/

Jeff Bezos, Amazon’da 25 yıldır sürdürdüğü CEO’luk görevini bırakıyor.

Şu anda Amazon Web Hizmetleri’nin başkanı olan Andy Jassy, ​​sonbaharda CEO olarak görevi devralacak.

Amazon kurucusu Jeff Bezos, çeyrek asır önce kurduğu şirketin CEO’su olarak görevinden ayrılıyor.

Amazon Salı günü yaptığı açıklamada, kurduğu günden bu yana şirketi yöneten CEO’sunun yönetim kurulu başkanı olacağını ve bu yılın sonlarında başlayacak günlük operasyonların Amazon Web Services başkanı Andy Jassy tarafından denetleneceğini duyurdu.

Yakın zamana kadar dünyanın en zengin adamı olan Bezos, Amazon liderliğinde yer almaya devam edeceğini ancak artık diğer tutkularının peşinden gitmek için şirket dışında daha fazla zamanı olacağını söyledi.

Bezos, Salı öğleden sonra çalışanlara yazdığı bir mektupta, “Yürütme Başkanı rolünde, enerjimi ve dikkatimi yeni ürünlere ve erken girişimlere odaklamayı planlıyorum,” dedi. “Yürütme Başkanı olarak önemli Amazon girişimleriyle meşgul olmaya devam edeceğim, aynı zamanda 1. Gün Fonu, Bezos Dünya Fonu, Mavi Köken, Washington Post ve diğer tutkularıma odaklanmam için gereken zamana ve enerjiye sahip olacağım. Hiç bu kadar enerjim olmadı ve bu emekli olmakla ilgili değil. Bu kuruluşların sağlayabileceğini düşündüğüm etki konusunda son derece tutkuluyum. ”

Bezos, Amazon’u 1994 yılında çevrimiçi bir kitapçı olarak kurdu, ancak yirmi yıldan fazla bir süredir Amazon’u Amerika’nın en önde gelen dijital perakendecisi haline getirerek hurda şirketi Hollywood gişe rekorları kıran, kendi giysilerini yaratan ve Amazon Web ile kurumsal Amerika’ya güç veren bir teknoloji devine dönüştürdü. Hizmetler (AWS). Amazon şu anda Amerika’nın en büyük ikinci özel işvereni ve 1 trilyon doların üzerinde bir piyasa değerine sahip

Şirketin yükselişinin yanı sıra Bezos, Amerika’nın en önde gelen CEO’larından biri ve Amazon Yolu olarak adlandırdığı bir dizi liderlik ilkesinde anılan, veri saplantılı bir yönetim tarzının simgesi haline geldi. Bezos, dünyanın en zengin adamı olma yolunda, Amazon faaliyetlerinin çok ötesine geçen bir kamu profili geliştirdi: Washington Post’u satın almaya devam etti; servetini özel bir uzay aracı şirketi olan Blue Origin’e yatırdı; ve hatta Suudi Arabistan hükümeti tarafından işlendiğine inanılan bir saldırının hedefi oldu.

Amazon, uzun zamandır çevrimiçi alışverişe hükmetti ve koronavirüs salgını boyunca birçok Amerikalı için alışveriş yapmanın önemli bir yolu haline geldi. Amazon 2020’de satış ve kar söz konusu olduğunda rekorları kırdı ve yatırımcıların Bezos’un gelecek vizyonuna bahse girmesiyle birlikte beş yıllık hissesi yükselmeye devam etti –

Şirketin ekonomik felaketin ortasındaki başarısı, Seattle devinin yeni incelemelerini de beraberinde getirdi. Amazon, aktivistlerin işçilerine nasıl davrandığına dair endişeleriyle boğuldu ve bu inceleme, salgının başlangıcında çalışanları depolarındaki siparişleri yerine getirmeye devam ettikçe yoğunlaştı. Bu arada, büyüyen pazar gücü, bazı yasa koyucuların şirketi tamamen dağıtmak istediği Washington’da onu bir hedef haline getirdi.

Bunlar artık Jassy’nin sorunları 

Jassy, ​​Amazon’a 1997 yılında katıldı ve bir zamanlar, halk arasında “gölge pozisyonu” olarak bilinen, Amazon’da oldukça imrenilen bir personel şefi görevi olan Bezos’un teknik danışmanı olarak çalıştı. 2003 yılında, Jassy ve Amazon çalışanlarından oluşan bir ekip, şu anda şirketin en kârlı bölümü olan Amazon Web Services’i oluşturdu ve bu, artık kendi bilgisayarlarını kurmak yerine bilgi işlem gücü ve veri depolama alanı kiralayabilen internet şirketleri için yeni bir çağ başlatacaktı. bilgisayar sunucusu çiftlikleri. Amazon Web Services, 2020’de 45 milyar dolar gelir ve 13.5 milyar dolar işletme karı kaydetti.

Yıllar boyunca, Amazon’un çalışanları ve eski yöneticileri, CEO rolünden istifa etmesi durumunda Bezos’un yerine Jassy mi yoksa uzun süredir Amazon tüketici şefi Jeff Wilke mi olacağı konuşuluyordu. Wilke geçen yaz Amazon’dan emekli olduğunu duyurdu ve bu da ya Bezos’un uzun süre genel müdür olarak kalacağını ya da Wilke’nin halefi olmayacağını ima etti. Şimdi cevabımız var.

Jeff Bezos’un başarı hikayesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.