Dong Nguyen, Yoksulluk İçinden 50 Bin Dolarlara Flappy Bird Yaratıcısı

Dong Nguyen’in Erken Yaşamı

Dong Nguyen, 1985 yılında dünyaya gözlerini Vietnam’da açtı. Van Phuc adında küçük bir köyde büyüdü, daha sonra Hanoi’ye taşındı. 16 yaşındayken evde kodlamayı kendi başına öğrendi. Bu, hayatındaki ileri yolunu belirledi. Vietnam Ulusal Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri okumaya başladı. Sakin ve normal bir çocukluk ve gençlik geçiren Dong Nguyen, ergenlik çağını geçirdiğinde Hanoi’de bir iş geliştirici olarak tam zamanlı çalıştı.

Flappy Bird’ün Doğuşu

Yoğun olan işinde özel hayatında ayırabilecek hiçbir zamanı bulunmuyordu. Bir hafta sonu şaşırtıcı bir şekilde evde kaldı ve bir oyun tasarlamayı düşündü. Kafasındaki düşünce bir mobil oyun tasarlaması gerektiğiydi. Bu oyunun çok basit ama bir o kadar da çekici olmasını hayal ediyordu. O hafta sonu üzerinde gece gündüz çalıştıktan sonra ortaya çıkan şey, uçan bir kuşu yukarı aşağı hareket ettirerek ve önünde beliren yeşil borulara çarpmasını engelleyerek kontrol etmeniz gereken basit bir yan kaydırma oyunuydu. Ekrana ne kadar hızlı dokunursanız kuş o kadar yükseğe çıkar, hepsi buydu. Oyuna ekrana dokunduğunuzda kuş kanat çırptığından ‘Flappy Bird’ adı verildi.

Ardından, 24 Mayıs 2014’te iOS App Store’da oyunu ücretsiz olarak yayınladı. Dong Nguyen, uygulamada oluşturulan reklamlardan ayda birkaç dolar kazanabileceğini umuyordu.

Flappy Bird Kaybettirdi

Flappy Bird iOS’ta yayınlandıktan sonra Dong Nguyen’in beklentisi olan ayda birkaç dolar bile kazandırmadı. Bilinen milyonlarca uygulama arasında kaybolan Flappy Bird’ü kimse uygulamayı sevip indirmedi. 8 ay boyunca tamamen bilinmeyen bir oyun olarak kaldı.

Flappy Bird Bir Anda Umut Oldu

8 ay sonra kimsenin beklemediği bir anda oyun indirilmeye başlandı. Sadece birkaç hafta içinde oyunun popülaritesi büyük bir patlama yaşadı. Oyun viral hale geldi ve indirenlerin sayısı her geçen gün katlanarak arttı. Dünyanın birçok ülkesinde en çok yüklenen uygulamalardan biri oldu, herkes oynadı. O kadar hızlı yayılmaya başladı ki, genç yaratıcısına 50.000 dolardan fazla gelir getirmeye başladı.

Dong Nguyen’in Şaşırtıcı ve Üzücü Paylaşımı

Daha sonra Flappy Bird oyuncularını üzen bir olay yaşandı. Dong Nguyen, 8 Şubat saat 21.02’de yayınlanan tweetlerinden birinde şu cümleleri kullandı. “Üzgünüm ‘Flappy Bird’ kullanıcıları, 22 saat sonra ‘Flappy Bird’ü kaldıracağım. Buna artık dayanamıyorum.” Bu mesaj on binlerce kez retweetlendi, kimse inanamadı. Ve oyunun neslinin tükenmesi nedeniyle, sadece bu 22 saat boyunca 10 milyondan fazla kişi oyunu yükledi.

Oyun bu kadar popüler hale geldiğinde, birçok kişi Dong Nguyen’i Nintendo’dan fikir çalmakla suçlamaya başladı. Birçok blogcu ve oyuncu, başarısını fikri mülkiyet hırsızlığı olarak nitelendirerek Flappy Bird’ e karşı kızgın yazılar ve yorumlar yayınlamaya başladı. Muhtemelen tüm bu öfkeli gürültü, oyunun kaldırılması kararına neden oldu. Dong Nguyen kararı için hiçbir zaman net bir sebep söylemedi. Ama o hayallerinin peşinden gitti ve başardı. İki günlük basit bir tasarımda insanların ondan ne isteyebileceğini iyi anladı ve oyun geliştirdi. Ailesi günlük 1 dolar kazanırken ve yoksulluk içinde büyürken Dong Nguyen milyoner oldu . O istedi başardı. Siz de istedikten sonra başarabilirsiniz. Kendinize inanın.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

Peter Dinklage, Game of Thrones Dizisinin Starı

Burt Munro, 1967’de Kırmış Olduğu Hız Rekoru Hala Geçilemeyen Adam

Chris Gardner, “Umudunu Kaybetme” Filminden Tanıdığımız Adamın Başarı Hikayesi

Albert Einstein’in Başarı Hikayesi

Arianna Huffington, 36 Yayıncı Tarafından Reddedilmesine Rağmen Yılmayan Kadın

Evan Spiegel, Snapchat’i Kuran Adam

Michael Jordan, İlham Veren Başarı Hikayesi

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.