Daniel Ek Kimdir?

 

Spotify’ın CEO’su Daniel Ek kendi kendini yetiştirmiş bir milyarder, melek yatırımcı ve eski bir startup kurucusudur. İsveç’te doğdu ancak küçük bir çocukken Stockholm’ün güneyindeki Rågsved’e taşındı. 12 yaşındayken teknoloji alanında kariyer yapmak için liseyi bıraktı ve ilk olarak Trustech adlı bir şirkette çalıştı. 2001 yılında internet üzerinden telefon görüşmeleri yapmak için Advertigo adlı bir çevrimiçi portal oluşturdu. 2006 yılında üniversiteden bir arkadaşıyla birlikte, giyinmek ve arkadaşlarıyla çevrimiçi sohbet etmek isteyen genç kızlar için bir şirket olan Stardoll’u kurdular. Yine üniversitedeyken Ek, reklam gelirine dayalı müzik akışı hizmeti fikrini ortaya attı ve mezun olduktan sonra bunun üzerinde çalışmaya karar verdi. Haydi Ek’in hayatının detaylarına bakalım!

Serüven Nasıl Başladı?

Daniel Ek İsveç doğumlu bir girişimci ve iş adamıdır. İsveç’in Stockholm kentinde 8 Haziran 1980 tarihinde doğmuştur. Kendisinden büyük iki kardeşiyle birlikte, her ikisi de o sırada SAAB Automobile’da mühendis olarak çalışan babası Karl-Erik Ek ve annesi Lena Wackelin Ek tarafından büyütüldü.

Babası ona ilk bilgisayarını 7 yaşındayken verdi; o yaşta bilgisayarlara hayran oldu ve sekiz yaşında onları programlamaya başlamıştır. Yarattığı ilk program Paint Pro adlı bir yazılımdı. Bu programın kodu BASIC (o dönemde kişisel bilgisayarlarda popüler bir programlama dili) ile yazılmış olsa da Ek, çalışmalarıyla takdir topladı.

Neler Yaptı?

12 yaşındayken kendi yazdığı bilgisayar oyunlarını “Ahead” adı altında satmaya başladı. Yayınlanan ilk oyununun adı “Lunar Lander” idi ve Compuserve’in Mastertronic bölümü (Mastertronic) aracılığıyla çevrimiçi olarak satıldıktan sonra kendisine telif ücreti olarak ayda yaklaşık 100 ABD doları kazandırdı. Liseden sonra Stockholm’e taşınan Ek, burada finansal hizmetler sektörü için yazılım geliştiren İsveçli bir şirket olan Trustech’te çalıştı. Trustech’te çalışmaya başladığında 18 yaşındaydı ve teknoloji alanında başka işlere geçmeden önce burada iki yıl geçirdi.

Linköping Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri okuyan Ek, burada girişimcilik ve teknoloji girişimciliğine ilgi duymaya başladı ve bu da onu daha okuldayken bir dizi yan proje geliştirmeye yöneltti. Bu projelerden biri, Google AdWords kampanyaları aracılığıyla çevrimiçi illüstrasyonlar sağlayan kendi şirketini kurmasını içeriyordu; ancak yeterince başarılı olamadı, bu nedenle üniversiteden mezun olduktan sonra devam etmemeye karar verdi.

Daniel Ek

2001 yılında, internet üzerinden telefon görüşmeleri yapmak için Advertigo adlı bir çevrimiçi portal oluşturdu. Bu portalı 2002 yılında 400 milyon dolara TradeDoubler’a sattı ve bu şirketin iş geliştirme müdürü oldu.TradeDoubler’dayken yeni bir fikri araştırmaya başladı: İnternet üzerinden ses protokolü (VoIP) ya da geleneksel telefon hattı yerine internet üzerinden telefon görüşmesi yapmak. Ek, 2003 yılında Niklas Zennström ve Janus Friis (Kazaa’nın kurucu ortakları) ile birlikte Skype’ı kurdu. Daha sonra onlara Ahti Heinla ve Priidu Zilmer de katıldı.Skype 2005 yılında eBay tarafından 2,6 milyar dolar karşılığında satın alındı; eBay’in 2015 yılında PayPal’dan ayrılmasının ardından, 2011 yılında Microsoft tarafından 8,5 milyar dolar değerinde Microsoft hissesi karşılığında satın alınmadan önce tekrar kendi varlığı olarak bölündü.

Spotify Nasıl Başladı?

“Sanırım ilk günlerimde beni asıl yönlendiren şey, işlerin nasıl yürüdüğüne dair merakımdı.”

Daniel Ek

Yine üniversitedeyken Ek işlere duyduğu derin merakla, reklam gelirine dayalı bir müzik akışı hizmeti fikrini ortaya attı ve mezun olduktan sonra bunun üzerinde çalışmaya karar verdi. Spotify’ın arkasındaki konsept, kullanıcıların ücretsiz müzik dinlemesi ancak şarkılar arasındaki reklamları izlemek zorunda olmasıydı.

Ancak bu modelden nasıl para kazanacağından henüz emin değildi. Bu yüzden Harvard Business School’da girişimcilik dersi aldı. Bir yıl süren bu kursun ardından Spotify üzerinde tam zamanlı olarak çalışmaya başlamanın zamanı geldiğine karar verdi ve yeni projesine odaklanabilmek için işletme fakültesini bıraktı.Ek, performansa dayalı pazarlamayı icat etmesiyle tanınan TradeDoubler’ın kurucu ortaklarından Martin Lorentzon’dan Spotify’da kendisiyle ortaklık yapmasını istedi ve böylece Spotify serüveni başlamış oldu.

Daniel Ek

Şirket, kullanıcıların dünyanın dört bir yanından binlerce şarkıya ücretsiz olarak erişebilmelerini (ve indirebilmelerini!) sağlayan bir çevrimiçi müzik akışı hizmeti olarak başladı ve parçalar arasında reklamlar oynatıldı ya da istenirse bu kesintileri tamamen ortadan kaldıran ücretli abonelikler sağlandı. Bugün akla gelebilecek her cihazda mevcut: bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar; cep telefonları; saatler; hatta arabalar! O kadar yaygın hale geldi ki, bazı insanlar en sevdikleri sanatçıları dinlerken ya da hatta işten sonra dinlenirken YouTube videolarına göz atarken bunu kullandıklarının farkında bile değiller.”

Daniel Ek’in vizyon sahibi bir adam olduğunu ve teknolojinin geleceğini dört gözle beklediğini söylemek yanlış olmaz. Bilgisayarlara olan sevgisi küçük yaşlarda başladı ve hem girişimci hem de yatırımcı olarak kariyeri boyunca devam etti. Bu yolda, pek çok kişinin yapmak istemeyeceği riskler aldı! Ancak bu riskleri alarak ve iyi günde kötü günde bu işin peşini bırakmayarak Ek, bugün İsveç’in en başarılı girişimcilerinden biri haline geldi.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer #Başarı hikayeleri yazılarımız İçin tıklayınız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.