Black Friday Hikayesi

Black Friday Nedir?

Türkçe’de “Kara Cuma” anlamına gelen Black Friday, dünya çapında düzenlenen bir alışveriş festivalinin adıdır. Türkiye’de ‘Efsane Cuma’ veya ‘Muhteşem Cuma’ olarak da bilinen bu şenlikte ulusal zincir mağazalar, müşterileri mağazalarına çekmek için çeşitli ürünlerde indirimler yapıyor ve benzer kampanyaları internette de sunuyor. Öyleyse olaylar böyle güzel bir şekilde ilerlerken neden siyahla ilişkilendirilir?

Kasım ayının son Cuma günü, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1932’den beri tatil alışveriş sezonunun başlangıcı oldu. Kasım ayının dördüncü Perşembe gününden sonraki Cuma, Amerika Birleşik Devletleri’nde Şükran Günü olarak kutlanır ve 1961’den beri Kara Cuma olarak bilinir.

Bu günün anlamını açıklayan birkaç efsane var.

İlk söylentilere göre, Black Friday indirimleri ABD’nin Philadelphia kentinde ortalığı kasıp kavurdu. Philadelphia’da yaşam, yerel halkı mağazalara çeken % 80’e varan indirimlerle durma noktasına geldi ve binlerce turist, Ordu ve Donanma futbol maçları için Philadelphia’ya akın etti. Şehirdeki kalabalık yoğun trafiğe, izdihama neden oldu ve hatta mağaza çalışanları ezilerek yaşamını yitirdi. Büyükşehir Polis Departmanından polis memurlarının bu olumsuz olaylara atıfta bulunmak için radyo yayınlarında “Kara Cuma” ifadesini kullanmaları nedeniyle gün Kara Cuma olarak anıldı.

Diğer bir efsane ise 1960’ların başlarına kadar uzanıyor. İşte o zaman Philadelphia polis memurları, çok sayıda banliyö turistinin Noel için alışverişe başlamak için şehre akın etmesiyle yaşanan kargaşayı tanımlamak için “Kara Cuma” ifadesini kullanmaya başladı. Trafik sıkışıklığı, kazalar, hırsızlıklar ve diğer sorunlarla uğraşmak için normal vardiyalardan daha uzun süre çalışan polis için büyük kalabalıklar baş ağrısı oldu. Birkaç yıl içinde Philadelphia’da Kara Cuma terimi yayıldı.

Son olarak siyah, patlayan ticari başarı günlerinin aksine, ekonomik stres günleriyle ilişkilendirilmiştir. İlk Kara Cuma, 1869’da finansör Jay Gould ve demiryolu iş adamı James Fisk’in altın piyasasını köşeye sıkıştırma girişiminden sonra gerçekleşti, bu da sonuçta finansal paniğe ve piyasanın çökmesine neden oldu.

black friday

Black Friday 2022’de Neler Oldu?

Fiyatların artmasıyla birlikte tüketiciler, elektronik gibi kategorilerde işlem yapmak için ‘şimdi al, sonra öde’ gibi finansman seçeneklerini arayarak alışveriş etkinliklerini bekledi.

Enflasyon bu yılki artışın bir kısmını oluşturuyor ve insanlar daha az satın almak için daha fazla para ödüyor. Black Friday satışları, çevrimiçi alışveriş yapanlardan 9,12 milyar dolarlık bir rekor kırdı.

Adobe’ye göre, Cuma günü çevrimiçi elektronik satışları, Apple’ın MacBook’ları ve satılan saatler gibi en çok satan ürünlerle Ekim 2022’deki ortalama güne kıyasla %221 arttı. Diğer popüler öğeler arasında dronlar, Xbox Series X ve FIFA 23 ve Pokémon Scarlet ve Violet gibi oyunlar yer aldı.

Ulusal Perakende Federasyonu , Black Friday alışverişi yapanların %67’sinin mağazalara yöneldiğini tahmin ederken, geleneksel fiziksel mağaza satın alımlarının perakende harcamalarının çoğunu oluşturması bekleniyor.

black friday

Black Friday için hangi mağazalar açık?

Kara Cuma’ya katılan mağazalar her yıl değişir, ancak genel olarak birçok büyük perakendecinin açılmasını bekleyebilirsiniz. Black Friday web sitesinde Kara Cuma çalışma saatlerinin bir listesi vardır. Büyük etkinliğe yaklaşan günlerde hangi mağazanın ne zaman açtığını görebilirsiniz.

Black Friday günü ne satın alınır?

Televizyonlar, oyun konsolları, telefonlar ve ev aletleri dahil olmak üzere elektronik ürünler genellikle Kara Cuma’daki en büyük çekilişlerdir. Ayrıca çocuk oyuncakları konusunda da pek çok fırsat bulabilirsiniz. Ayakkabıyla ilgileniyorsanız, Black Friday büyük ayakkabı markalarının indirimleriyle doludur.

black friday

Black Friday Nasıl Kutlanır?

  • Yeni bir gelenek yaratın

Arkadaşlarınız ve ailenizle yıllık bir gelenek oluşturun. İster sabah 4’te kalkıp sabah 6’da alışverişe gidiyor olun, ister pijamalarınızla evde kalıp parti yapıyor olun Kara Cuma, yeni bir yıllık uygulamaya başlamak için mükemmel bir fırsattır.

  • Kışlık kıyafetlerinizi ihtiyaç sahiplerine bağışlayın

Kara Cuma’da alışveriş yapmak istemiyor musunuz? Artık kullanmadığınız kışlıklarınızı toplayın ve ihtiyaç sahiplerine bağışlayın veya ikinci el dükkanınıza gönderin. Kış yaklaşırken, ihtiyaç sahibi aileler ek yardımları takdir edeceklerdir.

  • Aileniz ve arkadaşlarınızla sırada bekleyin

En sevdiğiniz mağazalarda büyük kalabalığa meydan okumaya hazırsanız, Black Friday alışveriş kargaşasına katılın. Önceden plan yapmak, en sevdiğiniz mağazaların neler sunduğunu kontrol etmek, nereye ve ne zaman gideceğiniz konusunda aileniz ve arkadaşlarınızla koordineli çalışmak iyi bir fikir olabilir.

Bulunduğunuz yere bağlı olarak alarm kurabilir, atıştırmalıklar getirebilir ve duruma göre giyinebilirsiniz. Büyük kalabalıklardan hoşlanmıyorsanız, uzaktan izleyerek kargaşanın dinmesini bekleyebilirsiniz.

Black Friday Neden Sevilir?

  • Yeni bir deneyimin parçası

Kara Cuma çılgınlığına katılmak bir çeşit geçit törenidir. Sabahın erken saatlerinde mağazaların önünde yapılan kamplar ve uzun kuyruklar Kara Cuma deneyiminin bir parçasıdır.

  • Bir araya gelmenize yardımcı olur

Şafaktan önce kalkıp arkadaşlarınızla ve ailenizle eğlenceli aktiviteler yaparak zaman geçirirsiniz.

  • Bize gerçekten iyi fırsatlar sunuyor

Kara Cuma, nefret ettiğimiz bir tatil olabilir ama fırsatlar kesinlikle harika. Alışverişten nefret ediyor olsanız bile, bir TV %75 indirimliyken Kara Cuma’da konfor alanınızdan çıkmaya hazır olun.

black friday

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.