Competitive Intelligence Nedir? Rekabetçi Zeka Nedir?

Rekabetçi zeka, mümkün olduğunca rekabetçi olabilmeniz için işinizin dışındaki dünyada neler olduğunu anlamak ve öğrenmek anlamına gelir. Bu, genel olarak sektörünüz ve  rakipleriniz hakkında mümkün olan en kısa sürede mümkün olduğunca çok şey öğrenmek anlamına gelir. Kısacası, zorlukları önceden tahmin etmeniz ve yüzleşmenizi sağlar.

Businessman pointing at chart and graph in digital tablet

Sektör ve trendler sürekli değişir, bu yüzden güncel kalmanız şart. Sadece tahminleriniz ve hisleriniz ile başarılı bir iş kurmanız maalesef pek mümkün değil. Rekabet zekası ile rakiplerinizin motivasyonlarını ve davranışlarını anlayabilirsiniz. Tutumlarını ve hedeflerini bilmek, ürün geliştirme, fiyatlandırma gibi konularda size yardımcı olacaktır. Yani kısacası rekabetçi zeka, şirketinizin stratejisinin temelidir.

rekabet

Peki neler yapmalısınız?

  1. Rakiplerinizi belirleyin. Yapmanız gereken ilk şey, rakip olarak gördüğünüz ilk beş şirketi çok iyi bir şekilde araştırmak. E posta hizmetlerine abone olun, web sitelerini inceleyin, sosyal medyada ne sıklıkla neler paylaştıklarına bakın ve hatta ürünlerini satın alın. Her şey hakkında bilgi edinmeye çalışın.
  2. Rekabet analizi yapın. Şirketiniz diğer rakiplerden daha iyi ne yapabilir? Farklı olarak ne yapabilirsiniz? Rakiplerinizin izlemesi muhtemel stratejik hamleler nelerdir? Rakiplerinizin sektördeki mevcut eğilimlere ve olaylara nasıl tepki verme olasılığı nedir? Bu ve bunun gibi sorular sorarak rakipleriniz ile şirketinizi karşılaştırın. Bununla birlikte rakiplerinizin profillerini oluşturmanız ve güncellemelerini takip etmeye devam etmeniz gerekiyor.
  3. Bulduğunuz verileri işleyin. Verilerinizi şirketinizin ekipleriniz ile paylaşın. Pazarlama ekibiniz bu verileri yeni pazarlama girişimleri başlatmak için kullanabilirken, satış ekibi bu verileri satış süreçlerini iyileştirmek için kullanabilir. Ekibinizin kolayca erişebilmesi için verileri güvenilir bir platformda saklamayı unutmayın.

Rakibinizden daha iyi olmak istemeniz çok normal ancak etik ve yasal sınırları geçmek hem size hem de şirketinize zarar verebilir, bu yüzden her zaman sınırı geçmediğinizden emin olun. Bilgisayar korsanlığı gibi casusluk yapmak, rakip şirketlerin eski çalışanlarına ulaşıp kritik bilgiler almak hem etik ve yasal değil hem de şirketinizin piyasadaki saygınlığını kaybetmesine neden olur.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #GirişimPedia Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.