Birleşmiş Milletlerden Fazla Gıda’ya Ödül

135 ülke 2 bin başvuru arasından kazanan tek Türk kurum Fazla Gıda oldu

 

Birleşmiş Milletler Gıda Sistemleri Zirvesi ile düzenlenen daha sağlıklı, sürdürülebilir ve adil gıda sistemleri kurmak için yenilikçi çözümler geliştiren küçük işletmelerin seçildiği “Herkes için İyi Gıda” yarışmasında Fazla Gıda 135 ülkeden gelen; 2 bine yakın başvuru arasından dünyada seçilen en iyi 50 küçük işletme arasında yer aldı.

 

 

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Sistemleri Zirvesi ile düzenlenen “Herkes için İyi Gıda” yarışmasının dünya çapında elli küçük-orta ölçekli işletmesi açıklandı. 2017 yılından bu yana yürüttüğü operasyonlar ile 19 bin ton gıdayı kurtaran Fazla Gıda, 135 ülkeden gelen yaklaşık 2 bin başvuru arasından kazanan 50 işletme arasından seçilen tek Türk kurum oldu.

 

 

Sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaya erişimi iyileştirmek için farklı, ilham verici ve etkili çözümler sunulan yarışmada kazananlar; işletmelerinin hizmet ettikleri topluluklara daha sağlıklı, sürdürülebilir ve adil gıda sağlamaları, gelecek vizyonlarının gücü ve hem mevcut hem de gelecek katkılarını iyi ifade ettikleri için seçildi.

 

 

Kazanan işletmeler, Avrupa ve Orta Asya’dan 10, Afrika ve Orta Doğu’dan 13, Doğu Asya ve Pasifik’ten 10, Güney Asya’dan 8 ve Güney-Latin Amerika’dan 9 olmak üzere 42 ülkeden geliyor.

 

 

olcay silahlı  fazla gıda

Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı “İçinde bulunduğumuz bu zorlu günlerde ülkemizi uluslararası bir platformda temsil etmiş olmak ve bu başarı ile dönmek bizim için çok kıymetli. Her gün daha çok çalışacak, Dünya’yı birlikte kurtaracağız. Fazla Gıda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından dünya çapında seçilen 9 etki odaklı girişimden biri. Toplamda 135 ülkeden gelen; 2 bine yakın başvuru arasından seçilen tek Türk kurum olmanın gururu ve mutluluğunu taşıyoruz.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

 

Kurulduğu günden bu yana 19 bin ton gıdayı kurtaran, 62 bin ton karbon emisyonunu önleyen Fazla Gıda, iklim eylemi, sıfır açlık, sorumlu tüketim ve üretim gibi Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, küresel sorunlara bütünsel ve dijital çözümler üretmek ve uygulamak için çalışıyor. Fazla Gıda’nın ayrıca, aralarında MIT Solve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Kategorisi ve European Investment Bank Social Innovation Tournament birinciliği olmak üzere birçok uluslararası ödülü bulunuyor.

 

 

Fazla Gıda Hakkında:

Fazla Gıda 2015 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda Atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar %50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir.

Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla Gıda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen dünyadan 9 etki odaklı girişimden biri seçilmiş ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır. Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünerek bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışan Fazla Gıda, sadece Türkiye’de değil Dünya’da da etkin şekilde Gıda Atığı ve Açlık ile mücadelede sağladığı teknoloji altyapısı ile çözüm üretmektedir.

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

Diğer yazılarımız için:

TikTok Hikayeler Özelliğini Test Ediyor!

Orman Yangınlarını Belirlemek ve Müdahale Etmek İçin Kurulmuş 9 Girişim

Girişimcilik Motivasyonu Hakkında Bilmedikleriniz…

İngilizce Essay Yazarken Hatalarını Size Gösteren 5 Site

WhatsApp Fotoğraf ve Videolar İçin “View Once” Bir Kez Görüntüle Özelliğini Duyurdu

 

Sosyal Medya Hesaplarımız

LinkedIn

Twitter

Instagram

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.