/

Blockbuster:Netflix’e Zemin Hazırlayan Başarısızlık

1985 Yılında David Cook Tarafından Kuruldu

Blockbuster, Teksas’ta bilgisayar yazılım hizmetleri sağlayan bir işletme sahibi David Cook’un ,video kiralama işindeki potansiyeli görmesi üzerine 1985 yılında kuruldu.Amacı insanlar için kaset, DVD ve oyun kiralama hizmeti sunmaktı. David’in bu amaç doğrultusunda ilk şubesini açmasıyla işler çok başarılı ilerledi ve hızlıca şubeler açarak bir zincir haline geldi.Blockbuster

Onun kurulduğu dönemlerde kiralık mağazalar, insanların sinemalardan çıkmış filmleri ve kasetleri kendilerine satın almadan izleyebilmesinin tek yoluydu ve David bunun farkındaydı bu farkındalık başarıyıda getirdi. Aslında hali hazırda kendi çapında kiralama hizmeti sağlayan mağazalar vardı ancak bu mağazalar arasında Blockbuster’ın fark yaratması ve başarı elde etmesinin sebebi ise  çoğu video mağazası sınırılı sayıda başlığa sahipken onun yaklaşık 8,000 kasete ve bilgisayarlı bir ödeme sürecine sahip olmasıydı.Haydi! Blockbuster nasıl ilerledi ve başarısızlığa nasıl sürüklendi detaylara bakalım.

Yatırım ve Büyüme Sürecine Girmesi

Blockbuster

Blockbuster, Waste Management Inc.’in kurucusu Wayne Huizenga da dahil olmak üzere üçlü bir yatırımcıya 18,5 milyon dolara satıldı.Bunun üzerine yeni bir yola giren şirket  yerel video mağazalarını  bünyesine katarak Blockbuster adı altında tekrar açtı.1988 yılında 800 mağazaya ulaşarak ABD’nin önde gelen zincir mağazası oldu dahası başarıları bunun ile de  sınırlı kalmadı 90’larda 1000. zincir mağazasını açarak büyük bir dönüm noktasına ulaştı.

Globale Açılma Süreci

Huizenga’nin liderliğinde Blockbuster, 1992 yılında İngiltere’deki video kiralama zinciri Ritz’i satıl alarak yurt dışınada açıldı ve 2800 mağazaya ulaştı.1994 yılında ise görüntülü ve sesli iletişim şirketi olan Viacom, Blocknuster’i 8,4 milyar dolara satın aldı.Bu dönemlerde Blockbuster, müşterilerinden kiralık bir filmi iade ettikleri her gün için bir ücret alınması ile biliniyordu.Bu ücret Blockbuster’ın gelirinin kabaca %16’sını oluşturan yaklaşık 800 milyona tekabül ediyordu.Bu ücret başta Netfilix’in kurucusu olan Reed Hastings olmak üzere birçok insanı rahatsız ediyordu.Hatta Hastings Blockbuster’den aldığı 40 dolarlık cezayı ödemek istemediği için Netflix’i kurma fikrine kapıldığınıda belirtmiştir.(Sanırım Blockbuster Netflix fikrine ilham oldu :))

Blockbuster

Hasting’in ilk aşamalarda kurduğu şirketi gecikme ücreti talep etmiyor sabit bir ücret karşılığında DVD’leri evlere gönderiyordu bu sistem Blockbuster’in gecikme ücretinden sıkılmış insanlar için güzel bir seçenek haline gelmişti. Netflix, insanları etkilemişti ve bunun farkına varan Blockbuster, Netflix’i satın alma fikrini ele alsada en sonunda satın almama kararına vardı.Bu belkide çöküşünü hızlandıran büyük kararlardan biriydi.

Rakipleri Artıyor ve Netflix Piyasada

Netflix günden güne büyüyor ve popülerlik kazanıyordu çünkü insanlar gecikme ücretlerinden sıkılmıştı.Tamda bu noktada Netflix insanlar için yeni ve aranan bir seçenek haline geldi.Diğer bir yandan da rakip Redbox insanlara gecikme ücreti olmayan daha hızlı kiralama seçenekleri sunarak piyasaya çıktı.Rakipleri arasında sıkışan Blockbuster gecikme ücreti kaldırma fikrine birazda mecbur kaldı ve değişime gitti(Ama geç kalınmış bir karardı).Piyasada rakiplerinin artışına rağmen 2004 yılında halen zirvedeki halini koruyordu.Bu zaman dilimi içinde Blockbuster Online’da piyasaya sürüldüğü ancak gecikme ücretini kaldırması üzerine gelirinde büyük bir kayıp yaşaması ve eş zamanlı olarak böyle bir atlımda bulunması ile ekonomik bir zorluğa girdi.Ne kadar böyle bir atılım yapmış olsa da Netfilix’in gerisinde kaldı.

Blockbuster

2003 yılından 2005  sonuna kadar Pazar değerinin 75% ‘ini kaybederek büyük bir gerileme dönemine girdi.Bu süreçte alınan borçlar ve bu borçların kapanamaması sonucunda Blockbuster şubelerinin sayısı düşüşe geçti ta ki günümüzde tek bir şubeye sahip olana kadar ve bir zamanların en iyi video kiralama şirketi tarihe karıştı.Blockbuster hızlı bir başarı elde etmiş ve bir dönem hükmünü sürmüş olsada sisteminde  gerekli değişiklikler yapmakta gecikmesi ve Netflix’i satın almama kararı ile kendisine kaçınılmaz bir başarı hazırlamış gibi gözüküyor.

Blockbuster

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.