13 Soruda Dijitanya ve Kürşad Sualp

Değerli okurlarımız bu röportajımızda sizleri Kürşad Sualp ve değerli girişimi Dijitanya ile bir araya getiriyoruz.  Girişimcilik ekosistemini daha yakından tanırken girişimcilik dünyasına dair ipuçları da bulabileceğiniz bu yazımızla baş başa bırakıyoruz sizleri .

Keyifli okumalar…

 

 

1-Girişim Haberleri ailesi olarak sizi yakından takip etsek de daha iyi tanımak isteriz ki, bu başarılı iş hayatının temellerini anlayabilelim. Bize ve okurlarımıza biraz kendinizden bahseder misiniz?

Tabii, kısaca bahsetmem gerekirse ben Kürşad, 25 yaşındayım kendimi bildim bileli bilgisayar-internet ikilisi hep hayatımdaydı. 3.5 yaşından beri bilgisayar hep yanımda.. Bilgisayar oyunları oynamak yerine araştırmayı ve bir şeyleri kurcalayıp geliştirmekle uğraşırdım ki hâlen de öyledir 🙂

Yeni şeyleri keşfetmek ve bu şeyleri geliştirerek insanlara sunmak yararlı olabilmek en tatmin olduğum şeylerden biridir.

 

2-Her hikayenin içinde ilham barındırdığına inanıyoruz. Hikayenizin bizlere ilham kaynağı olması için girişimcilik hikayenizin nasıl başladığını  ve Dijitanya fikrinin nasıl hayata geçtiğini  heyecanla dinlemek istiyoruz.

Dijitanya fikri öncesinde aslında çalıştığım sektörler ve iş yerlerinde ilişkili bir iş yapıyordum. Henüz “Sosyal Medya Uzmanlığı” özellikle Türkiye’de popüler olmadığı dönemlerde birçok sayfa ve markanın sosyal medya yöneticiliği tarafında yer alıyordum..

Bu fikrin (Dijitanya) başlangıcı ise kendi internet blog’umu yayınlamamın ardından ve aslında SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)  ile tanışmamla başladı. Sektörde Kaan Gülten, Ayhan Karaman gibi isimlerin blog içeriklerini okuyarak, eğitimlere katılarak Seo tarafında kendimi geliştirmem ve beraberinde Dijitanya markasının temellerini oluşturdu.

 

3-Yeni bir iş kurarken ekibimizi doğru seçmenin öneminden sıkça bahsedilir. Kurduğumuz ekibin iş planımıza da inanması beklenir. Siz ekibinizi kurarken nelere dikkat ediyorsunuz?

Ekip bir girişimin ve markanın en önemli temel taşı diyebilirim. Ekip ne kadar inovaktif ve kreatif ise o kadar büyüme sağlayacağına inanırım. Bu sebeble ekip ilişkilerini iyi tutmak ve görev dağılımını iyi yapmak çok önemli oluyor.

 

Sizce ideal bir ekip nasıl olmalıdır?

İdeal bir ekipte ekip içi sözlü ve sözsüz iletişim oldukça önemlidir..Ekip lideri her ekip üyesini mutlaka dinlemeli, düşüncelerini değerlendirmelidir.

 

4-Rol model kabul edilen birçok başarılı insanın hayatında uyguladığı günlük rutinleri vardır. Peki sizin de hayatınızda başarılı olmak için uyguladığınız “rutinleriniz” var mı?

Elbette var, kendinize zaman ayırmanız mental sağlığınızı korumanız gereklidir. Hem fiziksel açıdan hem de zihinsel açısından rahat olmalısınız. Günlük rutinlere başlamadan önce kendime mutlaka bir zaman ayırırım ve tamam dediğim tam performans ile işe sarılırım.

 

5-Sizi daha yakından tanıyabilmek için; böyle önemli bir noktaya gelip başarılı olmanızı kadar sağlayan en önemli özelliğiniz, güçlü yönünüz sizce nedir? Kendinizde zayıf bulduğunuz yönler nelerdir?

Evet aslında kendimi zayıf bulduğum yönlerim var kuşkucu biriyim. Biliyorsunuz Dijitanya bir Seo ve Dijital Pazarlama Ajansı ve yaptığımız iş gereği de analiz önemli oluyor. Bu özellik bende de aynı şekilde çok fazla analiz yapmam gerektiğine inanıyorum. Başarılı olmak için emin adımlar atmak ve asla yılmamak gerekiyor. Zorluklar her dönemde olacaktır önemli olan bunlardan bir şekilde sıyrılmak.

6-Çok başarılı bir girişimci olarak yolculuğunuzun en başından şu zamanki sürece kadar sizi en çok ne motive etti? Girişimcilik sizin için ne ifade ediyor?

