Yenilikçi Bir Ayakkabı Tasarımı , Görme Engelli İnsanları Engellere Karşı Uyarıyor! 

Yenilikçi ayakkabı, görme engelli insanları engellere karşı uyarıyor. 

TU Graz’daki bilgisayar bilimcileri,  görme engelli insanları engellere karşı uyarmak için ultrasonik sensörler kullanan bir ayakkabı üzerinden kamera tabanlı bir AI görüntü tanıma sistemi geliştirdi.  

 

Beyaz bir baston yardımıyla sokakta ve bilinmeyen ortamlarda dikkatli bir şekilde  el yordamıyla yürümek görme engelliler için çevresini bir ayağın perspektifinden tarayan ve engelleri tanıyan akıllı bir ayakkabı sayesinde yakın zamanda tarihe karışabilir. Yakın zamanda tıbbi ürün olarak onaylanan “InnoMake” ayakkabısı, Avusturyalı Tec-Innovation şirketi tarafından geliştirildi.  Görme engelli kişilerin kişisel hareketliliğini daha güvenli hale getirmeyi amaçlamaktadır. Tec-Innovation’ın kurucularından biri olan ve kendisi görme engelli olan Markus Raffer, “Ayakkabının ucundaki ultrasonik sensörler dört metreye kadar olan tehlikeleri algılar” diyor. “Kullanıcı daha sonra titreşim ve/veya akustik sinyallerle uyarılır. Bu çok iyi çalışıyor ve ayrıca kişisel olarak bana çok yardımcı oluyor.” 

 

Geliştirme aşamasında bile, Raffer, kurucu ortağı Kevin Pajestka ve ekibi, sadece bir engeli tanımanın yeterli olmadığını fark etti.  Engelin türü ve yönü belirleyicidir özellikle merdivenler gibi yokuş aşağı inerken. “Yalnızca bir engelle karşılaştığım uyarısı değil, hangi engelle karşılaştığım bilgisi de önemlidir. Çünkü duvar, araba veya merdiven olması büyük fark yaratıyor ”diyor Raffer. 

 

AI erişilebilir alanları tanır 

Tec-Innovation, Machine Vision and Representation Enstitüsü’nden araştırmacıların ilk ürün versiyonuna kamera tabanlı bir ek geliştirdiği 2016’dan beri partner olarak Graz Teknik Üniversitesi ile birlikte çalışıyor. “Görüntü içeriğini tanıyıp yorumladıktan sonra temelde iki şey yapabilen sinir ağları modeline dayalı son teknoloji derin öğrenme algoritmaları geliştirdik: Ayak perspektifindeki kamera görüntülerinden engelsiz ve  güvenli bir alan belirlerler. Ve nesneleri tanıyabilir ve ayırt edebilir ”diyor bilgisayar bilimcisi Friedrich Fraundorfer. 

 

Bilim adamlarına göre, makine öğrenimi kullanılarak geliştirilen algoritmalar, özel olarak tasarlanmış bir mobil sistemde zaten çalıştırılabilir. En yeni, güçlü özel işlemciler sayesinde, karmaşık AI algoritmalarının mobil kullanımı da artık mümkün. Fraundorfer’in meslektaşı David Schinagl, “Bu, son yıllardaki muazzam işlemci gelişiminden kaynaklanıyor” diyor. 

Navigasyon haritasının verileri birleştirmesi gerekiyor 

Tec-Innovation şu anda sistemi – kamera artı işlemciyi – hem sağlam hem de giymesi rahat olacak şekilde bir prototip ayakkabıya entegre etmeye çalışıyor. Graz Teknik Üniversitesi’nde bir adım daha ileri gidiyorlar. Friedrich Fraundorfer ve ekibi, ayakkabıyı giyen kişi dışarıdayken topladığı tüm bilgileri, görme engelliler için bir tür sokak görünümü navigasyon haritasında bir araya getirmek istiyor. Fraundorfer, “Şu anda mevcut durumda, ayakkabının yürürken topladığı verilerden yalnızca kullanıcı yararlanıyor” diyor. “Bu veriler aynı zamanda bir navigasyon yardımı olarak diğer insanlara da sunulabilirse çok daha sürdürülebilir olurdu.” 

 

 

Kör ve görme engelli insanlar için böyle bir sokak görünümü kartının tasarımı ve prototip uygulaması için Avusturya Araştırma Geliştirme Ajansı FFG’ye bir finansman başvurusu yapılıyor. Bununla birlikte, bu tür navigasyon yardımının ne zaman gerçeğe dönüşeceği hala bilinmezliğini koruyor. Fraundorfer’e göre en büyük zorluk haritayı sürekli genişletmek ve güncellemek. Ama aynı zamanda “önceki verilerle bağlantı ve ayakkabı sisteminin BT bağlantısı”. Bununla birlikte, bastonun sonunda modasının geçeceğinden emin. “Her durumda, konu üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü son derece yenilikçi dünyamızda 90 yılı aşan  bastona da bir alternatif olmalı.” diye ekliyor. 

 

İlham Almaya Devam Edin!

Ekilebilen Yemek Kitabı İle Tanışın!

SANAL OYUNCU AYPERA

Enclave’ler İle Nehrin Üzerinde Çalışmaya Hazır Olun!

Apple Watch Saatin Kullanımını Kolaylaştırmak İçin Yeni Hareket Sensörleri Ekledi!

 

Girişim Haberleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

Sosyal Medya Hesaplarımız

LinkedIn

Twitter

Instagram

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.