Blockchain Nedir?

Blockchain Nedir?

Blockhain teknolojisi günümüzde adından sıkça söz ettirmekte. Gelecekte kendimizi konumlandırabilmek için mutlaka öğrenmemiz gereken bir kavram olan blockhain sayesinde daha parlak bir gelecek insanlığı bekliyor olacak.

Günümüzde birler ve sıfırlarla yeni bir dünya inşa edilmekte. Tarihte birçok büyük değişim ve dönüşüm oldu. Bu değişimlerin dönemine denk gelenler ise tarihe tanıklık edenlerdir. İnsanların sahip olduğu bütün alışkanlıklar, düşünceler, bakış açıları gibi durumların gelecekte büyük değişimler yaşayacağı hiç şüphesizdir.

Kuantum bilgisayarlar, pazarlama 4.0 ve yapay zekâ ile bu zamana kadar pek çok teknolojik gelişme yaşandı. Bütün bu değişimlere omurga niteliğinde olan teknoloji ise blockhain teknolojisidir. Şu anda dünya bir dönüşüm sürecinden geçmekte. Önemli olan nokta ise bu sürecin sonunda kimler daha ileri gidebilecek ve kimler geride kalacaklar. Günümüzde adından fazlaca söz ettiren blockchain teknolojisi gelecekte insanlığın şekillenmesinde rol oynayacak.

Genelde blockhain teknolojisi bitcoin ile karıştırılmaktadır. Ancak blockhain bitcoin’de dahil olmak üzere bütün bu teknolojilerin temelini oluşturmaktadır. İlk olarak ekim ayının 2008 yılında Satoshi Nakamoto adında birisi kriptoğrafiye ilgi duyanlar için bir makale yayımladı. Bu makaleyi yayımlayan Satoshi aslında gerçek bir şahıs değil. Bu takma adı kullanan kişi veya gruplardır. İlk olarak adından o zaman söz ettiren bu makale de bitcoin kavramı geçmektedir. Dünya ilk olarak bu yeni yaklaşımı o zaman öğrendi.

Blockchain

Bitcoin için ilk olarak o zaman yayımlanan bu belge blockhain çalışmalarının çok daha eskiye uzandığını göstermektedir. Şu an internet kullanıcılarının yapmış olduğu işlemlerin bağlı olduğu tek bir merkez bulunmaktadır. Bu sistemler tek bir merkezden yönetildiği için güvensiz olarak tanımlanmaktadır. Bugüne kadar tek merkezli kullanıcı ara yüzlerinden dolayı veya başka sebeplerden dolayı herhangi bir sorun yaşanmış değil. Ancak bu blockhain teknolojisinin daha güvenli olduğu gerçeğini değiştirmez.

Blockhain teknolojinin yaygınlaşmasıyla beraber artık tek merkezli işlemler tarihe karışmış olacaklar. Tek merkezli sistemlerde herhangi bir işlem yapıldığında tek bir kayıt defterinde saklanırdı. Artık bu yeni teknoloji ile aynı anda binlerce hatta milyonlarca bilgisayarın hafızasına kaydedilmektedir. Herhangi bir saldırı veya farklı bir sorun olduğunda ise büyük bir korunak olanağı sunuyor.

En temel düzeyde bilinmesi gereken konu bugünün dünyasının tamamen değişip farklı bir boyut kazandığıdır. Şu anda dünya da merkezi bir yapı hâkim durumda. Gelecekte ise blockchain ile insanların yöneteceği bir sistem hâkim olmuş olacak. Örneğin herhangi bir yakınınıza para göndermek istediğinizde banka ile işlem yapmadan gönderebileceksiniz.

