Dünya Çapında En Etkili 5 Kadın Girişimci

En Etkili 5 Kadın Girişimci

Hayatın her anında izleri olan ve ellerinin dokundukları her alanı güzelleştiren kadınların girişimcilik serüvenlerine bir göz attık sizleri de yazımızı okumaya davet ediyoruz iyi okumalar…

1)J.K Rowling

Jo Rowling ya da herkesin bildiği ismiyle J.K Rowling 31 temmuz 1965 yılında İngiltere’nin küçük bir kenti olan  Chipping Sodburry’da doğdu. İlerleyen yıllarda önce Bristol’e sonra ise Chepstow’a taşındı. Babası mühendis annesi ise kimya teknisyeni olan J.K Rowling ileride romanlar yazacak ve bu sayede adından çokça söz ettirecekti. J.K Rowling  lise hayatını Wyedean Comprehensive’de tamamladıktan sonra Exeter Üniversitesinde Fransız dili ve edebiyatı üzerine lisans eğitimi aldı lisans eğitiminden sonra önce Londra’ya taşınmış sonra ise portekiz’e taşınarak orada İngilizce öğretmenliği yapmıştır 1992 yılında portekiz’de gazeteci Jorge Arantes ile evlenen ve bir çocukları olan bu evliliği ise 1995 yılında sonlandırmışlardır.  Edinburgh üniversitesinde yüksek lisansı 1996 yılında tamamlayan Rowling  2001 yılında Neil Murray adında bir doktorla evlenmiştir 6 yaşında tavşan adlı hikayeyle başladığı kitap yazma serüvenini bir tren yolculuğunda yazmaya başladığı ve ardından bir çin lokantasında tamamladığı Harry poter serisiin ilk kitabı olan Felsefe Taşıyla adından söz ettirecekti fakat eski bir daktiloyla yazdığı eserini bastırmakta zorluk çeken Rowling bir çok yayınevinden de red aldı pes etmeyen Rowling 1 yıllık arayışı sonunda Bloomsbury adlı yayınevi sayesinde kitabını bastırabildi. Yayınlandığı andan itibaren herkes tarafından çok sevilen bu kitap 400 milyon adetten fazla sattı. Herkes tarafından sevilen bir yazar haline gelen J.K Rowling ardı ardına yazdığı Harry poter serisiyle ününe ün katmaya devam etti. Yazdığı bu eserler sinemaya da uyarlanmıştır. Asıl adı Joanne Kathleen Rowling  olmasına karşın yayımcısının o dönem erkek yazarların kitabının çok okunmasına karşın adını kısaltarak J.K Rowling olmasını istemiş ve J.K Rowling ismini kullanmıştır. 2004 yılında milyarder olarak bunu başaran ilk yazar olan J.K Rowling İngiltere’de alınan yüksek vergiler ve yaptığı yardımlarla milyarderler listesinden çıkmıştır. Ünlü bir yazar olmasının yanı sıra yaptığı yardımlar ve bu alanda 2005 yılında kurmuş olduğu Lumos adında bir yardım kurumu da kurmuştur. Hayat mücadelesi ve başardıklarıyla başta kadınlar olmak üzere pek çok insana umut olan ve yıllar geçmesine rağmen kalıcılığını korumayı başaran J. Rowling kadınların neler başarabileceğinin belki de en somut örneği komunda.

 

En Etkili 5 Kadın Girişimci

2)Coco Chanel

Dünyanın en etlili 100 insanı arasında bulunan tek moda tasarımcısı olan ve açtığı bir şapka dükkanıyla kariyerine başlayan Coco Chanel  1883 yılında Fransa’nın  Samour kentinde dünyaya geldi. Fakir bir yaşam süren Coco Chanel  6 yaşında ise annesini  kaybetti. Fakat annesinin ölümü onun hayatında yaşayacağı son darbe olmayacak ve babası tarafından terk edilecekti. Bir yetimhaneye yerleşen ve orada büyüyen Coco Chanel orada dikiş öğrenerek hayatını değiştirecek olan modaya ilk adımını attı. Şapka dikerek başladığı bu moda yolculuğunda çeşitli terzilerin yanında çalıştı. 1908 yılına gelirken ilk şapkasını tasarlayan ve bunu bir apartman bodrumunda satan Coco Chanel elindeki tüm şapkaları satarak bu alanda ilk başarsını elde etmiş oldu. Moda alanında bugünlerde belli eden Coco Chanel Pariste tanıştığı Arthur Capel sayesinde dükkan açtı ve burada kadınlar için spor kıyafetleri satmaya başladı. 1917 yılında dergilerde isminden söz edilmeye başlayan Chanel markası artık insanlar arasında da konuşulmaya başlamıştı. 1920 yılında ise basit bir parfüm şişesi tasarımıyla parfüm üretimine başladı ve bu alanda çok başarılı olacak olan Chanel No.5 ortaya çıktı. Zamanla ürün skalasını gittikçe geliştiren Chanel 1955 yılında erkekler adına da ürün üretmeye başladı. 10 ocak 1971 yılında hayata gözlerini yuman Coco Chanel  yaşadığı zorluklar karşısında sergilediği azimli tutum ve ardından yarattığı markasıyla bir çok kadına ilham olmuştur.

