/

Dietrich Mateschitz, Red Bull Markasını Kuran Adam

Dietrich Mateschitz, 1944 yılının 20 Mayıs günü doğdu. Avusturya Sankt Marein im Mürztal, Steiermark’ta Avusturya-Hırvat kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi ve babası ilkokul öğretmeniydi ve Mateschitz henüz küçük yaşlardayken ayrıldılar.

Şu anda Viyana Ekonomi ve İşletme Üniversitesi olan Hochschule für Welthandel‘den 1972 yılında pazarlama bölümünden dereceyle mezun oldu. Dietrich Mateschitz, üniversiteden mezun olduğunda ilk iş deneyimini Unilever’de deterjan pazarlamacısı olarak çalışarak gerçekleştirdi. Unilever’de çalıştıktan sonra da 1979 yılında Procter & Gamble tarafından satın alınan Alman kozmetik şirketi Blendax‘ta çalışmaya başladı. Burada ise Blendax diş macunu pazarlama görevini üstlendi. Burada başına geleceklerden habersiz olan Mateschitz, aslında Red Bull için çok önemli bir adım atmıştı.

Blendax’ta uluslararası pazarlama kısmında çalıştığı için sık sık uluslararası seyahatlere çıkıyordu. Yine Blendax için yaptığı seyahatlerden biri de 1982 yılında yapmış olduğu Tayland seyahatiydi. Bu seyahat Dietrich Mateschitz’in hayatını değiştirdi. Tayland’a giderken çok uzun bir uçak yolculuğu geçirdiğinden Mateschitz’te uyku düzensizliği meydana geldi ve işine doğru düzgün konsantre olamadı. Zar zor işlere devam edip toplantılara girerken, iş için iletişim kurduğu kişilerden biri Tayland’da insanlara enerji sağlayan bir içecekten bahsetti. İşe yarayan ve Dietrich Mateschitz’e enerji veren bu içeceğin adı da Krating Daeng idi.

Red Bull’un Kuruluşu

Krating Daeng isimli bu içeceğin kelime anlamı “Red Gaur” olarak da çevrilebiliyordu. “Gaur” sözcüğü ise Güneydoğu Asya bölgesinde bulunan bir bizona deniyordu. “Red Gaur” da “Kırmızı Bizon” anlamına geliyordu. Dietrich Mateschitz ülkesinde de enerjiye ihtiyacı olan herkesin böyle bir içecekten yararlanması gerektiğini fark etti. Red Bull için çalışmalara başlayan Mateschitz, 1984 yılında kendi işinden ayrılarak sadece bu enerji içeceğine odaklandı.

Thaili iş adamı olan Chaleo Yoovidhya ile beraber 500 biner dolar birleştirerek Red Bull şirketini kurarak ilk adımı attılar. Avusturya’da başlayan satışlar insanlar tarafından desteklenmedi. Çünkü insanlar enerji içeceğinin tadını hiç beğenmedi. Bu ikili başarılı olacaklarına inanarak ve kimseye kulak vermeden üretime devam etti. Fakat ilk 2 yıl boyunca çok büyük zarar ettiler. Zararlarının değeri neredeyse 2 milyon doları buldu. Ancak o tarihlerde Almanya’da içki yasak olduğundan Red Bull, yasa dışı bir içecek olarak büyük ilgi görmeye başladı. İnsanlar Avusturya’ya sırf Red Bull alabilmek için gelmeye başladılar. 1992 senesinde ilk ses çıkaran reklam olan Da Vinci adı ile bilinen reklam çekildi.

Avusturya’da yayılma hızından çok daha hızlı bir şekilde Avrupa’da yayıldı. 1994 yılında Almanya ve İngiltere’ye yayıldı. Bundan 3 yıl sonra ise Amerika Birleşik Devletleri’nin pazarına girdi. Bu pazara girmesinden itibaren Red Bull her gün bir milyon kutudan fazla sattı.

