Diksiyonumuzu Geliştirmek İçin Neler Yapabiliriz?

Diksiyon ve konuşma biçimi çok önemli bir konudur.

Diksiyon ve konuşma her alanda önümüze çıkacaktır özellikle iş sektöründe işveren kişinin diksiyon ve konuşmasına dikkat ediyor iş görüşmelerinde konuşma biçimi ve diksiyon zayıflığı varsa maalesef olumlu sonuçlar alınamayabiliyor peki bunu geliştirmek için ne ve neler yapabiliriz.

Öncelikle diksiyon nedir ona değinelim!…

Diksiyon nedir?

Diksiyon kullandığımız ve kullanmakta olduğumuz cümlelerin dil bilgisi kurallarına göre tam olarak uyumlu kullanım şekline göre doğru telaffuz etmek aynı zamanda da kullanılan kelimelerde ki ses tonuna ve uyumuna dikkat ederek başarılı bir şekilde ahenkle akıcı bir şekilde konuşma biçimidir.

Televizyonda izlediğimiz haber bültenlerini sunan spikerler ve özel bir etkinlik ve gösterilerde ise konuşmacı olarak davet edilen uzmanları radyoda program sunucularını biliyoruz.

Elbette dikkatimizi çekmiştir; haber sunan spikerin bir hareketi, etkinlik, gösteri ve konferanslarda konuşma yapan bir kişinin duruşu ve radyo programı sunan bir sunucunun akıcı ve ahenkle konuşma biçimi muhakkak gözümüze takılmış aklımızda kalmıştır.

Kuşkusuz ki böyle bir biçimde konuşmak herkesin istediği bir şeydir kim istemez ki bir ortamda yada iş toplantıların da akıcı ve ahenkli bir biçimde konuşmak.

Bu şekilde bir konuşma yapan kişi ne istediğini net bir şekilde ifade ederken aynı zamanda dinleyiciler açısından da keyifli bir atmosfere sebep olarak çok etkili bir izlenim bırakacaktır.

Diksiyon nasıl düzeltilir?

diksiyon

Bazı istisnalar olsa da kuşkusuz ki hiç birimiz bir haber spikeri, radyo programcısı, etkinliklerdeki ve gösterilerdeki ve yapılan konferanslarda ki konuşmacılar gibi konuşamıyoruz.

Konuşma bozuklarından yakındığımız oluyor çoğu zaman ve karşımızdakini etkileyememekten ‘eee, işte, yaaa, ondan sonra’ kelimeleri kullanmaktan daha fazlası ki bunların tamamı düzeltilmesi gereken sorunlardır.

Kaç kişi iş görüşmelerinde işvereni konuşması ile etkileyemediği için olumsuz geri dönüşler almıştır sayısız.

Ki günümüzde diksiyon düzeltmek zor bir iş değildir. Bunun için kurslar ve teknolojinin gelişmesi de çok önemli teknoloji araçlarını kullanarak evde kendimiz de yapabiliriz.

Öncelikle ‘eee, işte, yaaa, ondan sonra gibi kelimeleri hayatımızdan çıkarmak olacaktır.

Diksiyon nasıl geliştirilir?

İstediği gibi konuşma yapamayan kendini net bir şekilde ifade edemeyen ve yeterli bir diksiyona sahip olamayan birçok kişi bu nedenle maalesef özgüven sorunu yaşamaktadır.

Sözü edilen bu eksiklikler ise hayatı olumsuz etkilemektedir.

Bu sorunlar karşısında olan herkes diksiyon geliştirmek için farklı kaynaklarda yoğun araştırmalara başvurmaktadır.

Bunun için bazı eğitim kurumları ile görüşmeler yapılmaktadır ancak şunu bilmek gerekir ki diksiyon geliştirmek işin sağlam ve güvenilir aynı zamanda ise alanında uzman olan kurumlar bulmak gerekmektedir.