 

En Etkili 5 Kadın Girişimci

 

3)Cher Wang

Pek çoğumuzun kullandığı ya da ismini bir kere bilse olsa duyduğu HTC’nin kurucusu Cher Wang 1958 yılında tayvanda zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Wang Yung Ching de aynı kızı gibi bir girişimciydi. Tayvanda petrokimya alanında çalışmalar yapanettirmiş birisiydi. Cher Wang daha 15 yaşındayken ablasıyla Los Angelese’a glediler burada Oakland’ın iyi sayılabilecek okullarından birisinde lise eğitimi gören Cher Wang Üniversiteyi’de yine ABD’DE California üniversitesinde tamamladı ardından İktisat alanında yüksek lisans yapan Cher Wang kardeşinin de şirketi olan First International Computer’da çalışmaya başladı ve böylece kariyer yolculuğu da başlamış oldu 1987 yılında ise kocasıyla beraber VIA Technologies’i kuran Cher Wang bundan yaklaşık 10 yıl sonra ise Peter Chow ile birlikte  HTC’yi kurdu. Başta dizüstü bilgisayar üretmeye odaklanan şirket zaamnla telefon ve tablet gibi kkolya taşınabilen cihazlar üretmeye başladı ilk başlarda Windows işletim sistemi kullanan HTC zamanla eksiklerini gördü ve Android işletim sistemine geçti. Kurulduğundan tam 14 yıl sonra piyasa değeri açısından Nokia’yı geride bırakmayı başardı. 2017 yılında ise Google tarafından satın alındı. Başarılı girişimcilik yolculuğunun yanı sıra hayırsever bir insan olan Cher Wang insanlara çeşitli maddi ve manevi yardımda bulunmuştur. İnsanlara bir çok yönüyle güzel bir örnek olmayı başaran Cher Wang bir çok kadın tarafından da ilham alınan birisi olmayı başarmıştır.

En Etkili 5 Kadın Girişimci

4)Torry Bruch

Moda deninice akıllara gelen ve bu başarısını genç yaşında elde eden Torry Bruch, 1966 yılında pensilvanya’da varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İyi bir eğitim alan Torry Bruch üniversite yıllarında ise sanat tarihi alanında eğitim gördü. Bir modacının yanında çalıştıktan sonra bir süre dergide çalışıyor buradan sonra Ralph Lauren’de çalışan Bruch burada kendisi adına da önem taşıyan  Vera Wang ile tanışıyor. Bu çalışmalarının ardından kendi markasını kurmaya karar veren Bruch kendi evinde küçük ekibiyle beraber çalışmaya başlıyorlar. Birkaç yıl evde çalıştıktan sonra dünyanın en önemli markalarından birisi olacak olan marka eski eşi ve şuan ki ortağı olan Chris Burch’ün de etkisiyle bir hayli yükseliyor. Dünyaca ünlü bu marka zamanla kadınların vazgeçilmezi haline geliyor. Kadınlar için ilham verici bir hikayesi olan Torry bruch hâlâ moda alanın önde gelen isimlerinden birisidir.

 

En Etkili 5 Kadın Girişimci

5)Beyonce

Amerikalı dünyaca ünlü şarkıcı ve oyuncu olan Beyonce, 1981 yılında Texas’ta doğdu. Daha 7 yaşındayken şarkıcı olmanın hayalini kuran Beyonce katıldığı bir yarışmada LaTavia Robertson ile tanıştı ardından Kelly Rowland ve LeToya Luckett ile birlikte 4 kişilik il grubu olan Destiny’s Child kurdular. Bu müzik anlamında Beyonce aldığı ilk aksiyondu. Grup kurulmasınıdan 1 yıl sonra çıkardıkları survivor adlı single ile birlikte 9 milyon dinkenme aldılar ve bu alanda yaptıkları bu iş pek çokları tarafından övgüyle karşılandı. Oyunculuk konusunda da çok yetenekli olan Beyonce 2001 yılında sergilediği Carmen oyunuyla beraber bu alandaki hünerlerini de göstermiş oldu. Oyunculuk kariyerinin başlamışında 3 yıl sonra Destiny’s Child yeniden bir araya getiren Beyonce 2004 yılında çıkardıkları Destiny Fulfilled albümüyle yeniden ses getirmeyi başardılar. Forbes dergisinin 2009 yılında yaptığı araştırmaya göre ise dünyada en etkili 100 ünlü arasında 4.sırada yer almayı da başardı.Kadın hakkları ve kadın dayanışması alanında sergilediği tutumla baştakadınlar olmak üzere pek çok kişi tarafından da destekle karşılandı. Kadınlar başta olmak üzere bir çok kişiye ilham veren Beyonce günümüzde de en çok dinlenenler arasında yer almayı başarıyor.

En Etkili 5 Kadın Girişimci

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.