Burt Munro, 1967’de Kırmış Olduğu Hız Rekoru Hala Geçilemeyen Adam

Burt Monro’nun Erken Yaşamı

Burt Munro, (Herbert James “Burt” Munro) 1899 yılının 25 Mart gününde Edendale’de bir çiftlikte, New Zelanda’da dünyaya gözlerini açtı. Burt Munro, küçüklüğünden beri hıza tutkuluydu. Küçükken babasının şikâyetlerine rağmen çiftlikte bulunan ve ailenin en hızlı atı olan ata binip dururdu. Küçükken o atın üzerinde hız yapmak en büyük hobisiydi. Düşse de Munro için hiç önemli olmuyordu. O çok hareketli ve dış dünyaya istekli bir çocukluk geçirdi. Henüz o yaşlardayken belliydi, hız onun hayatının tutkusu olacaktı.

Burt Munro’nun ailesi sakin bir yaşam sürüyordu. Munro hep daha fazlasını istedi ve çiftlikte çok sıkıldı. Birinci Dünya Savaşı çıktığında dünyayı görme şansının doğduğunu düşünerek savaşa gitmeyi planladı. Fakat ailesi böyle bir şeye izin vermedi. Munro’nun babası Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra çiftliğini satmak zorunda kaldı ve Munro o zamana kadar çiftlikte yaşadı. Daha sonra Munro, Otira Tüneli inşaatında çalışmaya başladı.

Indian Scout Modeli Olan İlk Motorunu Satın Aldı

1920 yılında ilk Indian Scout modeli motosikletini 120 sterline aldı. O zaman göre Burt Munro’nun sahip olduğu motor oldukça iyi donanıma sahipti. Maksimum çıkabildiği hız ise 100 km/s idi. Bu hız tabii ki Munro’ya yetmedi. Aldığı andan itibaren motorunda değişiklikler yapmaya başladı. Hızını yükseltebilmek için ilk günden beri çalıştı. Munro, motosikletinin orijinal motorunu üstten sübaplı motor haline getirmeyi hedefledi. Hedefine ulaştığında anladı ki bu yeni motor da motosikletini çok fazla hızlandırmadı. Buna rağmen yılmak bilmeyen Burt Munro, istekli ve azimli bir şekilde hız artırma çalışmalarına devam etti. 1940 yılına geldiğinde motosikletinin hızını 195 km/ s hızına çıkardı. Artık Yeni Zelanda’nın en hızlı adamıydı.

Bu süreçte durmadan çalışmaya devam etti ve her zamanki gibi motosikletinin hızını yükseltmeyi amaçladı. Ford kamyonetlerinin dingilleri ile kendi motorunu üretti. Yeterli alet edevat donanımı olmadığı için her şeyi kendi elleriyle yapmak zorunda kaldı. Motoru ürettikten sonra kendi pistonlarını da üretti. Bu pistonlar sayesinde de vites siteminin geliştirdi.

Yıllarca emek verdikten sonra motorunu 1000 cc’ye çıkartmayı başardı. 1962 yılının 20 Ağustos gününde Amerika Birleşik Devletleri’nin Oregon eyaletinde yapılan hız yarışmasına katıldı. Bu hız yarışında 290 km/s hızına ulaştı. O dönemin insanları şaşkınlıklarını gizleyemedi.

296 km/s Hızı İle Rekor Kırdı ve Hala Geçilemedi!

Küçüklüğünden beri hız tutkusu asla dinmeyen Burt Munro, 1967 yılının 26 Ağustos gününde bir yarışa daha katıldı. Bu yarışta Indian Scout motosikletiyle 296 km/s hızı gördü. Ve bu rekor 1000 cc’lik motor klasmanında hala kırılabilmiş değil.

1977 yılında Burt Munro, lokal bir felç geçirdi. Bu nedenle motosikletini sattı. 1978 yılının 6 Ocak gününde vefat eden Burt Munro, bir tutkunun eğer peşinden gidilirse nasıl güzelliklere kapı açacağını göstermiş oldu.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

Chris Gardner, “Umudunu Kaybetme” Filminden Tanıdığımız Adamın Başarı Hikayesi

Albert Einstein’in Başarı Hikayesi

Arianna Huffington, 36 Yayıncı Tarafından Reddedilmesine Rağmen Yılmayan Kadın

Evan Spiegel, Snapchat’i Kuran Adam

Michael Jordan, İlham Veren Başarı Hikayesi

Changpeng Zhao, Başarı Hikayesi ve 2017’de Başlayan Binance’in Zaman Yolculuğu

Coinbase’in 100 Milyar Dolar Değerlemeye Uzanan Başarı Hikayesi

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.