Evde diksiyon nasıl düzeltilir?

Evde diksiyon düzeltmekte bir metod evde diksiyon düzeltmek için çeşitli metodlar bulunmaktadır.

Diksiyon tekerlemeleri ise bun güzel bir örnek olarak gösterilmiştir.

Ancak bu yapılan çalışmalar tam anlamı ile diksiyonumuzu düzeltmeyi sağlayamayabilir.

İstediğiniz başarıyı yakalamak için bu tarz konularda kaliteli bir şekilde eğitim almak kişinin kendine yapacağı en güzel yatırım biçimidir.

Diksiyon tekerlemeleri

Diksiyon tekerlemeleri ise diksiyon geliştirmek için kullanılan bir araçtır.

Radyo, Televizyon, ve farklı alanlarda medya eğitimi okuyanlar bilir ki bu bölümlerde de diksiyon derslerinde gelişimi sağlamak için birçok diksiyon tekerlemeleri okunmaktadır.

Aslında işin teorik kısmından ziyade ise işin pratik kısmı burada başlamaktadır.

Dudak tembelliği diye bir cümle duydunuz mu daha önce hiç?

Bazı kelimeler, tümceler uzun süre kullanılmıyor bu tekerlemede ise okutulan terimleri ise daha önce hiç yan yana okumamışızdır beklide.

Bu bağlamda ise diksiyon tekerlemeleri ise hem eğlenceli yapıları ile bizi düşünmeye sevk etmektedir hem de kelime dağarcığımızı geliştirip zenginleştirmek ve her türlü cümleyi kurabilmemizi sağlamaktadır.

Çoğumuzun çocukluğu tekerlemeler ile geçmişken büyüdükçe insan bunları unutuyor ve bir anlamda da yukarıda adı geçen dudak tembelliği oluşmaktadır.

Diksiyon tekerlemeleri metodu ise bu sorunun ortadan kalmasını sağlıyor.

Diksiyon egzersizleri

diksiyon

Diksiyon derslerinin en önemli aşamalarından biridir diksiyon egzersizleri.

Diksiyon egzersizleri genel olarak tekerlemeler ile yapılmaktadır.

Söylenmesi oldukça zor olan tekerlemeler ise öğrencilere okutulmaktadır zaman içerisinde bunları kavrar ve dili alışır.

Diksiyon egzersizlerinin en hassas noktaları ise tekerlemelerin hızlı okunmasıdır.

Diksiyonumuza neden dikkat etmeliyiz?

Hayatımızın her alanında büyük öneme sahiptir diksiyon.

İş görüşmeleri ve toplantılarda, sosyal hayatımızda diksiyon önemli bir konumda olmamıza gerçekten çok yardımcı olmaktadır.

Hepimiz kaliteli ve akıcı bir şekilde konuşmamız aynı zamanda konuşurken ne istediğimiz net bir şekilde ifade edebilmek dinleyici üzerinde ise ciddi bir anlamda iyi bir etki bırakmalıyız.

Bu nedenle diksiyonumuza dikkat etmeli ve kaliteli metodlar ile geliştirmeli ve bu sorunu ortadan kaldırmalıyız.

Diksiyon neden bozulur?

Diksiyon kolay bozulabilen bir özellik değildir.

Yalnız bulunduğumuz ortamlar olsun günlük konuşmalarımızı birkaç kelime ile sınırlandırmamız dikkatsiz bir biçimde ve önem vermeden konuşmamız çevre yapısı gibi birçok etken  diksiyon bozulmasına yol açmaktadır.

1 Kripto Borsası 100 Unicorn’a Eşit

Mediakraft Turkey’in hisselerinin tamamı, şirketin Alman ortakları tarafından satın alındı.

9 Adımda Girişimimizi Nasıl Büyütürüz?

2021’DE YAPILACAKLAR LİSTESİ

Instagram Hesabımız

Twitter Hesabımız

Linkedln Hesabımız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.