İş Hayatında Başarı İçin Gerekli Olan Beceriler 2021

İş Hayatında Başarı İçin Gerekli Olan Beceriler Nelerdir?

 

İş hayatındaki başarımızı kişisel başarılarımızla eşleştirdiğimiz günümüzde iş hayatında başarılı olmak, farkımızı ortaya koymak hepimizin en büyük amaçlarından biri.

Yaşanan ekonomik ve sosyal krizler, küreselleşme, rekabet dünyası, yenilenen ve yapılanan Dünya koşulları çalışanları sürekli kendini güncellemeleri, farklı yetkinlikler kazanarak bu rekabette ayakta kalması için zorluyor.

Peki tüm bu koşullar altında iş hayatında diğer çalışanlardan daha başarılı olabilmek için sahip olunması gereken temel beceriler nelerdir? Bu beceriler nasıl kazanılır ve nasıl geliştirilir?

İş hayatında başarı için gerekli olan becerileri teknik ve sosyal beceriler olarak iki farklı başlıkta toplamak en doğru olanıdır.

 

Teknik Beceriler Nedir?

Bir kişinin bir işi yapabilmesi için bilmesi gerekenler temel bilgiler olarak tanımlayabiliriz. Somut ve kanıtlanabilir becerilerdir. Bir diğer adı ile literatürde ‘hard skills’ olarak da geçmekte olan teknik beceriler için örnek vermek gerekirse bir raporlama uzmanının iyi derecede Excel, bir mimarın Autocad gibi temel teknik bilgileri bilmesini verebiliriz.

Diploma ya da sertifikalar ile ispatlanması esastır. Hard skillls yani teknik beceriler bireyin çalışmakta olduğu pozisyonda başarılı olabilmek için en iyi derecede hâkim olması gereken alanlardır.

Teknik Beceriler Nasıl Geliştirilir?

Beceriler

Teknik becerilerin temeli güçlü teknik eğitimlere dayandığı için yeni bir teknik beceri elde etmek ya da var olan bir teknik beceriyi geliştirmek için başvurulacak yöntemlerin ilki ilgili teknik beceri ile ilgili örgün ya da yaygın eğitim almaktır. İlki kadar başarı yolunda etkili olmasa da ilgili teknik beceri konusunda yetkin biri ya da birilerinin yanında staj yapmak ya da işi işte öğrenmek gelebilir.

Sosyal Beceriler Nedir?

Beceriler

Bir kişinin karakter özellikleri ve bireyler arası iletişim becerilerinin tümünü kapsamaktadır. Literatürde geçen diğer adı ile ‘soft skills’ kişinin karakteri ve sosyal iletişim becerileri ile değerlendirilir.

Teknik becerilere kıyasla daha soyut ve öznel becerilerdir. Örnekler ile açıklamak gerekirse dinleme, sözlü ve yazılı iletişim, eleştirel düşünme, beden dili, takım çalışması, liderlik, empati kurabilme, ikna kabiliyeti, kriz yönetimi, zaman yönetimi, stres yönetimi, problem çözebilme, geri bildirim almak ve vermek gibi yetkinlikleri kişinin sosyal becerileri olarak adlandırılır.

Sosyal Beceriler Nasıl Geliştirilir?

Sosyal beceriler daha çok bireyin karakterine, kişisel özelliklerine ve sosyal hayatına bağlı olduğu için gelişimi için de öncelikli olarak bireyin kendi çabasını gerektiren becerilerdir. Öncelikli olarak bireyin kendisi bu konulardaki becerilerinin boyutunu sorgulamalı ve ardından eksik gördüğü sosyal yetkinliği için pozitif bir tutum takınarak kendini bu konuda gelişime açmalıdır.

Sosyal becerilerin gelişimi için en birincil öncelik bireyin bu konuda kendini gelişime açık hissetmesi ve gelişim için kendisi ile yüzleşmeye hazır olmasıdır.

Ardından bu konuda uzmanlaşmış kişisel gelişim uzmanlarından, çeşitli online ve offline kişisel gelişim internet mecralarından ya da günümüzde yeni yeni yaygınlaşan bu alanda sertifikalı koçlardan koçluk hizmeti alarak ihtiyacı olan sosyal becerisini geliştirmek konusunda destek alabilir. Aldığı bu desteği aktif iş hayatı içerisinde yaşadığı birebir iletişimlerde test ederek kendi kişisel gelişimini de kendisi daha kolay gözlemleyebilir.

 

Günümüz iş dünyasında teknik beceriler işi alırken büyük önem kazanırken sosyal beceriler ise o işi kurum ve şirket içerisinde doğru ilerletebilmek, bir üst pozisyona çıkabilmek ve yetkin olduğu teknik beceri alanlarını yöneticilik ile taçlandırmak için büyük önem taşımaktadır.

Ancak teknik becerilerini sosyal becerileri ile de süsleyebilmiş çalışanlardan başarı yolunda bir adım öndedir. Kurumların insan kaynakları birimleri her iki alanda da becerisi üst seviyede olan, her iki alanda da yetkinliklerini birbiri ile harmanlayabilmiş çalışanları bir üst pozisyonlarda değerlendirmek için çabalarlar.

Özetle, günümüzün rekabete dayalı iş dünyasında bir adım öne çıkabilmek için her iki alandaki yetkinliklerimizi sürekli geliştirerek canlı tutmalı ve o iş için hem teknik hem de sosyal anlamda en iyisi olmak için çabaladığımızı göstermeliyiz.

Roblox’tan 4 Günlük Tatil Müjdesi

VRLAB 3M $ DEĞERLEME İLE TECHONE’DAN YATIRIM ALDI

Instagram Hesabımız

Twitter Hesabımız

Linkedln Hesabımız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.