Bir Devin Çöküş Hikayesi: Nokia

Bir Devin Çöküş Hikayesi: Nokia

Teknoloji alanında yapılan yatırımların her geçen gün artması sonucunda bir çok startup ortaya çıktı ve hızla yükseldiler. Bazıları ise çağa ayak uyduramadı bunlardan belki de en trajik olanı da bir zamanlar dünyada satılan telefonların yarısından fazlasının üreticisi olan Nokia oldu. Şimdi sizinle birlikte Nokia’nın kuruluş, yükseliş ve en nihayetinde batış serüvenini inceleyeceğiz.

 

Sektör Liderliği

Kağıt hamuru fabrikası olarak kurulan ve bunun yanında bir çok endüstriye el atan Nokia özellikle 2000’li yılların başında sektör liderliğini aldığı telekomünikasyon sektörüne de girmişti. Sektör zorluydu Şirketin ise pes etmeye hiç niyeti yoktu 96 yılında en çok satan telefon olmayı başaran Nokia 99 yılında ise 4 milyar dolar operasyonel kâr açıklamıştı bunlarla yetinmeyen şirket özellikle 2003 yılında çıkardıkları ve insanlar tarafından çok büyük ilgiyle karşılanan 1100 çıkmış ve tam olarak 250 milyon satış gerçekleştirmişti o zamanlar için çok iyi sayılabilecek satış sayısı yakalayabildiler ve bu sayı elbette gözleri bu dev markanın üzerine çekmişti rakipleri olan Samsung, Ericsson, Motorola ve Sony gibi markaları da geride bırakmayı başarmıştı her şey tam istedikleri gibi gidiyordu fakat hesaba katılmayan çok önemli bir şey vardı.

 

Her şeyin Başı Ciddiyet

Bu sektörde Nokia‘ya dişli bir rakip yoktu bununda etkisiyle Nokia bu durumu başarı sarhoşluğu yüzünden çok da önemsememişti fakat hep böyle gitmeyecek 2007 yılında Apple’ın ios tanıtmasıyla birlikte artık bu sektör de yalnız olmayacaklardı önceki rakipleri gibi bunları da geride bırakacağını düşünen şirket yöneticileri aslında ios’un çıktığı ilk yıllarda haklı da çıkmışlar ve ios’un ilk tanıtıldığı dönemde sektör liderliğini korumuş ve 2007 yılında Apple piyasada %5 gibi bir pay alırken Nokia ise yarısından fazla payı alarak sektör liderliğine devam etmiş fakat sonrası hiç istedikleri ve düşündükleri gibi gitmemişti  ve artık zor günler gelmişti gemi su alıyordu ve kimse bunun farkında değildi.

 

Bir Devin Çöküş Hikayesi: Nokia

Çöküşün Başlangıcı

Nokia anlattığımız gibi çok güzel bir yükseliş gerçekleştirdi rakiplerine büyük farklar attı ve piyasada kendisine diş geçirebilecek bir rakip kalmadı fakat bu süreç yalnızca 2007 yılına kadar sürdü. 2007 yılında Apple ios duyurmasıyla Nokia telefonlar kullanıcılar tarafından tercih edilmemeye başladı. İos ilk çıktığı yıl olan 2007 yılında Apple yaklaşık %5 piyasa payı alırken Nokia ise yarısından fazlasını almıştı. Süreç Nokia yöneticilerinin istediği gibiydi sonuçta hâlâ istedikleri gibi bir işlemcisi kaliteli bir kamerası ve en önemlisi müşterileri vardı. Bunlar kendilerinde bir kusur olmadığını düşünmeleri için yetiyordu fakat öyle olmadı symbian işletim sisteminin rakiplerinden geri kalmaya başladığını düşünen Nokia yönetimi android’le rekabete girebilmek için 2008 yılında Microsoft’la yaptığı anlamayla birlikte işletim sistemini Microsoft Phone olarak değiştirdi. İlk başta düşünüldüğü gibi mantıklı bir karar olarak da düşünülse öyle olmamıştı evet hızlı bir sistemleri vardı kameraları da rakiplerine göre gayet iyiydi fakat çok önemli bir eksiği vardı İnstagram, Facebook ve hatta Google direkt olarak desteklemiyordu ya beta sürümünü çalıştırıyordu ya da hiç desteklemiyordu bu da rakiplerinin gerisine düşmesine sebebiyet verdi. Bu sonu başlatan belki de en önemli şey yönetimde yer alan kişilerin Nokia’ya olan bakışı oldu. Çağ dışı kaldıklarının farkındalardı fakat bunu kabul etmiyorlardı kibir sahibi yöneticiler bu dev markanın sonunu hazırlamışlardı.

 

Microsoft’a Satıldı

Şartlar artık Nokia’yı içinden çıkılmaz bir hale getirmişti satışlarda ciddi oranda düşüşler yaşayan Nokia her geçen gün daha da çok piyasadan siliniyordu. Bunu durdurmanın tek çözümü olarak satışı görmüştü Nokia yönetimi alıcısı ise Nokia ile ortaklık kuran Microsoft olacaktı. 2013 yılında Nokia Microsoft tarafından yaklaşık 7,2 milyar dolara satın alınmıştı.

Bir Devin Çöküş Hikayesi: Nokia

“Yanlış Hiçbir Şey Yapmadık Nasıl Olduysa Kaybettik”

Bu satış sonrasına Nokia CEO’su Stephen Elop gözyaşları eşliğide şunları söylemişti: “Yanlış hiçbir şey yapmadık her nasıl olduysa kaybettik” evet bir şey yapmamışlardı ve işin sonunda kaybetmişlerdi çünkü çağa ayak uyduramamışlardı bu da onları sadece rakiplerinin gerisine atmakla kalmamış piyasanın da dışına itmişti.

 

Peki şimdi Ne Olacak

Microsoft 2016 yılına kadar Nokia üretimine devam etmiş Lumia serisinin tutmaması şirketi Nokia konusunda düşündürmeye itmiş ve bunun sonucunda Nokia 2017 yılında Finlandiya merkezli HMD Globale satın alma opsiyonuyla kiralanmış ve bu kiralanmayla birlikte 2007 yılında başlayan Microsoft Nokia birlikteliği 2017 yılında son bulmuştu. HMD Global ise Nokia telefonlarda android işletim sistemini kullanmaya başladı. Yaklaşık 4 yıldır android işletim sistemi kullanan Nokia uzun bir süre sonra kâr yapan Nokia eski günlerinden çok uzakta olsa da eskiye nazaran daha iyi durumda oldukları yadsınamayacak bir gerçek. Basiretsiz yöneticiler tarafından göz göre göre batırılan bu dev marka kim bilir belki bir gün eski günlerine döner ve bize yaşattığı eşsiz deneyimleri yeniden yaşatmaya devam eder.

 

Bir Devin Çöküş Hikayesi: Nokia

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

2 Comments

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.