Domino’s Pizza’nın Başarı Hikayesi

Domino’s Pizza’nın Erken Dönemi

1961 yılında Thomas ve James Monaghan kardeşler, 507 Cross Street’te (güncel ismi 301 West Cross Street) Dominick DeVarti’ye ait olan küçük bir pizza restoran zincirinin mevcut bir şubesi olan DomiNick’s’in işletmesini satın aldılar. Anlaşma 500$’lık bir ön ödeme ile güvence altına alındıktan sonra kardeşler mağazayı ödemek için 900$ daha borç aldı. Sonucunda toplamda 1400$ ödeyip o pizza şubesine sahip oldular.

James, pizzacıda tam zamanlı çalışmak istemediğine karar verdiğinde Tom, James’in işin mülkiyeti karşılığında bir Volkswagen Beetle teklif etti. James kabul etti ve Tom’u DomiNick’s’in tek sahibi yaptı.

DomiNick’s Domino’s Oluyor!

1965’te Tom iki pizzacı daha satın aldı ve tüm restoranlarını tek bir markada birleştirmek istedi. Bir çalışanı olan Jim Kennedy’nin “Domino’s” adını önermesinden sonra, Tom o andan itibaren tüm pizzacılarına hemen Domino’s adını verdi. Yani 1965 yılında resmi olarak Domino’s Pizza, Inc. olarak adını değiştirdi.

Şirket logosunun orijinalinde 1965’teki üç mağazayı temsil eden üç nokta vardı. Monaghan, her yeni mağazanın eklenmesiyle yeni bir nokta eklemeyi planladı, ancak Domino’nun hızlı büyümesi nedeniyle bu fikir hızla kayboldu.

1970’lere gelindiğinde şirket, hızla zirveye tırmanıyordu. Domino’s Pizza ilk franchise yerini 1967’de açtı ve 1978’de şirket 200 mağazaya ulaştı. Ancak büyüyen pizza zinciri, 1975’te Domino’s Sugar’ın yapımcıları Amstar Corporation tarafından ticari marka ihlali ve haksız rekabet iddiasıyla nedeniyle dava edildiğinde büyük bir barikatla karşı karşıya kaldı. Domino’s Pizza sonunda davayı beş yıl sonra 2 Mayıs 1980’de New Orleans’taki Beşinci Temyiz Mahkemesi’nde kazandı.

Uluslararası Bir Juggernaut Markası Domino’s

1980’ler ve 1990’lar arasında Domino’s uluslararası bir juggernaut markası olmaya başlamıştı. 12 Mayıs 1983’te Domino’s ilk uluslararası mağazasını Winnipeg, Manitoba, Kanada’da açtı. İlk Avrupa mağazasını İngiltere’nin Luton kentinde ve ilk Asya mağazasını ise 1985’te Japonya’nın Tokyo kentinde açtı. 1995 yılına kadar şirket dünya çapında 1.000 noktada açıldı. Domino’nun kurucusu Tom Monaghan, üç yıl sonra emekli olduğunu açıkladı. Şirketin yüzde 93’ünü Bain Capital, Inc.’e yaklaşık 1 milyar dolara sattı ve şirketin günlük operasyonlarına karışmayı bıraktı. Bir yıl sonra şirket, CEO olarak Dave Brandon’ı atadı.

Domino’s 2004’te halka açıldı. İlk çıkışında hisse başına 15-17$’dan 14$’a düşen hisselere rağmen, şirket yine de 337 milyon dolar topladı. Uzun süredir yönetici olan Patrick Doyle, 2010 yılında CEO olarak atandı.

1961’de kurulan Domino’s, o zamandan beri, on yıllık pizza tarifini rafa kaldıracak kadar yenilik yapıyor. 2010’larda, restoran tüm menüsünü elden geçirdi ve müşterilerin kendi soslarını seçmelerine izin veren daha ucuz pizzalar sunmaya başladı. 2015 yılında, teslimatların hızını ve verimliliğini artırmak amacıyla yüzden fazla Chevrolet Spark, özel teslimat araçlarına dönüştürüldü. Kısa süre sonra restoran, müşterilerin Siri ve Alexa gibi sanal asistan AI aracılığıyla sipariş vermelerini sağlayan teknolojiden yararlandı.

Ülkemizde de “gel al” veya “30 dakika” gibi kampanyalarıyla bilinen dominos, sıfırdan Ay’a pizza şubesi açmak isteyen bir pizza dükkanına dönüştü.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayelerimiz

Cem Bölükbaşı’nın Başarı Hikayesi

Warren Buffett’in Başarı Hikayesi

Pixar Animations Başarı Hikayesi ve 22 Kuralı

Eric Yuan, Zoom’u Hayatımıza Katan Adam

Guccio Gucci, 1921 Yılında Kurulan Markanın Hikayesi

DC Comics’in 1934 Yılında Başlayan Hikayesi

Marvel Comics’in 1939 Yılında Başlayan Hikayesi

Airbnb’nin Başarı Hikayesi

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.