/

Doğan Cüceloğlu’nun İlham Veren Başarı Hikayesi

Doğan Cüceloğlu’nun Çocukluğu

Doğan Cüceloğlu, 9 Şubat 1938 tarihinde Mersin’de dünyaya gözlerini açtı. Mersin’in Silifke ilçesinde doğan Cüceloğlu, 11 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz 10 yaşındayken annesini kaybetti ve daha çok küçükken hayatın zorluklarına göğüs germek zorunda kaldı. Ortaokulunu Silifke’nin en yüksek dereceli ortaokulu olan bir okulda okuduktan sonra lise için Ankara’ya gitti. Sonrasında da Kırklareli’nde Kırklareli Lisesini bitirdi. Liseyi okurken yanında subay olan ağabeyi vardı. Kırklareli Lisesi’nde ilk aşk şiirini yazdı.

Liseden sonra İstanbul Üniversitesi’nin Psikoloji Bölümü’nü tercih etti ve kabul edildi. Cüceloğlu’nun bu kararına sebep olan kişi ise Ankara Atatürk Lisesi’nde edebiyat ve kompozisyon öğretmeni olan Cahit Okurer olmuştu.

Doğan Cüceloğlu bu olaydan şöyle bahsediyor: “Ankara Atatürk Lisesi’nde edebiyat ve kompozisyon öğretmenim olan Cahit Okurer bir gün ne olmak istediğim sordu; mühendis olmak istediğimi söyledim. Bilim adamı olmak istemez misin, dedi. Onun etkisi altında İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne yazıldım.”Bu bölümden mezun olduktan sonra üniversitesini çok seven Doğan Cüceloğlu, kariyerine İstanbul Üniversitesi’nde başlamaya karar verdi. Mezuniyetinden sonra okulda kalarak Mümtaz Turhan’ın asistanlığını yapmaya başladı.

 

Eğitimle Geçen Bir Ömür

1964 yılında Amerikan Psikoloji Derneği bursu ile Amerika Birleşik Devletleri’ne doktorasını yapmak için gitti. Illinois Üniversitesi’nde Charles E. Osgood danışmanlığında dil psikolojisi (psikolinguistik) alanında 1967 yılında doktora yaptı. Bu doktora sırasında Doğan Cüceloğlu bundan sonra hayatını renklendirecek kişi olan eşi ile tanıştı. O da Cüceloğlu gibi doktora öğrencisiydi ve Kaliforniya’da doğup büyümüştü. Adı Emily olan bu kadın, Doğan Cüceloğlu’nun hayat arkadaşı oldu. Bu evlilik 11 yıl sürdü ve üç çocukları oldu. Çocuklarının isimleri; Ayşen, Elif ve Timur olmuştu.

Bu evlilikte çok sorunlar yaşayan çift yollarını ayırmaya karar verdi ve Doğan Cüceloğlu bu konu hakkında ise, “Evlendiğimde ne kendimi tanıyormuşum, ne de evliliğin ne olduğunu. Silifke’de büyürken çevremde gördüğüm evlilik, koca, baba modelleriyle Kaliforniya’da büyümüş feminist bir Amerikalı kıza kocalık yapmaya çalıştım. Sonuç: hem ben çok ıstırap çektim hem de Emily’e acı çektirdim. Benim şimdi yüreğimi en çok yakan çocuklarıma verdiğim acılar. Onlardan dört yıl ayrı yaşadım.” diyor. Cüceloğlu’nun bir sonraki evliliği ise Yıldız Hacıevliyagil ile oldu. Yıldız Hacıevliyagil; İzmir’de doğmuş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden mezun olmuş bir kişisel gelişim uzmanı ve yazardı.

Bu sırada Türkiye’ye döndü ve akademik kariyerini İstanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nde devam ettirdi. 1975 yılında doçent ünvanını aldı ve Fulbright Araştırma Bursu’na başvurdu. Bursu onaylandıktan sonra aldığı burs ile Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)’de ziyaretçi öğretim görevlisi olarak bulundu. Daha sonra ailesini Amerika Birleşik Devletleri’nde bırakarak Türkiye’ye tekrar döndü. Bu sefer de Hacettepe Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde yarı zamanlı dersler verdi.

Yaşadığı bunca acının sonucunda kendisini her yönden geliştirmesi gerektiğini fark eden Cüceloğlu, bu yolda büyük çabalar harcamaya başladı. 1979 yılında, bu kendini geliştirme sürecinde ilk kitabı olan “İnsan İnsana” kitabını yazdı ve bu sürecin ilk ürünü olarak tanıttı.

1980 yılında ailesine daha yakın olmak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne geri dönüp Fullerton ve Kaliforniya Eyalet Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Bu üniversitelerde çalışmaya devam ederken 1991 yılında “İnsan ve Davranışı’’ olan ikinci kitabını yayımladı. 1996 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra Türk insanlarına faydalı olmak için çabaladı. Birden fazla seminere ve konuşmalara çıktı. Türk insanlarının ruhunu besleyecek bir sürü kitap yazıp yayımladı. 1990 yılından sonra kitaplarını Türkçe yayımlamaya özen gösterdi.

Alanında yetkin ve oldukça başarılı bir psikolog olan Doğan Cüceloğlu’nun 16 Şubat 2021 tarihinde Beşiktaş’taki evinde ölü bulunması tüm Türkiye’yi derin üzüntüye boğdu. 83 yaşındaki Cüceloğlu’nun evinde yürürken düşüp hayatını kaybetmesi, hayatın ne kadar kısa olduğunu bize bir kez daha hatırlattı. Hepimiz böyle bilgili ve değerli bir insanı kaybettiğimiz için çok üzgünüz. Sevdiklerine baş sağlığı diliyoruz. Işıklar içinde uyu Doğan Cüceloğlu…

Doğan Cüceloğlu’nun da dediği gibi, bu dünyada kendiniz olarak kalabilirseniz eğer, en büyük savaşınızı kazanmış olursunuz. Kendinizi sevmeniz ve bir an bile kendiniz olmaktan vazgeçmeden mücadele etmeniz dileğiyle..

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarım

Fotoğrafları Ücretsiz İndirebileceğiniz En İyi 5 Stok Fotoğraf Sitesi

Bill Gates, 20 Yaşında Microsoft’u Kuran İş Adamı

Dogecoin nedir? Nasıl alınır? Neden bu kadar hızlı yükseliyor?

Clubhouse Kurucuları Paul Davison ve Rohan Seth

Instagram’a Yeni Gelen Özellik, “Silinen İçerikleri Kurtarma”

J. K. Rowling, Harry Potter’ın Yazarı

Getir, Londra’da Hizmet Vermeye Başladı!

Ray Kroc, Mc Donald’s’ın Yaratıcısı

Ücretsiz En İyi 11 Fotoğraf Düzenleme Uygulaması

Coco Chanel, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Üniformalarını da Tasarlayan Modacı

2020 Netflix Türkiye’de En Çok İzlenen 10 Film ve Dizi

29 Yaşında Telegram’ı Kuran Pavel Durov

Whatsapp Sözleşmesi Nedir? Signal ve Telegram Whatsapp’a Alternatif Olabilir Mi?

Gain’de Hangi İçerikler Yer Alıyor? Gain’in Aylık Fiyatı Ne Kadar?

Acun Ilıcalı’nın Girişimi Exxen’in fiyatı belli oldu! Exxen’de Yer Alacak İçerikler Neler?

Youtube Kurucularından, Jawked Karim

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.