Dünyanın farklı bölgelerinde blockchain tabanlı sistemlerin kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Gelecekte dünyanın kuantum bilgisayarlarla beraber yönetilmesinde en temelde duracak sistem bu teknolojidir. Bilgi güvenliği ve özgürlük alanı sağlamasının yanında en önemli özelliklerinden bir diğeri de takip edilebilme özelliğidir. Örneğin almak istediğiniz bir ürün de blockchain alt yapısı kullanılmışsa eğer o ürünün nereden geldiği ve nasıl üretildiğine dair bütün süreçlere basit bir barkod okutmasıyla hâkim olabileceksiniz. Gelecekte bilginin şeffaflaşacağı bir süreç yaşayacağız.

Blockchain

Blockchain sadece bu alanları etkilemekle kalmıyor bu alt yapının kullanıldığı her yerde yapılan paylaşımlar tek bir merkez tarafından yönetilmediği için kaldırılamayacakta. Bununla birlikte de daha fazla ifade özgürlüğüne kavuşmuş olacağız. Bu sistemlerde girilen veriler hiçbir zaman değiştirilemiyor. Gelecekte yapay zekâ ve robot teknolojilerinin kullanıldığı büyük fabrikalarla karşılaşacağız. Bununla beraber fabrikalarda çalışan bütün cihazlar web tabanlı ara yüzler üzerinden yönetilecekler. Bu sistemler için şu anda kullanılan merkeziyetçi yapılar güvenli değil. Çünkü bu sisteme giren kötü niyetli kişiler fabrikadaki robotları bozabilir ve yönlendirebilir. Blockchain teknolojisiyle birlikte bu tehlikelerde ortadan kalkmış oluyor. Bu sistem daha güvenli ve parlak bir gelecek vaat ediyor.

Blockchain Teknolojisinin Kullanım Alanları

Blockchain teknolojisi denildiğinde insanların aklına ilk olarak para gelmektedir. Ama para bu teknolojinin küçük bir kısmında yer almaktadır. Günümüzde insanlar bu teknolojinin yeni yeni gün yüzüne çıkmasıyla da kullanım alanlarını anlama konusunda zorlanmaktadırlar. Blockchaini farklı bir tanımla sunmak gerekirse bütün insanlık için herkesin görebileceği tek bir defter olduğunu varsayabiliriz.

Günümüzde insanlar değiş tokuş yaparken veya herhangi bir alım satım yaparken belli işlemlere tabi tutulmaktadırlar. Bu noktada ise blockchain teknolojisi ile gelecekte bu konulardaki güvenlik sorunları ortadan kaldırılmış olacak. Güvenin sağlanması gereken her konuda ve koşulda blockchain teknolojisinin kullanımına ihtiyaç vardır. Gelecekte bu teknolojiyi kullanabilmek için de platformlar kurulacak. Fikri mülkiyet güvenliği sunan ve iş birlikçi yapıları bir araya getiren platformlar olarak tanımlanabilmektedir.

Gelecekte insanlar artık bir merkeze bağlı kalmayan ortamlara doğru evrilmektedirler. Örneğin bir dijital belge oluşturduğunuzu farz edelim. Bu belgeyi internette paylaştığınız zaman fikri mülkiyet haklarını koruyabilmek adına blockchain teknolojisi devreye girmektedir. Gelecekte blockchain teknolojisinin aracı kurumları tamamen ortadan kaldıracağı da düşünülmektedir. Örneğin Singapur’da geliştirilen yeni bir teknolojik alt yapı ile Uber benzeri bir sistem kurularak aradaki firmanın aldığı komisyonlar tamamen ortadan kaldırılmış oldu. Bu gelen ve gelmekte olan yeniliklerle de dünya çok daha güvenilir ve şeffaf bir hal alacak.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız:

Nike’dan Geri Dönüştürülen 20000 Ayakkabıyla Saha

Endeksa’dan Hızlı, Kolay ve Yenilikçi Mortgage Deneyimi!

Facebook Adını Mı Değiştiriyor?

Instagram IGTV Özelliğini Kaldırdı, Yeni Bir Özellik Getirdi!

Hayır Diyebilmenin 6 Yolu

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İsmail Karaçengel

Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya
Girişim Haberleri Kurucusu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.