O Yemindir Beni Doğuran: Betül Mardin

O Yemindir Beni Doğuran: Betül Mardin

Hayatı bir kız çocuğu olarak doğmanın dezavantajı ile başlamış Betül Mardin’in. Hatta doğduğunda annesine kız çocuğu olduğunu dahi söyleyememişler. Şimdiyse ismi başarı öyküsüyle ışıldayan zamansız bir kadın.

Betül Mardin 1927’de İstanbul’da doğmuş. Doğduğunda kız çocuğu olması sebebi ile annesine söylenememiş ve göbek bağı da Mehmet diye kesilmiş. Bakıcısı tarafından gördüğü şiddet sebebiyle 5 yaşına kadar konuşamamış. Bu durum da kendisini çocuk yaşlarda yalnızlığa itmiş. Konuşmaya başladığındaysa da kekeme olduğu ortaya çıkmış.

O Yemindir Beni Doğuran: Betül Mardin

Gördüğü şiddet sebebiyle 13 yaşına kadar sürekli itilip kakılan, yalnızlaştırılmış bir çocuk olmuş Betül Mardin ve ilk farkındalığını da o yaşlarda yaşamış. Ya itilip kakılan bir çocuk olmaya devam edeceğinin ya da bir şeyleri değiştirmeyi seçmesi gerektiğinin farkındalığı…

Değişimi seçerek hayatının gidişatını kendi elleriyle yönlendirerek başarı yolunu yine kendi elleriyle çizmiş. Bir çınar ağacının altında kendisine bir yemin vermiş. O günden şöyle bahsediyor; “Kırılmıştım. Yaptığım hiçbir şey ailem tarafından beğenilmiyordu. Kekemeydim, boyum uzamıyordu. Çirkin ve manasız bir şeydim yani. Yemin ettim ve başardım. Ondan sonra ailem beni fark etti ve daha çok önemsedi. Herkes benimle alay ederken bir çınar ağacının arkasına gelip bir yemin verdim kendime, o yemindir beni doğuran: Benimle artık kimse alay edemeyecek, bu benimle alay ettikleri son gün olacak.”

O Yemindir Beni Doğuran: Betül Mardin

Ve böylelikle hayatı değişiyor. Konuşma güçlüğünü de ağzında taşlarla yeniyor Betül Mardin.

İş hayatına ise 40 yaşından sonra varlıklı olan ailesinin maddi sıkıntılar çekmesi ile başlıyor. İlk olarak Tercüman gazetesinde kültür sanat sayfasını hazırlamaya başlıyor. Bir süre sonra da ünlü tiyatrocu Haldun Dormen ile evleniyor. Dormen ile evli olduğu dönemde çalışmıyor lakin Dormen’in eşi olarak tiyatroda tercüme, dekor gibi işlerin organizasyonunu üstleniyor. Bu süreç kendisine daha farklı ve yaratıcı bir gözle bakabilmeyi, insan sarrafı olmayı öğretiyor. Tabi aslında kendi sınırlarının da ötesinde görünür bir iş yapmak istiyor.

Bir gün TRT’de, gençlik ve sağlık konularında program yapımcısı ve uzmanı olma teklifi alıyor. Mardin program yapmayı bilmediğini ama çalışabileceğini söylüyor ve çocuklarından ayrı kalmayı da göze alarak Ankara’ya taşınıyor. Bu sırada BBC tarafından açılan bir imtihanı kazanıyor ve Londra’da altı aylık televizyon yapımcılığı kursuna gidiyor.

O Yemindir Beni Doğuran: Betül Mardin

Sonrasında ise hayatının dönüm noktalarına bir yenisi ekleniyor ve Ahmet Dallı’dan bir iş teklifi alıyor. Basın, müşteri ve çalışanlarla iletişim ve ilişkilerini yürütecek birisini aradığını söylüyor Dallı. O zamanlarda pek duyulmamış bir iş bu. Teklifi kabul eder Betül Mardin ve çok çalışır. 1968 yılında Türkiye’ye döner ve Türkiye’de bir ilk olan halkla ilişkiler şirketini kurar. Senelerce üniversitelerde halkla ilişkiler alanını Türkiye’ye getiren ve geliştiren bir duayen olarak dersler verir.

Başarının, azmin ve hırsın vücut bulduğu bir kadındır Betül Mardin. Halkla ilişkilerin annesi olarak bilinir. Çalışmanın gücüne inanır ve hayatını zoru başarmaya adamış bir kadındır. İmkân olmayan yerde imkân yaratır ve şöyle der; “Bütün zorluklar benim için bir kamçı, kırbaç oldu, hep daha çok çalıştım.” 

Hepimize ilham kaynağı olması dileğiyle.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Selcan Güler

“Okuyan mı bilir gezen mi?" sorusuna yazmayı da ekleyerek, öğrenmeyi çok seven bir üniversite öğrencisiyim. Konuşur, dinler ve merak ederim. Farkında olarak yaşadığım bu dünyaya, bir nebze olsun güzellik katabilirsem ne mutlu bana.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.