Canon, Çin’deki Ofisinde Gülümsemeyen Çalışanları İş Yerine Almayacak

Geçtiğimiz yıl gülümsemeleri algılayan teknolojisini gösteren Canon, çok da dikkate alınmamıştı. Şimdiyse Pekin’deki ofisinde kullandığı bu teknolojiyle şirket, daha verimli ve pozitif bir iş ortamı oluşturmayı amaçladığını söylüyor. Çalışanların yorumlarıysa bunu pek desteklemiyor.

Japonya merkezli olan ve çoğunlukla pazarda bulunan yüksek performanslı kameraları ve yazıcılarıyla tanıdığımız Canon, gülümsemedikleri sürece çalışanları iş yerine almayan bir yapay zekâ teknolojisini Çin’de uygulamaya koydu.

Financial Times’ın gerçekleştirdiği çalışmada Çin merkezli şirketlerin çalışanlarını izleme yöntemleri gözden geçirildi ve yemek aralarında geçirilen süreden tutun ofis dışındaki hareketlerin bile takip edildiği belirtildi. İşte uygulanan teknoloji hakkında detaylar:

“Teknolojiler, makinelerle çalışan insanların temposunu arttırıyor. Tıpkı sanayi devriminde olduğu gibi”

King College London’dan Nick Srnicek, bu durumu sanayi devrimine benzetti ve 18’inci yüzyılda olduğu gibi, teknolojinin çalışanların yerini almadığını, aksine onlara yük bindirdiğini belirtti. Açıklamaları ise şu şekilde:

“Algoritma ve yapay zekâ çalışanların yerini almıyor. Bunun yerine denetim bu teknolojiler sayesinde daha da geliştiriliyor. Aslında tam da tersi olması gerekirken, teknolojiler makinelerle çalışan insanların temposunu artırıyor. Tıpkı 18’inci yüzyıldaki sanayi devriminde olduğu gibi.”

Canon, ortaya koymuş olduğu bu yöntemle birlikte ofis ortamındaki morali yüksek tutmayı hedeflediğini belirtti. Şirketin Çin sözcüsünün yapmış olduğu açıklamalar şu şekilde:

“Genelde çalışanlar gülümsemekten utanıyor. Fakat işyerinde gülümsemelere alışınca, bu sisteme gerek kalmadan gülümsemeye devam edebiliyorlar. Sistem de bu noktada olumlu ve canlı bir atmosfer yarattı.”

Canon bu yöntemi iyi amaçlarla uyguladığını söylese de çalışanlar bu durumdan pek memnun değil gibi görünüyor. Şirketin çalışanlarından biri, uygulanan yöntem hakkında ”Artık şirketler sadece zamanımıza değil duygularımıza da müdahale ediyor” şeklinde konuştu.

Canon’un bu teknolojisi, bilgilere göre şu anda şirketin Pekin’de bulunan ofisinde kullanılmakta ve Singapur’daki başka şirketlere de pazarlanıyor. İş verenlerin oldukça kafasına yattığını gördüğümüz bu teknoloji, çalışanlar için pek de olumlu bir ortam yaratamıyor gibi görünüyor.

Yenilikçi Bir Ayakkabı Tasarımı, Görme Engelli İnsanları Engellere Karşı Uyarıyor!

Ekilebilen Yemek Kitabı İle Tanışın!

Sanal Oyuncu Aypera

Enclave’ler İle Nehrin Üzerinde Çalışmaya Hazır Olun!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.