Arkadaşlarımın ve ailemin desteği dışında aynı sektörde uzun yıllardır hizmet veren büyüklerim beni bu konuda çok motive etti.. Özellikle kriz yönetimi konusunda verdikleri briefler şu anda başarılı olmamın temel taşlarını da oluşturuyor. Girişimcilik benim için insanlara yardımcı olabilmek adına üretmek ve bu konuda riskler alabilmektir.

 

 

 

7-Türkiye’de girişimcilik için yeterli faaliyetler gerçekleştiğini düşünüyor musunuz? Sizce neler yapılabilir?

Devlet destekli projeleri görüyoruz, özellikle genç girişimciler için teşvik paketleri sunuluyor. Şahsi fikrim fakat yatırımcı tarafında Türkiye’de hâlen girişimcilere gerekli destek verilmiyor.

 

8-Büyük başarılar elde etmiş biri olarak yolun başındayken neler düşündüğünüzü neler hedeflediğinizi merak ediyoruz. Kariyerinizi nasıl planladığınızdan bahsedebilir misiniz? Girişim Haberleri ailesi olarak size çok yakından takip etsek de bu süreci bir de sizden dinlemek istiyoruz.

Yolun başından beri hedeflediğimiz nokta üzerinde çalışıyoruz, Dijitanya markasını dünya’ya yaymak gibi bir hedefimiz var. Türkiye’ye döviz sokmak ve bir Türk markasını daha dünyaya kazandırmak istiyoruz.

 

 

9- Başarılar kadar başarısızlıkların da hayatımız da büyük bir yeri oluyor. Hayatınız boyunca iş hayatınızda hiç pes edip vazgeçtiğiniz oldu mu? Varsa hayatınızda en zorlandığınız anı, bu krizden nasıl çıktığınızı anlatabilir misiniz?

 

Evet, muhakkak oluyor olmalıda.. pes etmekten ziyade yorulduğunuzu hissedebilirsiniz bu konuda benciyim düşüncesinden çıkıp bu konuda başarılı ve başarısız olmuş girişimcileri dinledim. Onların briefleri markamızı geliştirmemize katkı sağladı.

 

10-Şimdiden başarılarıyla adından sıkça söz ettiren biri olsanız da biz gelecek planlarınızı ve kariyer hedeflerinizi de oldukça merak ediyoruz. Biraz bunlardan bahseder misiniz?

 

Şuan da Türkiye’de 10’dan fazla markaya hizmet veriyoruz.. Bir sonraki hedefimiz ise Dünya’da tanınmış markalaşla çalışmak ve Dijitanya’yı kendi sektörümüzde lider konumuna getirmek olacak.

 

11-Bir SEO Uzmanı olarak kendisini SEO ve dijital pazarlama alanlarında geliştirmek isteyen takipçilerimiz için önerileriniz var mı? Ya da online kurslar ve eğitimler faydalı olur mu?

Aldığınız eğitimler sizi muhakkak katlı sağlayacaktır. Fakat burada önemli olan bu işi sevmeniz ve gerçekten inanmanızla alakalı.. Eğitimlerde öğrendiklerini uygulamak, yeni görüşleri araştırmak, SEO tarafında yabancı kaynaklara göz atmak bu sektörde gelişiminize katkı sağlayacaktır. Tavsiyem pes etmeyin 🙂

 

12- Dijitanya olarak müşterilerinize hangi hizmetleri veriyorsunuz? Sizi sektördeki diğer rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?

Biz Dijitanya Seo ve Dijital Performans Ajansı olarak başta Seo hizmetleri veriyoruz. Seo;  web sitelerini arama motorlarının daha rahat bir şekilde anlayabilmesine “taramasına” olanak sağlayacak şekilde arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilerek “web sitesinin optimize edilmesi” hedeflenen anahtar kelimelere ait arama motoru aramalarında yükseltilmesidir.

SEO Hizmeti dışında, Dijital Reklam Yönetimi ve Web Tasarım gibi hizmetlerde veriyoruz.

 

 

 

13-Son olarak, girişimci olmak isteyen gençlere ve girişimcilik dünyasını yakından takip eden okurlarımıza verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?

 

Klasik bir söz vardır başlamak bitirmenin yarısıdır 🙂 Başlamaktan korkmayın yeterki başlayın başarısız olmaktan korkmayın. Sevgiler 🙂

 

Dijitanya Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Kürşad Sualp’in Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Röportajlarımız

13 Soruda Urbanite Venture ve Arzu Tekir 

13 Soruda Musa Can Arslan ve ParkMentor

13 Soruda Mustafa Çalışkan ve Proje Gezgini

13 Soruda Çiğdem Sezer ve Çiğdem Sezer Akademi

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

 

Sosyal Medya Hesaplarımız

LinkedIn

Twitter

Instagram

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.