Avusturya’da Girişimcilik Nasıl – Vorraber Anlattı!

Denise Vorraber – Avusturya – FEMINDS

“Yurtdışında Nasıl?” girişimcilik konseptimize hoşgeldiniz. Bugünkü ülkemiz Avusturya. Konuğumuz başarılı bir iş insanı olan Denise Vorraber. Bu röportajda, Bayan Vorraber sayesinde Avusturya’da bir girişimciyi neler beklediğini öğreneceksiniz.

Avusturya girişimciliğinde Nasıl Olduğunu öğrenelim!

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, ben Denise ve Avusturya’da ünlü bir Saha Eğitmeniyim. 23 yaşında hayatım boyunca kurduğum bir hayalim gerçekleşti, Forbes Magazine tarafından DACH bölgesindeki “30 yaş altı Forbes 30″un en başarılı genç liderlerinden biri olarak tanındım.
Sadece insanları yönlendirmeyi ve onlara ilham vermeyi seviyorum. Girişimcilik ve işkolik sağlığı konularında konuşmacı olarak daha fazla yer almamın nedeni de bu. Konuşma kariyerim boyunca birçok uluslararası sahneye davet edildim ve şimdiden 10.000’den fazla kişiye ilham verebildim.
Ayrıca, işinizi ve kişisel benliğinizi üst düzeye çıkarmak için bir kadın ağı olan FEMINDS’in Kurucu Ortağıyım.

Girişiminizden kısaca bahseder misiniz?

İki girişimimden bahsetmek istiyorum. Bir konuşmacı / saha eğitmeni olarak ve ben FEMINDS’in kurucu ortağı olarak.
Çok tutkulu bir konuşmacıyım ve girişimcilik ile ilgili açılış konuşmalarımda ana mesajım her zaman “girişimcilik herkes için mümkündür, sadece kendinize inanmalısınız”. Bir saha eğitmeni olarak asıl tutkum insanlara sahneyi nasıl sallayacaklarını göstermek. Müşterilerimin/startup’larımın sahnede kendilerine güvenmeleri ve fikirlerini tutarlı bir şekilde sunmaları bana çok keyif ve mutluluk veriyor.

Ülkenizde Girişimcilik tanımı ne anlama geliyor?

Sosyal olarak kabul görme yolunda. Henüz herkesin kafasında değil. Ama oraya geliyoruz. Okullara ve üniversitelere girişimciliği getirmeye odaklanan birçok yeni girişim var.
Olumlu tarafı, birbirlerine yardım ettikleri birçok ekosistem ve ağ var.
Ayrıca çok sayıda kamu fonumuz var.

girişimcilik
girişimcilik

Ülkenizde girişimci olmanın kolay ve zor yanları nelerdir?

Kolay kısım: Çok erken yatırım yapmanız gerekmiyorsa ve tek girişimciyseniz, şirketinizi tam anlamıyla çevrimiçi başlatabilirsiniz.
Zor kısım: Avusturya’da çok fazla bürokrasimiz var. O ormanda yolunuzu bulmak için ya çok fazla araştırma yapmanız ya da birini işe almanız gerekir, ancak bu oldukça pahalı olabilir.

Bir girişimcinin şirketini kurmak için izlemesi gereken yol nedir?

Her şeyden önce, mümkün olduğunca çok geri bildirim alın. Bir prototip yapın ve oraya gidin ve yabancılara sorun, hedef kitlenizden geri bildirim alın vb. Geri bildirim almak ve ürününüzü geliştirmek çok önemlidir.
Bir sonraki adım, ağ, ağ, ağdır. Bunu yeterince vurgulayamıyorum. Harika bir ağınız olduğunda iyi olan her şey olur.
Son olarak, girişimcilik dünyasında sıkı çalışmanın kısayolu yoktur. Kendinize inanın ve çalışın ve çalışın. Çoğu zaman başarının anahtarı sadece sebat etmektir.

girişimcilik
girişimcilik

Ülkenizde girişimcilere devlet desteği var mı, varsa şartları nelerdir?

Evet, çok sayıda girişimcilik kamu fonu mevcut. Her zaman finanse ettikleri belirli bir tür vardır. Örneğin, girişiminizin belirli bir aşamasındaysanız veya belirli bir ürün geliştiriyorsanız.

Bir girişimcinin karşılaşacağı vergi yükümlülükleri nelerdir?

Herkes vergi ödemek zorunda. Avusturya’da bu biraz fazla. Hangi tür yasal formu seçtiğinize bağlıdır, ancak örneğin gelir vergisi, sosyal güvenlik vb. ödememiz gerekiyor.

Yurt dışından insanlar ülkenizde bu tür start-up projeleri üstlenebilir mi?

Evet, AB’de yaşayan insanlar için kesinlikle daha kolay, ancak AB dışında yaşıyorsanız da çalışması gerekir. Sadece biraz karmaşık olduğunu duydum, ama idare edilebilir. Benim tavsiyem, Avusturya’da bir şirket kurmak istiyorsanız, bir akıl hocası veya bunu yapan birini bulun ve tüm soruları onlara sorun.

girişimcilik
girişimcilik

Girişimci ortalama ne kadar para kazanıyor?

Elbette, başladığınız şirketin türüne bağlıdır. Ancak Avusturya’da söylenmeyen bir kural vardır, ilk üç yılda pek fazla kazanmazsınız ve bundan sonra şirketiniz genellikle büyür.
Ama ilk yıl ortalama 1000 netto diyebilirim.

Ülkenizde yatırım almanın koşulları nelerdir?

Yatırımlarla, farklı aşamaları da ayırt etmemiz gerekiyor:

  • Şirketinizi yeni kurduysanız ve yalnızca fikriniz varsa ve ürününüz veya geliriniz yoksa. O zaman fon alabileceğiniz tek yer FFF (Friend, Family, Fools) – Aile, Arkadaşlar ve Aptallar.
  • Girişimcilik için bir sonraki aşama, bir prototipiniz olduğunda ve bunu piyasaya hazır bir ürün haline getirmek için paraya ihtiyacınız olduğunda, fonlara başvurabilir ve ödüle dayalı kitle fonlaması (Kickstarter gibi) kullanabilirsiniz.
  • Ürününüz piyasadaysa, ilk müşterileriniz var demektir: sizi şirketinizin bir sonraki aşamasına getirmek için İş Melekleri, Yatırımcılar ve Krediye Dayalı veya Öz Sermayeye Dayalı Kitle Fonlaması zamanı.
  • Son olarak, gerçekten hızlı bir şekilde ölçekleniyorsanız ve çok sayıda yeni müşteri kazanıyorsanız, bir sonraki adım VC Finansmanıdır.

Okurlarımıza vermek istediğiniz bir tavsiye var mı?

Bir girişimcinin hayatında o kadar çok iniş ve çıkışlar var ki, tek tavsiyem: sadece buna bağlı kalın. Her zaman kendinize inanın ve sebat edin, kelimenin tam anlamıyla bu.

Sayın Denise Vorraber’a bizimle bu röportajı gerçekleştirdiği ve Girişim Haberleri ailesine Avusturya’da Girişimci olmanın ne demek olduğunu açıkladığı için teşekkür ederiz!

Denise Vorraber’ın Sosyal Medya Hesaplarına Buradan Ulaşabilirsiniz:

Feminds Websitesi

Feminds LinkedIn

Denise Vorraber LinkedIn

Diğer Yurtdışında Nasıl Röportajlarımız:

Avustralya’da Nasıl? Marc Raaz Anlattı!

Bosna Hersek’te Nasıl ? Edin Halilovic Anlattı!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.