Disruptive Innovation Nedir? Yıkıcı Yenilik Nedir?

Yıkıcı yenilik, pahalı veya son derece karmaşık ürün veya hizmetleri daha uygun fiyatlı ve daha geniş bir topluluk için erişilebilir olanlara dönüştüren yenilik anlamına gelir.

Yani daha az kaynaklara sahip nispeten daha küçük bir şirketin, güçlü ve yerleşik şirketlere başarılı biçimde meydan okuması anlamına gelir. Yıkıcı inovasyon, mevcut şirketlerin iş yapma şeklini değiştirir ve uyum sağlayamayan şirketleri olumsuz etkiler.

yıkıcı yenilik

Yıkıcı inovasyon, aynı hedef grup için ürünleri iyileştirme veya geliştirme süreci değildir daha ziyade, kullanımlarını kolaylaştırmak ve daha büyük, hedeflenmemiş pazar için kullanılabilir hale getirmek için kullanılan teknolojileri içerir. Küçük bir örnek vermek gerekirse CD’lerin yerini alan telefonlarımıza indirebildiğimiz dijital müzikler. Yıkıcı yenilik, bir ürünü daha erişilebilir ve uygun fiyatlı bir ürüne dönüştürebilecek göz ardı edilen veya gözden kaçan pazarlara ve teknolojiye erişim gerektirir. İnovasyonu sürdürmekten farklı olarak, mevcut müşteriler için mevcut ürünleri iyileştirmeyi içermez.

 

Yıkıcı inovasyon birbirinden farklı alanlarda ortaya çıkabilir ve daha önce benzeri olmayan bir ürünü ya da hizmeti piyasaya sürmek en önemli özelliğidir. Örneğin; ilk televizyon modeli bu tarzdaki yıkıcı inovasyon için bir kanıt oluşturuyor. Arkasından gelen ve televizyon pazarında yer edinmek isteyen diğer teknoloji markaları ise aynı özellikleri çok daha düşük fiyatlarla tüketiciye sunar Böylece onlar da piyasada kendilerine bir yer edinmeyi başarır.
Disruptive innovation(Yıkıcı yenilik) için verilebilecek en bilinir örnek Netflix olacaktır. Netflix önce siparişler ile DVD kiralanmasını ve kargo ile müşterilerine yollanmasını sağlıyordu. Ama internetin yaygınlaşmasıyla Netflix kendini sürekli geliştirmeye çalıştı ve online TV platformu olmuştur.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #GirişimPedia Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.