/

Coco Chanel, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Üniformalarını da Tasarlayan Modacı

Coco Chanel’in dünyaya kazandırdığı yeni bakış açısı ve başarı hikayesi umarım herkese ilham olur. Keyifli okumalar..

Coco Chanel’in Çocukluğu

Gabrielle Bonheur Chanel, 19 Ağustos 1883 tarihinde Saumur, Fransa’da dünyaya gözlerini açtı. Annesinin adı Eugenie Jeanne DeVolle, babasının adı ise Albert Chanel’di. Annesi çamaşır yıkayıcısı, babası satış elemanı olan Chanel’in çocukluk yılları pek de parlak geçmedi. Coco Chanel, henüz 12 yaşındayken annesini tüberkülozdan kaybetti. Aubazine Katolik Manastırında eğitim aldı. Babası 2 kız, 2 erkek kardeşi ve onu terk edip bir daha dönmedi. Chanel ve kardeşleri çocuk esirgeme kurumunda büyümek zorunda kaldı.

Anne ve babası yerine ona bakan bakıcılarını çok sever sürekli onlarla vakit geçirirdi. Daha çok küçükken bakıcılarından dikiş dikmeyi öğrendi. 18 yaşına gelip çocuk esirgeme kurumundan ayrılmak zorunda kalınca kardeşlerini de alıp Katolik kızların kaldığı Fransa’nın Aubazine kentinde bir evde kalmaya başladılar. Burada kaldığı 6 yıl boyunca dikiş dikmeyi çok güzel öğrenerek kendini çok geliştirdi.

İlk Deneyimleri

İlk dikiş dikme deneyimi ise Fransız subayların kıyafetlerini diken bir terzinin yanında çalışmaya başlamak oldu. Burada çalışırken Chanel, Fransız bir subay olan Etienne Balsan’a aşık oldu ve onun yanına taşındı. Beraber 3 yıl boyunca Balsan’ın şatosunda yaşadılar. Daha sonra Captain Arthur Edward Boy Capel ile 9 yıl süren bir ilişki yaşadı. 9 yıl sonra Capel öldü. 1910 yılında ilk giyim mağazasını açmadan önce şarkı söylemeye bayıldığı için müzik sektöründe şansını deneyen Chanel, bu sektörün ona uygun olmadığını dikiş dikmeyi, yeni şeyler tasarlamayı daha çok sevdiğini fark etti. Coco takma adı ise Vichy ve Moulins’de sahneye çıktığı klüplerde kullandığı sahne adıydı. Chanel’in kendi adıyla ilgili yaptığı bir röportajda Coco’nun fransızca bir kelime olan Cocotte’nin kısaltılmışı olduğunu ve Cocotte’nin ise fransızca da metres anlamına geldiğini kendisi söylemiştir.

27 Yaşında İlk Butik!

Capel’in sponsorluğunda 27 yaşında, ilk butiğini açtı. Burada 1. Dünya Savaşı’na eşlerini asker olarak gönderen kadınları korseden kurtarıp daha rahat olabilecekleri sportif kıyafetler tasarlayarak sesini duyurdu. Kadınların taşımakta zorlandığı ve onları rahatsız eden gösterişli takıları süsleri kıyafetlerinde azalttı. Chanel, hep sadelikten yanaydı.

İlk önce şapka tasarımlarıyla başladı. Tasarladığı her parçayı özenle hazırlıyor, gösterişten uzak ve sade kıyafetleri göz önünde olan her yerde gururla giyip bir kadının aynı anda hem şık hem rahat olabileceğini herkese göstermek istiyordu. Coco Chanel’in, “Lüks dediğiniz şey rahat da olmalı, eğer rahatsızsa o lüks değildir.” açıklaması her şeyden çok tasarladığı kıyafetlerin konforunun önemli olduğunu bize bir kez daha gösteriyor. Coco Chanel’in kendisine has aksesuarları ise üst üste taktığı inci kolyeleriydi.

1916 yılında Haute Couture Butiği’ni açtı. 1 yıl içerisinde Chanel’in namını herkes duydu ve öyle yükseldi ki yanında 300 kişiden fazla terzi çalıştırmaya başladı. 1918’de ise Paris’in en şık semtlerinden birinde olan 31 Rue Cambon’da bir bir binanın tamamını satın aldı. Hızla yükselmeye devam ederken 1919 yılında ise Paris’te Chanel Moda Evi’ni açtı.

1921 yılında efsanevi olan ilk parfümü No.5’i çıkarttı. No.5 olmasının sebebi ise Chanel’in 5 sayısına olan inancı yüzündendi. Koleksiyonlarını bile 5 Şubat ve 5 Ağustos’ta çıkartmıştı. Bugün bile Chanel Moda Evi’nin defineleri ayın 5’inde yapılıyor.

1925 yılında Chanel artık herkes tarafından tanınan bir moda ikonu haline geldi. Bu yıl Chanel’in efsanevi ilk takım elbisesi satışa sunuldu. o dönemde bu bir devrimdi. Aynı sıralarda Chanel bir de mini siyah elbiselerini satışa sununca herkes büyük bir ilgiyle Chanel Moda Evi’ni konuştu. O dönemlerde siyah rengi hüzün ve acının rengi olduğundan neredeyse hiç giyilmiyordu fakat Coco Chanel siyah renginin gece dışarı çıkarken tercih edilebilir bir renk olduğunu düşündüğünden böyle bir elbise tasarlamıştı.

Coco Chanel sadece Fransa’yı değil tüm dünyayı etkilemişti. Kadınlar hem rahat hem şık olmayı sevmeye ve Chanel’in hayran kitlesini çoğaltmaya başlamışlardı.

1930’lu yılların sonunda ise Atatürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üniformalarını Coco Chanel’in tasarlamasını rica etti. Bunun üzerine Türk ordusu 1980’lere kadar Coco Chanel’in tasarladığı üniformaları giydi.

Chanel, 10 Ocak 1971 tarihinde 88 yaşındayken Paris, Fransa’da hayata gözlerini yumdu.

Coco Chanel’in şanının bu kadar fazla olmasının bir sebebi de daha önce kimsenin yapmadığı şeyleri yapmasıydı. Bazıları onu kadınlara ilk pantolon giydiren kişi olarak biliyor.

Chanel, Time dergisinin “20. Yüzyılın En Etkili 100 Kişisi” listesinde yer alan tek moda tasarımcısıdır.

Eğer hayatınız sizi memnun etmiyorsa, hiç düşünmeden cesaretinizle kendi hayatınızı yaratmanız dileğiyle..

Yazardan küçük bir öneri 🖐🏼 izlemediyseniz eğer Coco Chanel’in biyografisi olan, ünlü bir modacı olmadan yaşadıklarını, çocukluğunu anlatan “Coco Before Chanel” i izlemenizi tavsiye ederimm. Gerçekten bu film Coco Chanel kadar güzel..

Ayrıca Coco Chanel mağazasına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarım

2020 Netflix Türkiye’de En Çok İzlenen 10 Film ve Dizi

29 Yaşında Telegram’ı Kuran Pavel Durov

Whatsapp Sözleşmesi Nedir? Signal ve Telegram Whatsapp’a Alternatif Olabilir Mi?

Gain’de Hangi İçerikler Yer Alıyor? Gain’in Aylık Fiyatı Ne Kadar?

Acun Ilıcalı’nın Girişimi Exxen’in fiyatı belli oldu! Exxen’de Yer Alacak İçerikler Neler?

Youtube Kurucularından, Jawked Karim

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.