Converse Markasının Başarı Hikayesi

Converse Rubber Shoe Company

1861 yılının 23 Ekim gününde; Lyme, New Hampshire, Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya gözlerini açan Marquis Mills Converse, 1908 yılında Converse Rubber Shoe Company’i kurdu. 47 yaşında olan Marquis Mills Converse, markanın ilk şubesi Amerika Birleşik Devletleri’nde, Massachusetts, Malden’de kuruldu.

converse

İlk Spor Ayakkabı Tenis İçin Üretildi!

Başlangıçta marka hiç spor ayakkabı üretmiyordu. Spor ayakkabı yerine herkes için ideal kışlık ve çok iyi kalitede kauçuk tabanlı ayakkabılar üretmeyi tercih ediyordu. Bu kauçuk tabanlı ayakkabıların kalitesi her geçen gün halk arasında yayılıyordu. 1910 yılında günlük ayakkabılar üretmeye başlayan şirket 1915 yılına kadar spor ayakkabı üretmedi. 1915 yılına gelindiğinde ise Converse Rubber Shoe Company, ilk spor ayakkabısını resmen üretip satışa sunmuş oldu. Bu spor ayakkabı tenis için kullanılıyordu.

Efsane Koleksiyon: All Star Chuck Taylor

1917 yılında Converse All-Star basketbol ayakkabısı tanıtıldı. Daha sonra 1923 yılında ise Charles H. “Chuck” Taylor adlı bir basketbolcu, şirkete ayak ağrısı şikayetiyle girdi. Şirket ona bir iş birliği teklifinde bulundu. Charles H. “Chuck” Taylor, bir satıcı ve büyükelçi olarak şirkette çalışmaya başladı. Ayakkabıları Amerika Birleşik Devletleri’nde geniş kitlelere tanıttı ve 1932’de Taylor’ın imzası klasik, yüksek topuklu spor ayakkabılardaki All-Star yamasına eklendi. Böylece bir efsane All Star Chuck Taylor doğmuş oldu.

1969’daki ölümünden kısa bir süre öncesine kadar bu çalışmasına devam etti. Converse ayrıca, tamamı Afrika kökenli ilk profesyonel basketbol takımı olan New York Rönesansı (“Rens”) için özel ayakkabılar da üretti. 1962 yılında Philadelphia Warriors’ın pivotu Wilt Chamberlain, 2 Mart’ta Hershey, Pennsylvania’da New York Knicks’i 169-147 mağlup ederek bir NBA maçında bir çift Chucks giyerek 100 sayı attı. 

1970’lerde Converse, B. F. Goodrich’in Jack Purcell spor ayakkabılarının ticari marka haklarının sahibi oldu. Bununla birlikte, All-Star marka sohbetine aşırı bağımlılıkları nedeniyle, 1980’lerde şiddetli ekonomik buhran ülkede sürerken pazar payı kaybı yaşamaya başladı.

1990’lara gelindiğinde, şirket satışlardaki istikrarlı düşüşten kurtulamadı ve hızla yıllık bazda önemli miktarda borca ​​girdi. 2001 yılında, önemli pazar payı kaybı ve birkaç sağlam olmayan iş kararı, Converse’i Ocak ayında iflas başvurusunda bulunmaya zorladı. 2001 yılının nisan ayında ise Converse, Footwear Azquisitions’tan Marsden Carson ve Bill Simon tarafından satın alındı. Yeni sahipler kısa süre sonra Amerika’nın ikonik spor ayakkabı şirketinin kaderini değiştirmeye yardımcı olmak için Jim Stroesser, Jack Boys, David Maddocks ve Lisa Kempa’yı ekledi.

Nike, Converse’i Satın Aldı!

Temmuz 2003’te Nike Inc, Converse’i yaklaşık 309 milyon dolar karşılığında satın aldı. Böylece Nike bir ikonun yok olmaması için güzel bir hamle yapmış oldu. Kısa süre sonra 2005 yılında Nike, 1980’lerin spor ayakkabı stilini yeniden canlandırdı ve spor ayakkabı severler arasında yeniden bir ikon haline gelmesine yardımcı oldu. Nike, sonunda şirketin operasyonunu diğer markaları da kapsayacak şekilde genişletti. 2013 yılının ocak ayında, Converse, Boston şehir merkezinin North Station bölgesinde, Massachusetts’teki ünlü Lovejoy Wharf’taki yeni genel merkezinde çalışmaya başladı ve 2 yıl sonra operasyonlarını yeni binaya kaydırdı. 

Chuck Taylor II

Temmuz 2015’te Converse, eski popüler Chuck Taylor All-Star’ın yeniden canlandırılan ve yeni Chuck Taylor II baskısını piyasaya sürdü. Orijinal hafif iç tabanla bunca yıl koruduğu ikonik Converse stilini hala korumaya özen gösteren ve Nike teknolojisinin kusursuz bir şekilde entegre olduğu yeni bir koleksiyon çıkmış oldu.

Bugün hala Converse’den vazgeçemeyenler, buradan Converse’in sitesine gidip, bu eşsiz dünyada biraz olsun kaybolabilirr.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayelerimiz

Eric Yuan, Zoom’u Hayatımıza Katan Adam

Guccio Gucci, 1921 Yılında Kurulan Markanın Hikayesi

DC Comics’in 1934 Yılında Başlayan Hikayesi

Marvel Comics’in 1939 Yılında Başlayan Hikayesi

Airbnb’nin Başarı Hikayesi

Soichiro Honda’nın Başarı Hikayesi

Nurten Öztürk Successful Turkish female business person

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.