/

Çevre Dostu Üretim : Rüzgar Türbini

Rüzgar Türbini
Rüzgar Türbini

Rüzgar Türbini Nedir?

Rüzgâr, yeryüzünün eşit olmayan ısınması ve soğuması sonucu ortaya çıkan kuvvetlerin etkisi ile oluşan hava hareketleridir. Rüzgâr enerjisi ise hava akımının neticesinde oluşan enerjidir. Rüzgar enerjisi türbin içerisindeki bir motora iletir. Bu motor, türbinin pervaneleriyle iletilen hava akımının kinetik enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren çevre dostu bir sistemdir. Rüzgar türbinlerinin farklı türleri olsa basit mantıkla temiz rüzgardan gelen kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürürler.
Dünyadaki rüzgar türbinlerinden ortalama 8 büyük nükleer enerji santrali kadar elektrik üretiliyor. Sayılarla inceleyecek olursak üretim kapasitesi 2 megawatt olan bir türbinden yaklaşık 6 milyon kilowatt saat elektrik üretiliyor. Somut olacak bakarsak, tek bir rüzgar türbini, ortalama 350 evin bir yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Bir rüzgar türbininin ömrü ortalama 25 yıldır.

Rüzgar türbininin üretimindeki çıkan enerjinin hesaplama formülü:

P = π / 2 x r² x v³ x ρ x η

Örneğin; 80 metre rotor yarıçapına sahip bir rüzgar türbini, saniyede 15 metrelik bir rüzgar hızında 16,3 MW elektrik üretir.

Rüzgar türbinleri birçok farklı özelliğe göre çok çeşitlilik gösterse de yaygın olarak dönme eksenine göre sınıflandırılır. Rüzgâr türbinleri dönme eksenine göre Yatay Eksenli Rüzgar Türbinleri ve Dikey Eksenli Rüzgar Türbinleri olarak sınıflandırılmaktadır.

Rüzgar Türbini

Yatay Eksenli Rüzgar Türbinleri

Bu tip türbinlerde dönme ekseni rüzgar yönüne paraleldir. Kanatlar ise rüzgar yönüyle dik açı yaparlar. Bu tip türbinlerde en maksimum enerji elde etmek adına rotor (rüzgar pervaneleriyle dişli kutusunun yer aldığı bölüm) kule üzerinde dönmesi hedeflenir. Rüzgarın geliş yönüne göre pervanelerin yönü o tarafa doğru çevrilir. Bu tip türbinlerin kötü tarafı ise pervanelerin her seferinde rüzgara dönük olması istendiğinden dümen sistemi yapılır. Pervane tipi rüzgar türbinleri bu sınıfa girmektedir. Bu tip türbinlerin kanatları tek parça olacağı gibi birkaç parça da olabilir. Günümüzde 3 kanatlı olanların kullanımı daha yaygındır. Bu türbinler elektrik üretmek için kullanılır. Geçmişte çok kanatlı türbinler tahıl öğütmek ve su pompalamak gibi farklı işlerde de kullanılmıştır.

Dikey Eksenli Rüzgar Türbinleri 

Bu tip türbinlerde dönme yöne rüzgarın yönüne dik olarak dizayn edilmiştir. Pervaneler de dikey konumdadır. Bu tip türbinler rüzgarın yönüne göre ayarlanmadığı için dönme ekipmanları yoktur. Buna ek olarak türbin parçaları yerde bulunduğundan kontrol edilmesi daha kolaydır.

Yatay ve Dikey Eksenli Rüzgar Türbinleri
Yatay ve Dikey Eksenli Rüzgar Türbinleri

Rüzgar Türbini Avantajları ve Dezavantajları?

Avantajları :

  • Rüzgar türbinleri çevre dostudurlar ve yenilenebilir enerji sınıfına girerler
  • Birçok yere kolay ve hızlı bir şekilde kurulabilirler
  • Rüzgar türbinleri diğer üretim yöntemleri gibi(güneş,nükleer santral) çok yer kaplamazlar
  • Üretim için bir ışığa ihtiyaç yoktur, gece gündüz çalışabilirler
  • Yakıtı rüzgardır ve tamamen bedava olup bir ücret ödenmez
  • Genelde yerleşim yerlerine uzak konumlandırılır ve yer kirliliği yapmazlar

Dezavantajları :

  • Rüzgar türbinlerinin yatırım maliyetleri yüksektir
  • Etrafındaki yerleşim yerlerine ses kirliliği yapmaktadırlar
  • Göçmen kuşların göç hatlarını, rüzgar kuvvettinden dolayı değiştirebilmektedirler
  • Rüzgar türbinleri bölgede çok sık konumlandırılmışlarsa telefon veya televizyon hatları çekmekte sıkıntı yaşayabilir
  • Rüzgar türbinleri kurulumu için çok ciddi ölçümler yapılmaktadır. Güneş panelleri gibi kolay bir kurulumu yoktur
  • Rüzgar türbinin çalışması için belirli bir hava akımının olması gerekmektedir. Bu akımın çok üstünde veya altında çalışmamaktadırlar

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Sürdürülebilir1Dünya Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Eray Avcı

Kendimi arıyorum, yoldayım, tadını çıkarıyorum

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.