküman ve kitap bulunuyor. Londra’nın kalbinde olan bu dijital kütüphane Leonardo Da Vinci’nin 1508’e ait karakteristik ayna tekniği ile yazılmış not defterine de ev sahipliği yapıyor.

2.World Digital Library: Milattan Önce sekiz binlere kadar uzanan farklı zaman dilimlerine ve farklı coğrafyalara ait 193 ülkeden  19 bine yakın kaynağı bünyesinde bulunduruyor. Özellikle tarih meraklılarına dijital kütüphanede bulunan Türkiye kısmına göz atmalarını tavsiye ederiz. UNESCO ve ABD Kongre Kütüphanesi tarafından 2009  yılında kurulan  dijital kütüphane, kolay arama butonu sayesinde tıp, hukuk gibi konularda rahatlıkla arama yapabilmek mümkündür.

3.Harvard Library: 400 yıllık köklü geçmişi ile  dünyanın en geniş kapsamlı akademik kütüphanesi olan ve antik sanattan modern el yazmalarına kadar 6 milyondan fazla materyalin ücretsiz erişime açıldığı dijital kütüphane, öğrenme tutkunları için sayısız kaynağa sahip. Bu dijital kütüphanede ilk basılı kitaplardan sanat eserlerine, papirüsten resimli el yazmalarına kadar İngilizceden Türkçeye farklı dillerde eserlere ulaşabilirsiniz.

4.Yale University Library:  e-kütüphane arşivinde, özellikle Arap ve Orta Doğu eserlerinin olduğu ve 350 binden fazla sayfayı barındıran koleksiyon aynı zamanda  Arap ve İran el yazması tıp kitaplarından ipek yolu koleksiyonuna, matematikten mimarlığa kadar haritalar, çizimler, kitaplar, ses kayıtları ve gazete içeriklerini de bünyesinde barındırıyor.

5.The Universal Library:  2007-2008 yılları arasında Carnegie Mellon University tarafından geliştirilen proje, bugün 20 dilde kitap çeşitliliğine sahiptir. Araştırmak ve okumak isteyen herkes için kaynaklara ücretsiz erişimi hedefleyen bu dijital kütüphane on yıl içinde bunu on milyona çıkarmayı hedefliyor.

 

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:

Kumbaravan’da Sınırsız Tiyatro!

Coinbase’in 100 Milyar Dolar Değerlemeye Uzanan Başarı Hikayesi

Kripto Para 30 Nisan’dan İtibaren Türkiye’de Yasaklandı Mı?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.