İlk 2 yıl zor zamanlardan sonra Dietrich Mateschitz, Red Bull’u pazarlamak için Facebook’un da yaptığı gibi (Mark Zuckerberg’ün Facebook’u kurarken başından geçenleri merak ediyorsanız Mark Zuckerberg, 12 Yaşında Bile Girişimci! ilham veren başarı hikayemize de göz atabilirsiniz.) öncelikle üniversitelerden başladı. Mateschitz, kulaktan kulağa pazarlamanın etkili olacağını düşündü ve üniversite öğrencilerine üzerinde Red Bull markasının reklamı olan arabalar verdi ve kampüs içerisinde dolaşmalarını istedi. Ayrıca üniversitede bulunan öğrenci komiteleri de Red Bull’u duyurmaya başladı. Yığınla Red Bull kutuları dağıtılan partiler düzenlendi ve marka biraz daha tanınır hale geldi.

Üniversitelerden sonra barmenler de Red Bull kullanımını bir hayli artırdı. Votka veya Jäger ile karıştırılmış Red Bull’ları müşterilere tanıtınca bu iki içecek de barlardaki en popüler iki içecek haline geldi. Artık festivallerde, partilerde, gece kulüplerinde sade değil böyle karışımlarla Red Bull içiliyordu.

Red Bull pazarlama planlarına bu ikisiyle sadece başlamış oldu. Sırada spor takımları vardı. Formula 1, kaykay ve futbol gibi sporların sponsoru olan hatta sahibi olan bir markadan bahsediyoruz. 🙃

Red Bull’un Efsane Felix Sponsorluğu

Red Bull tabii ki sosyal medyaya da giriş yaptı. Hem de yaptığı bu girişle tüm dünya Red Bull’u daha da yakından tanıdı. Yıllar geçse de unutulmayan o muazzam pazarlama reklamı 2012 yılında gerçekleşti. Bu reklam Felix’in uzaydan atlaması olarak da hatırlanıyor. Red Bull proje için 50 milyon dolar harcarken bu sponsorluğun etkisi dünya genelinde 6 milyar dolarlık reklam yapmaya eş değer olmuştu. Yani her ne olursa olsun buna değmişti.

Red Bull Takım Sahibi!

Red Bull 2019 yılında şampiyonlar ligine katılamaya hak kazanmış bir takımın sahibi oldu. Leipzig (Redbull Leipzig olarak da geçebilir) takımının sahibi olan Red Bull’un, sadece 5-6 senelik olan bu takıma katkıları sonsuzdu. Bir diğer sahip olduğu takım ise New York Red Bulls. Red Bull bu takımı 2006 yılında 26 milyon dolara satın almıştı. Şimdi ise bu takım 290 milyon değerine ulaştı.

Ayrıca Red Bull; Salzburg (Red Bull Salzburg), FC Liefering, Red Bull Brasil gibi dünyaca ünlü takımların da sahibi.

2019 Yılında Red Bull Rekor Bir Satışa İmza Attı!

2019 yılında Red Bull tüm dünyadaki neredeyse herkes için bir kutu Red Bull sattı. Yani yaklaşık 7.5 milyar Red Bull içeceği satılmış oldu. Yıllar geçtikçe daha da güçlenen Red Bull şu anda 2 tane Formula 1 takımı, 5 tane futbol kulübü ve 1 buz hokeyi takımı sahibi.

Ayrıca Red Bull’un çok kapsamlı bir web sitesi var. Ziyaret etmek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Dietrich Mateschitz’in Özel Hayatı

Dietrich Mateschitz hiç evlenmedi fakat bir tane oğlu var.

Şu anda Avusturya, Fuschl am See’de yaşamına devam ediyor.

7 milyon sterline Forbes ailesinden aldığı bir adaya sahip. Adanın ismi ise Laucala Adası.

Forbes‘a göre Dietrich Mateschitz, “World’s Billionaires List”‘te 26.9 milyar dolarlık servetiyle  26. sırada geliyor

Dietrich Mateschitz’i ne kadar tanıdığını kanıtlamak ister misin? RED BULL’UN KURUCUSU DİETRİCH MATESCHİTZ’İ NE KADAR TANIYORSUN? testimize göz atmayı unutma.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

Mustafa İnan’ın Başarı Hikayesi

Kara Goldin: Suya Tat Vererek Milyoner Olan Kadın

Erdal Arıkan, 5G Teknolojisinin Temelini Oluşturan Bilim İnsanı

Domino’s Pizza’nın Başarı Hikayesi

 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.