Dia Yazılım İncelemesi : Bulut Teknolojisi Kullanan İşletmeler Harcamalarını En Aza İndiriyor

Dia Yazılım İncelemesi : Bulut Teknolojisi Kullanan İşletmeler Harcamalarını En Aza İndiriyor

 Dijitalleşme hızla sürerken, DİA Yazılım’ın Genel Müdürü Suha Onay, sadece 100 bin KOBİ’nin bulut teknolojisi kullandığı takdirde ekonomiye yıllık 200 milyon TL elektrik tasarrufu sağlandığını, 300 milyon dolarlık ilk donanım yatırımı maliyeti ve 60 milyon dolarlık yıllık donanım ithalatını da engellemiş olacağını belirtti. Pandemiyle birlikte işletmelerin vazgeçilmezi haline gelen bulut teknolojisini Dia Yazılımla incelemeye başlayalım.

Bulut Teknolojisi Kullanan İşletmeler Harcamalarını En Aza İndiriyor : Dia Yazılım

 

DİA YAZILIM KİMDİR ?

2004 Yılında KOSGEB Teknoloji Geliştirme Desteği ile ODTÜ Teknokent’te kuruldu. Ticari yönetim sistemi olarak her sektörden KOBİ’nin iş yönetim süreçlerini kontrol ve takip etmelerini sağlayan, birbirine entegre çalışan ticari yazılımlar için çalışmaktadır. TÜBİTAK ve Avrupa Birliği destekli uluslararası Ar-Ge projelerinde yer alarak sürekli Ar-Ge yeteneğini geliştirmektedir. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımı olarak, muhasebeden üretime, stok-depo yönetiminden diğer tüm satış ve satın alma süreçlerine kurumların iş süreçlerine verimlilik ve hız katmayı amaçlayarak yola çıkmıştır. Tamamen DİA Yazılım AŞ. tarafından geliştirilmiş özel bir altyapı üzerinde ve bulut teknolojisi ile çalışan DİA, SaaS (Software As A Service – Hizmet Olarak Yazılım) modeliyle pazarlanmakta ve KOBİ’lerin maliyetlerini düşürmekte, verimliliklerini arttırmaktadır.

100 bin KOBİ, bulut teknolojisi kullanarak 200 milyon TL’lik enerji ve 60 milyon dolarlık donanım harcamasını    azaltıyor

DİA Yazılım’ın Genel Müdürü Suha Onay, bir KOBİ’nin işletmesinde bulut teknolojisini tercih etmeyip, ticari yazılımı kurmak istediğinde ortalama 3 bin dolar ilk yatırım maliyeti yapması gerektiğini belirterek;

 “Bu 3 bin doların aynı zamanda bir amortisman maliyeti var. Üstündeki yazılımların donanım parçalarının mutlaka idamesi ve yenilenmesi gerekebiliyor. Bu da her yıl 600 dolarlık bir ek maliyet çıkıyor. DİA olarak donanım harcamalarında elektrikte de enerjide olduğu gibi yüzde 99’luk bir verimlilik sağlıyoruz ve binlerce işletmeye hizmet veriyoruz. Şu anda 100 bin girişimci KOBİ sadece bulut kullanırsa ne olurdu diye hesapladığımızda karşımıza inanılmaz rakamlar çıkıyor. Sadece 100 bin KOBİ bulut teknolojisi kullandığı takdirde ekonomiye yıllık 200 milyon TL elektrik tasarrufu sağlarken, 300 milyon dolarlık ilk donanım yatırımı maliyeti ve 60 milyon dolarlık yıllık donanım ithalatını da engellemiş oluyor.dedi.

Bulut Teknolojisi Kullanan İşletmeler Harcamalarını En Aza İndiriyor ;Dia Yazılım

Serverların harcadığı enerjiyi yüzde 99 oranında azaltıyoruz

Bulut yazılımı seçmeyip lokalde kullanılan bir yazılım satın alacaklara da uyarılarda bulunan Onay,

Bir işletme lokal yazılım aldığında, yazılımı kuracağı bir donanım sistemine, aynı zamanda işletim sistemi ve server lisansına da ihtiyacı var. Çok şubeli bir işletme ise, o şubelerden merkeze bağlanabilmek için de lisansa ihtiyaç duyar. Yani KOBİ’ler bu donanımlara enerji harcıyorlar. Türkiye maalesef enerji ve teknoloji konusunda dışa bağımlı. Üyelerimizin donanımlarını konsolide ederek DİA olarak serverların harcadığı toplam enerjide yüzde 99 verimlilik sağlıyoruz.

Yerli bulut hizmeti almak, ülke içinde kalan döviz demek

Bulut denilince akıllara ilk olarak uluslararası büyük bulut yazılımları ve altyapıları gelir. Örneğin Amazon dünyadaki en büyük bulut altyapısına sahip firma. Daha birçok büyük isimler ve farklı farklı bulut hizmeti veren firmalar var. Ancak ülkemizde de bu hizmeti başarıyla sağlayan firmalar olduğu gözden kaçırılmamalı. Çünkü yerli bulut firmaları üzerinden hizmet alınması halinde döviz ülke ekonomisi içinde kalır.” şeklinde konuştu.

Bulut Teknolojisi Kullanan İşletmeler Harcamalarını En Aza İndiriyor : Dia Yazılım

Kaynakları verimli kullanmanın önemine de değinen Onay;

Bir sunucunun işlemcisini bir kullanıcı yerine 20-30 kullanıcının kullanabilmesini sağlamak, yani paylaşım ekosistemi yaratabilmek, bulut teknolojisindeki maliyet avantajının altyapısında yatan en önemli konulardan biridir.

Girişimcilere, tasarruf, yenilikçilik ve yüksek katma değer gibi hedeflere ulaşabilmeleri adına çeşitli çözümler sunduklarını da sözlerine ekleyen Onay, şöyle devam etti:

Girişimcilerimiz çok cesurlar. Dünyanın her yerinde olabilirler. Bu anlamda yurt dışından yatırım yapan sermayeleri de çekebilmemiz gerekiyor. Onlara işletmeleri kolay yönetebilir ve daha stabil bir ekonomide yönetebilir ortamları oluşturmamız gerekiyor. Girişimcilerimiz, ekosistemimiz, eğitim düzeyi yüksek gençlerimiz, yazılımcılarımız var. Ancak son dönemde pandemi ve yaşanan ekonomik belirsizlikler nedeniyle genç yazılımcılar yurtdışına yöneliyorlar. Yerli yazılımcıları ülkemizde tutmanın yollarını hep birlikte arayıp, bulmamız lazım. Onlara bu ülkede kalacakları zemin ve şartları oluşturmak zorundayız.”  şeklinde görüşlerini aktardı.

*Bültenden Düzenlenmiştir

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Fatma Koyun

Güncellenen dünyayı kendi değerlerim etrafında dizayn ederek her gün deneyim kazanmaya çalışan bir üniversite öğrencisiyim. Asıl maharetin bilmekten geldiğine inanırım ve buna paralel olarak da bir öğrenme hevesine sahibim . Ayrıca gözlemlemeyi , yazmayı , insanlarla konuşmayı ve araştırmayı da çok severim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.