CO2’yi Yakalayarak İklim Değişikliğini Geriye Çeviren Tesis

Doğrudan havadan karbon yakalayan dünyanın en büyük tesisi İzlanda’da faaliyete geçti. Eşi görülmemiş aşırı hava olayları bu yılın başından beri haberlere hakim oldu. İklim değişikliği birçokları için somut hale geldi ve IPCC’nin (Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli) sera gazı emisyonlarımızı büyük ölçüde azaltmanın çok önemli olduğu uyarısına yeni bir ışık tuttu.

Ortaya çıkan çözümlerden biri, küresel ısınmaya ana katkıda bulunan karbonu yakalamak ve depolamaktır. İzlanda’da yeni açılan Orca fabrikası, doğrudan hava yakalama teknolojisini kullanıyor ve her yıl havadan 4.000 ton karbonu temizlemesi bekleniyor.

Karbon yakalama tesisi nasıl çalışır?

İzlanda, Hellisheidi’deki Orca fabrikasındaki devasa fanlardaki filtreler, atmosferden karbonu yakalar ve mineralize edilebileceği bazalt kayada yerin altında depolar. Tesis, İsviçre şirketi Climeworks tarafından inşa edildi. Hızlı yeraltı mineralizasyonunu gerçekleştirmek için Carbfix adlı başka bir şirketle birlikte çalıştı. Bu, havada tutulan CO2’nin suyla karıştırıldığı ve yerin derinliklerine pompalandığı, ardından iki yıldan az süren doğal bir süreçle taşa hapsolduğu süreçtir.

 

“İklim değişikliğini tersine çevirme yolculuğumuzda bu aşamaya geldiğimiz için gururlu, heyecanlı ve fazlasıyla mutluyuz.”

Christoph Gebald -Co-CEO and co-founder of Climeworks

 

ON Power’ın Hellisheiði Jeotermal Santrali’nin yanında bulunan Orca, tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışıyor. Climeworks, tesisin küçük bir fiziksel ayak izine sahip olduğunu ve arazi için tarımla rekabet etmediğini söylüyor. Climeworks’ün kurucu ortağı ve CEO’su Christoph Gebald, “İklim değişikliğini tersine çevirme yolculuğumuzda bu aşamaya geldiğimiz için gururlu, heyecanlı ve çok mutluyuz” diyor. Şirket, bunun gibi bir tesisin yenilenebilir enerjiye ve mineralize karbonu depolamak için gereken koşullara sahip herhangi bir ülkede inşa edilebileceğini iddia ediyor.

Doğrudan hava yakalama iklim değişikliğine çözüm olabilir mi? Londra Imperial College’daki Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Enstitüsü’nden Dr. Ajay Gambhir’e göre karbon yakalamanın başka biçimleri de var. Ancak, Orca’da yürütülen süreç olan doğrudan hava yakalamanın popülaritesi artıyor. Gambhir, iklim değişikliğiyle mücadele söz konusu olduğunda bunun gibi bitkilerin önemli bir rolü olduğuna inanıyor. “Bu sadece dünyanın enerji sistemini karbondan arındırmayla paralel olarak yapabileceğimiz bir şey değil, aynı zamanda yüzyılın sonlarında atmosferden fazla karbondioksiti çeken çok önemli bir şeyi yapmamıza da yardımcı olabilir” diyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Sürdürülebilirlik Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.