Beyninizi Mutlu ve Sağlıklı Tutmak İçin Ne Yapmalısınız?

beyniniz

Siz de eskisi kadar keskin zekâya sahip olmadığınızı düşünüyor musunuz? Ya da hatırlamak, akıl oyunlarını kolayca çözmek eskisinden daha mı zor? Eğer durum böyle ise, endişelenmeyin. Çünkü beyninizi geliştirebilmek sizin elinizde.

Uzmanlara göre, beynimiz yaklaşık 20’li yaşlarımızda gelişimini tamamlıyor ve bundan sonraki yaşlarımızda kademeli şekilde bilişsel bir yavaşlama gözlemleniyor. Daha sonraki yaşlarda ise demans ve alzheimer olma riski de artıyor. Neyse ki, uzmanların dediği gibi “risk faktörlerini azaltmak” mümkün. Kısacası, beyninizi korumak ve sağlıklı tutmak için benimseyebileceğiniz bazı alışkanlıklar bulunuyor.

beyniniz

Olumlu Düşünün

Olumlu düşünerek yaşlılığı ertelemek mümkün! Yapılan bazı araştırmalarda insanların kendilerini bu psikolojiye sokmaması, beynin sinirsel olarak olumlu etkileneceğini gösteriyor. Örneğin; yavaş ve unutkan olacağınızı düşünmek sizi gerçekten yavaş ve unutkan birisi yapar. Ama eğer siz doğru yaşam tarzı ve rutinlerle yaşam boyunca zihinsel olarak güçlü kalmanızın mümkün olacağına inanırsanız, o zaman bu inanç, beyninize olumlu yönde etki edebilir.

beyniniz

Sağlıklı Beslenin

Sağlıklı beslenme, tüm vücut için olduğu kadar beyin için de bir o kadar önemlidir. Beyin, toplam vücut ağırlığınızın yüzde 2’sini oluşturuyorken, bedenin enerjisinin yüzde 20’sini tek başına kullanır. Beynimizin vücudumuzdaki en aç organlardan biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Avustralya’da gerçekleştirilen çığır açan bir araştırmaya göre; taze meyve, sebze, kepekli tahıllar ve yağlı balıkların tüketiminin arttırılmasının depresyon şiddetinin azalmasında etken olduğunu ortaya çıkardı.

Dünya Sağlık Örgütü, meyve, sebze, baklagiller, fındık, kuruyemiş ve tahıl, zeytinyağı açısından zengin yiyecekler, yağlı balıklar olan “Akdeniz Diyeti” yapmanızı öneriyor. Çok bunaltıcı görünse de beyninizi mutlu etmek için gerekli olduğu aşikâr.

beyniniz

Sosyalleşin

Arkadaşlarınızla veya ailenizle geçirdiğiniz vakitler hem eğlenceli hem de beyniniz için harika bir bunama önleyici. Groningen Üniversitesi’nde bir ekibin yaptığı araştırmaya göre: “Daha az sosyal katılım, daha az sosyal temas ve daha fazla yalnızlık duygusu olan insanlarda bunama riski daha yüksek.”

beyniniz

Meraklı Olun

Şaşırtıcı olsa da kişilik ve beyin arasında bağlantılar bulunuyor. Merak, yaratıcılık ve yeni şeyler denemeye istekli olmak beynimizi olumlu yönde etkiliyor.

Depresif olan ve olmayan yaşlı yetişkinlerde daha açık fikirlilik; daha iyi psikomotor hız, bilişsel esneklik ve daha iyi çalışma belleği ile bağlantılı görünüyor.

Georgia Üniversitesinden bir ekip

Ayrıca hiç görmediğiniz bir yeri ziyaret etmek, yeni hobiler denemek, monoton olmayan bir hayat yaşmak da faydalı olabilir.

beyniniz

Aktif Olun

‘Bilişsel Rezerv’ beynimizin yaşlanma veya hastalık karşısındaki uyum yeteneği olarak adlandırılır. Eğer bir insanın bilişsel rezervi güçlüyse herhangi bir hasarla baş etmesini sağlayacak yedek bir zihinsel kapasiteye sahipmiş gibi görünüyor demektir. Bilişsel rezervimizi güçlendirmek için yapmamız gerekenler arasında; müzik aleti çalmak, şarkı söylemek, bulmacaları tamamlamak, ikinci bir dil öğrenmek ve seyahat etmek gibi birçok aktivite bulunuyor.

beyniniz

Egzersiz Yapın

Beynimizin iyi çalışması oksijene ve besinlere bağlıdır. Bu nedenle durağan bir yaşam stili ve obezite beynimizin çalışmasını elbette olumsuz yönde etkilemektedir. Uzmanların her zaman söylediği şey günlük olarak egzersiz yapılması. Elbette her birimizin aşina olduğu bir cümle. Ama kulak asılması da gereken bir cümle.

Büyük şehirlerde yaşayan insanların egzersiz için yeterli zamanının olmaması kabul edilebilir bir sebep değil. Çünkü uzmanlar, asansör yerine merdiven kullanmanın bile çok büyük yaraları olduğundan bahsetmekte. Bahçe işleriyle uğraşmak, dans etmek ve koşmak kalp ritmini hızlandıracağından aktif olmanıza yardımcı olabilir.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.